- 15 Μαΐου, 2019
Σύνθεσις: Επιτυχημένο Τριήμερο Δράσεων σε Ν. Αγχίαλο, Αγριά και Αν. Πήλιο
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος της πρωτοβουλίας “Θάλασσες της Μαγνησίας: Καθαρισμός και Ανακύκλωση” το τριήμερο 10-12 Μαΐου 2019, με τις δράσεις της πρωτοβουλίας, σε Νέα Αγχίαλο, Αγριά και Ανατολικό Πήλιο, να αγκαλιάζονται από πλήθος κόσμου και από πολλούς φορείς. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις και, δη, του Προέδρου της κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, σε συνεργασία με την ομάδα Aegean Rebreath, σε ένα πλαίσιο οργανωτικής σύμπραξης με το Επιμελητήριο Μαγνησίας και την Ένωση Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νέας Αγχιάλου και συμμετοχής πολλών εθελοντικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής. Ειδικότερα, το πρώτο μέρος της πρωτοβουλίας “Θάλασσες της Μαγνησίας: Καθαρισμός και Ανακύκλωση”, κατά το τριήμερο 10-12 Μαΐου 2019, περιελάμβανε: (α) ενημερωτική εκδήλωση στον Βόλο στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας το απόγευμα της Παρασκευής (10 Μαΐου 2019), (β) δράση καθαρισμού του βυθού και της παραλίας στο λιμανάκι της Νέας Αγχιάλου το πρωί του Σαββάτου (11 Μαΐου 2019), (γ) δράση καθαρισμού του βυθού και της παραλίας στο λιμανάκι της Αγριάς το πρωί του Σαββάτου (11 Μαΐου 2019), και (δ) δράση καθαρισμού του βυθού και της παραλίας στον Άγιο Ιωάννη και στην Νταμούχαρη στο Πήλιο την Κυριακή (12 Μαΐου 2019). Ο τελικός στόχος της πρωτοβουλίας της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις και της ομάδας Aegean Rebreath είναι η εγκατάσταση σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων της Aegean Rebreath στον Βόλο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, όπου τα δίχτυα θα αξιοποιηθούν στην προσπάθεια επίτευξης της ανακύκλωσής τους στο πλαίσιο συνεργασίας της Aegean Rebreath με το πρόγραμμα BlueCycle του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Η εν λόγω πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, παράλληλα με την ευρεία εθελοντική προσφορά όλων των συμμετεχόντων, εάν δεν υπήρχε η αρωγή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και της Ένωσης Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νέας Αγχιάλου, αλλά και η ευγενή και καθοριστική συνεισφορά του Zoumbosub Diving Center του κ. Χρήστου Ζούμπου.
Την Παρασκευή στον Βόλο, στη γεμάτη αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, πραγματοποιήθηκε σχετική ενημερωτική εκδήλωση κατά την οποία τοποθετήθηκαν ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Πρόεδρος της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, ο κ. Γιώργος Σαρελάκος, Επικεφαλής της Aegean Rebreath, και ο κ. Αλέξης Λόλας, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «[…] πρέπει να σκεφτούμε τρόπους και να δράσουμε για να αναπνεύσουν ξανά οι θάλασσές μας. Δυστυχώς, είναι πολλά που πρέπει να κάνουμε για το περιβάλλον. Για να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει, αρχικά, να αναλογιστούμε τι κάνουμε και επιβαρύνει το περιβάλλον και να σταματήσουμε να το κάνουμε. Να συνειδητοποιήσουμε ότι όσο μολύνουμε και ρυπαίνουμε το περιβάλλον, τόσο υπονομεύουμε το μέλλον των παιδιών μας. Πρέπει, λοιπόν, να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση. Δεν είναι εύκολο. Δεν είναι ανέφικτο. Είναι, όμως, απαραίτητο […]». Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Σαρελάκος ανέπτυξε τη δράση και το σκεπτικό της ομάδας Aegean Rebreath και ο κ. Αλέξης Λόλας ανέλυσε το υψηλό οικονομικό κόστος που προκύπτει από τη ρύπανση των θαλασσών. Τις τοποθετήσεις των ομιλητών, όπως σε κάθε εκδήλωση της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις ακολούθησε εκτενής διάλογος με τους παρευρισκομένους που γέμισαν την αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.
