- 20 Απριλίου, 2019
Πρόσκληση εγκαινίων πολιτικού γραφείου #ζωή_αλλάζουμε
Ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας της κας Ράππου από την εκδήλωση στο Αρχοντικό στο Κουρί :
Γυναίκες κάθε ηλικίας από κάθε επιστημονικό και επαγγελματικό χώρο ευαισθητοποιημένες για τα προβλήματα του τόπου μας, αληθινές μαχήτριες, σας καλωσορίζω…
Σε καμία περίπτωση δεν θα προσπαθήσω να αποσπάσω την ψήφο σας μέσα από αυτή τη συνάντηση γιατί εμείς οι γυναίκες ως πραγματικές αγωνίστριες γνωρίζουμε πολύ καλά πως η μάχη κερδίζεται με προσπάθεια, με αγώνα έντιμο και κόπο.
Η ψήφος δεν υφαρπάζεται, δεν εκβιάζεται, δεν ανταλλάσσεται, γιατί κάθε ψήφος είναι και μία συνείδηση…
Το πρόγραμμά μας είναι αρκετά ευρύ.
Είναι προϊόν διαβούλευσης. Το διαμορφώσαμε μαζί με τους συνδημότες μας μέσα από τα ερωτηματολόγια που αναρτώνται στο διαδίκτυο και δημοσιεύονται στην τοπική εφημερίδα τους δυο τελευταίους μήνες.
Παρουσιάζω εν τάχει τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης.
Ο εθελοντισμός είναι μια στάση ζωής με ιδιαίτερη αξία.
Καθετί καθίσταται άκυρο αν ο δήμος δεν διαθέτει μητρώο εθελοντών,
οι οποίοι θα συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις προωθώντας θετικές στάσεις για κοινωνικά προβλήματα και αναβαθμίζοντας το δήμο.
Αλμυρός δεν είναι μόνο η πλατεία. Είναι οι συνοικίες γύρω και πέρα από αυτή, είναι τα χωριά μας. Πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα και την προσοχή μας και εκεί.
Οργανώνουμε το δήμο – συνεργάτες μας σ΄ αυτό οι δημοτικοί υπάλληλοι που όλοι θέλουν να βοηθήσουν- αλλά και τις υπηρεσίες, έτσι ώστε να εξυπηρετείται ο δημότης χωρίς την παρεμβολή του πολιτικού προϊσταμένου.
Οι πελατειακές σχέσεις πρέπει επιτέλους να σταματήσουν. Ενεργοποιούμε σε σοβαρά πρότυπα τη γραμμή εξυπηρέτησης του δημότη.
Ο κανονισμός καθαριότητας πρέπει να γίνει από την αρχή, έτσι ώστε να λειτουργεί βάσει νομοθεσίας, να εξυπηρετεί τον δημότη και να είναι ανεξάρτητος από την πολιτική εξουσία.
Η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο έχουν άλλο ρόλο.
Είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του.
Η ανακύκλωση στο δήμο πρέπει επιτέλους να δουλέψει σωστά.
Τα πράσινα σημεία έπρεπε να έχουν ήδη οριστεί και αξιοποιηθεί.
Δημιουργία παιδικής χαράς σε διάφορα σημεία της πόλης περιφραγμένης, με πιστοποιήσεις και οργάνωση ειδικής υπηρεσίας συντήρησης.
Ασχολούμαστε πλέον σοβαρά με το θέμα των αδέσποτων ζώων.
Είναι ένα πρόβλημα που έχει την προσοχή μας, την προτεραιότητά μας, καθώς εμποδίζει πολλαπλά στην ποιότητα ζωής, στην ανάπτυξη του δήμου και προσκρούει στην ευαισθησία μας.
Στειρώσεις και έλεγχοι τσιπαρίσματος των δεσποζόμενων ζώων, θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με ενημέρωση των δημοτών.
Μητρώο δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων του δήμου θα βοηθήσει στην οργάνωση, καταγραφή των αναγκών και τελικά στην αντιμετώπισή του προβλήματος.
Δεν θα είμαστε φειδωλοί στην κοινωνική πολιτική.
Τα τέλη των δημοτών δεν πρόκειται να γίνουν τίτλοι εφημερίδος για μεγάλο ταμείο. Δεν έχει νόημα να αποταμιεύονται.
Θα επιστρέφουν στους δημότες με έργα και παροχές για έναν δήμο με κοινωνικό πρόσωπο.
Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος και δράσεις για τη Τρίτη ηλικία για θετική γήρανση, τις οποίες μπορεί να αναπτύξει ένα ενεργό προσωπικό ενός ΚΑΠ, με πρόγραμμα ετήσιο που θα εκπονείται μετά από προτάσεις της δημοτικής αρχής και μετά από διαβούλευση.
Γερνάω «αλλιώς» δε σημαίνει δεν γερνάω.
Σημαίνει γερνάω με αξιοπρέπεια.
Ξέρω σε ποιο σημείο της ζωής μου βρίσκομαι και νιώθω εξοικειωμένη με αυτό.
Την πείρα και τη σοφία της ζωής δεν τις εγκλωβίζω αλλά τις μετουσιώνω σε δράση και δημιουργία και ο δήμος επιβάλλεται να συνδράμει σ΄ αυτό.