Το Σάββατο, στα λιμανάκια της Νέας Αγχιάλου και της Αγριάς, πραγματοποιήθηκαν εκτενείς δράσεις καθαρισμού του βυθού από τους δύτες της Aegean Rebreath σε συνεργασία με το Σύλλογο Αυτοδυτών Βόλου και τη Λέσχη Βατραχανθρώπων Κεντρικής Ελλάδος, αλλά και παράκτιες δράσεις από τους τοπικούς φορείς, τους εθελοντές, τους πολίτες και τους μαθητές που συγκεντρώθηκαν και αφιέρωσαν το πρωινό τους στις εν λόγω περιβαλλοντικές δράσεις. Οι δράσεις περιελάμβαναν καθαρισμό του βυθού και της παραλίας από απορρίμματα, ενημερωτικές συζητήσεις (από τα μέλη της Aegean Rebreath) και προβολές προς τα παιδιά (από τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αυτοδυτών Βόλου), ανάλυση της ποιότητας των υδάτων, λεπτομερή καταγραφή όλων των απορριμμάτων, και δρομολόγηση των απορριμμάτων προς ανακύκλωση. Σε καθεμία από τις παραπάνω φάσεις της δράσης συμμετείχαν, ανάλογα με το εύρος της εμπλοκής τους, πολίτες και μαθητές συνεισφέροντας καθοριστικά στο επιτυχές αποτέλεσμα της δράσης. Σε λίγες ημέρες θα είναι διαθέσιμα από την Aegean Rebreath προς κάθε ενδιαφερόμενo τα στοιχεία από τα αποτελέσματα της κάθε δράσης.
Στη δράση του Σαββάτου, σε Νέα Αγχίαλο και Αγριά, συμμετείχαν ο Σύλλογος Αυτοδυτών Βόλου, η Λέσχη Εθελοντών Βατραχανθρώπων Κεντρικής Ελλάδος, η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Μαγνησίας, η Λέσχη Εθελοντών Βόλου, και το Παράρτημα Μαγνησίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με το σκάφος τους.
Αναφορικά, ειδικότερα, με τη δράση στην Νέα Αγχίαλο, σε αυτή συμμετείχαν ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Νέας Αγχιάλου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Νέας Αγχιάλου, ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Νέας Αγχιάλου, ο Σύλλογος Οξυωτών Νέας Αγχιάλου, ο Σύλλογος Αγχιαλιτών της Αθήνας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου και πολλοί πολίτες. Παράλληλα, σημαντική για την πραγματοποίηση της δράσης ήταν η διάθεση των σκαφών του κ. Ιωάννη Μόσδρομου και του κ. Χρήστου Παρασκευόπουλου, καθώς και η αρωγή του Farine Café Boulangerie και του MaxLift – Χαρβάλας.
Επιπρόσθετα, ως προς τη δράση στην Αγριά σε αυτή συμμετείχαν η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Πολιτικής Προστασίας Αγριάς, ο Α.Σ. Kyokushinkay “Ο Αετός”, ο “Μαχητής” Shinkyokushinkay Καράτε Αγριάς Βόλου, η AGRIA Basketball Club, ο Κένταυρος Αγριάς, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγριάς, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγριάς, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Αγριάς. Παράλληλα, σημαντική για την πραγματοποίηση της δράσης ήταν η διάθεση του σκάφους του κ. Στέλιου Σπυριδάκη, καθώς και η αρωγή του Ξενοδοχείου Valis, του Ηλεκτρίζειν και του Ζυμαρούλη.
Την Κυριακή, στο λιμανάκι στον Άγιο Ιωάννη, σε παραλίες της περιοχής και στην Νταμούχαρη, πραγματοποιήθηκε δράση καθαρισμού του βυθού και καθαρισμού σημείων της παράκτιας ζώνης. Όπως και στην περίπτωση των δράσεων του Σαββάτου, και η δράση του Πηλίου περιελάμβανε την εμπλοκή των δυτών και των μελών της ομάδας Aegean Rebreath, καθώς και δυτών του Συλλόγου Αυτοδυτών Βόλου, αλλά και παράκτιες δράσεις από εθελοντές και πολίτες. Η δράση περιελάμβανε καθαρισμό του βυθού και της παραλίας από απορρίμματα, ανάλυση της ποιότητας των υδάτων, λεπτομερή καταγραφή όλων των απορριμμάτων, και δρομολόγηση των απορριμμάτων προς ανακύκλωση. Σε καθεμία από τις παραπάνω φάσεις της δράσης συμμετείχαν, ανάλογα με το εύρος της εμπλοκής τους, πολίτες και εθελοντές συνεισφέροντας καθοριστικά στο επιτυχές αποτέλεσμα της δράσης. Σε λίγες ημέρες θα είναι διαθέσιμα από την Aegean Rebreath προς κάθε ενδιαφερόμενo τα στοιχεία από τα αποτελέσματα της δράσης. Παράλληλα, σημαντική για την πραγματοποίηση της δράσης ήταν η διάθεση σκάφους από τοπικούς αλιείς και μεταφορικού μέσου για τα απορρίμματα από πολίτες της περιοχής, καθώς και η αρωγή του εστιατορίου Ακρογιάλι του κ. Αποστόλη Σουλδάτου.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον επικεφαλής της ομάδας Aegean Rebreath και όλα τα μέλη της ομάδας για την άψογη συνεργασία και σύμπραξη σε ένα όχι εύκολο εγχείρημα για τα δεδομένα της Σύνθεσις. Επίσης, ευχαριστεί τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλη Μπασδάνη, τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Φίλιππο Σαμαλέκο και τον Πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, κ. Βασίλειο Ασδεράκη, για την καθοριστική αρωγή τους στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας, καθώς και τους συντονιστές των τριών δράσεων, κ. Κώστα Τριαντόπουλο για τη δράση στην Νέα Αγχίαλο, κ. Ευάγγελο Ζιάκα για τη δράση στην Αγριά και κ. Παύλο Πάνο για τη δράση στο Ανατολικό Πήλιο, χωρίς τους οποίους το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το προσδοκώμενο. Φυσικά, θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και τους επαγγελματίες που από την πρώτη στιγμή εντάχθηκαν στο εγχείρημα της πρωτοβουλίας και, δη, τα μέλη του Συλλόγου Αυτοδυτών Βόλου και τον Πρόεδρο, κ. Νίκο Πιλάτο, με τον οποίο συμπορευθήκαμε όλο αυτό το τριήμερο. Τέλος, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, ένα τεράστιο ευχαριστώ από όλα τα μέλη της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις στους πολίτες σε κάθε περιοχή που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία “Θάλασσες της Μαγνησίας: Καθαρισμός και Ανακύκλωση” και συμμετείχαν στην υλοποίηση όλων των δράσεων.
Αυτή η ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση φορέων, επαγγελματιών, πολιτών και μαθητών αποτέλεσε την ώθηση για την απόφαση επέκτασης των δράσεων της πρωτοβουλίας “Θάλασσες της Μαγνησίας: Καθαρισμός και Ανακύκλωση” και σε άλλα σημεία της περιοχής μας την επόμενη περίοδο. Οπότε, σύντομα, θα ανταμώσουμε και σε άλλες δράσεις για να βοηθήσουμε οι θάλασσες της Μαγνησίας να αναπνεύσουν! Άλλωστε, το τριήμερο 10-12 Μαΐου ήταν μόλις το πρώτο από τα τρία μέρη της πρωτοβουλίας.