Μαθησιακά κίνητρα για τους νέους, αθλητικές υποδομές. Δε νοείται ένας τόσο μεγάλος δήμος να μην διαθέτει κολυμβητήριο, υποδομές πολιτισμού και σύγχρονων δράσεων, όπως γκράφιτι.
Ουσιαστική στήριξη των αθλητικών σωματείων που παράγουν τεράστιο έργο κρατώντας τα παιδιά μας στα γήπεδα της ζωής.
Η κοινωνική αλληλεγγύη έχει πρόσωπο.
Οι δήμοι ως οι πιο κοντινές στον πολίτη δομές οφείλουν να δημιουργήσουν κοινωνικές δομές για να ανακουφίσουν ευπαθείς ομάδες που χρήζουν βοήθειας και στήριξης.
Καταπολέμηση ακραίας φτώχειας με σίτιση και δομές κοινωνικού παντοπωλείου, φαρμακείου, βιβλιοπωλείου, ιματιοθήκης.
Τμήμα οικονομικής ανάπτυξης για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με παραρτήματα αγροτικής παραγωγής, ενίσχυση τοπικής αγοράς, ενίσχυσης τουρισμού.
Όλα τα τμήματα θα αλληλεπιδρούν για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Στόχος είναι να εργαστούν περισσότερο εξειδικευμένοι συνεργάτες στην φυτική, ζωική παραγωγή και αλιεία.
Ο δήμος δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Μπορεί όμως να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.
Με σεμινάρια και ημερίδες πρέπει να δείξει στους νέους το δρόμο, να τους ανοίξει νέους ορίζοντες, να τους ενημερώσει για καλλιέργειες και νέες αγορές. Ιδιαίτερη μέριμνα για τις γυναίκες αγρότισσες.
Οικοτεχνία. Υποστήριξη ανάπτυξης της οικοτεχνίας μέσω υποστηρικτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ που παραχωρούνται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) καθώς και από τα προγράμματα τοπικής εμβέλειας μέσω των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης.
Ζούμε σε έναν τόπο με πολύ πλούσια ιστορία.
Εντούτοις ο πολιτισμός ξεχασμένος και απαξιωμένος.
Λείπουν υποδομές για την ανάπτυξή του.
Το μουσείο μας αν και λειτούργησε πριν από αυτό του Βόλου στέκει αναξιοποίητο.
Και η πινακοθήκη με έργα μεγάλης αξίας ερμητικά κλειστή και απρόσιτη προς τους δημότες, τους επισκέπτες και κυρίως τους μαθητές.
Έχουμε πολλή δουλειά στον τομέα του πολιτισμού.
Χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία και ειδικοί συνεργάτες.
Πρέπει να καταγραφούν και να χαρτογραφηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι, να γίνουν επισκέψιμοι. Τα μοναδικά σπήλαια της Όθρυος, οι διαδρομές περιπατητικού τουρισμού, οι φυσικές πίστες αναρρίχησης, οι υποδομές και η διαμόρφωση στις παραλίες μας είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής.
Καθιερώνουμε μια βασική πολιτιστική εκδήλωση για κάθε δημοτική ενότητα, για να δώσουμε ζωή στα χωριά μας.
Θεωρούμε αυτονόητη την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Σε όλους τους τομείς. Σε όλες τις δομές του δήμου.
Τίποτε νέο, καμία υπηρεσία, καμία δομή, καμία καταγραφή δεν θα έχει διάρκεια, αν δεν αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, του διαδικτύου.
Είμαστε στο 2019 και ο δήμος Αλμυρού είναι πίσω από τον ήλιο σε ότι αφορά την ψηφιακή τεχνολογία.
Στόχος δεν είναι μόνο η αξιοποίησή της αλλά και η προτροπή των πολιτών με πολλές δράσεις ώστε να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους στο διαδίκτυο.
Ανάπτυξη είναι και ο τουρισμός.
Βελτιώνουμε την εικόνα των εισόδων της πόλης και των χωριών.
Το δάσος βυθισμένο στην εγκατάλειψη και την ολιγωρία χρειάζεται χρόνο για να αποκτήσει την παλιά του αίγλη.
Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ήπια τουριστική ανάπτυξη.
Δημιουργία κέντρου θεραπευτικής ιππασίας – το μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό μου-στο βορειοδυτικό άκρο του Κουρί, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα και ως αθλητικό κέντρο ιππασίας.
Ενοποίηση δύο μοναδικών οικοσυστημάτων Κουρί -Ζερέλια με ποδηλατόδρομο και δημιουργία ενός περιβαλλοντικού περιπάτου που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα ενισχύσειι την τουριστική δυναμική των δύο προορισμών.
Πολιτιστικό πάρκο Πλατάνια, βιωματικό και ψυχαγωγικό με πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, περιβαλλοντικές εκδηλώσεις και δράσεις καθώς και φιλοξενία θεματικών εκθέσεων.
Κτίριο πολιτιστικού οργανισμού. Πρόκειται για τον μοναδικό κλειστό χώρο εκδηλώσεων του δήμου. Συνεπώς πρέπει να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί κάθε είδους εκδήλωση, υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων. Με την αποπεράτωση του κτιρίου πλησίον μπορεί να μετατραπεί σε πολιτιστικός χώρος με διαδραστική λειτουργία.
Δίνουμε βάρος στο σεβασμό του δημόσιου χώρου. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως όλοι είμαστε εν δυνάμει άτομα με αναπηρίες και πρέπει να δομήσουμε την πόλη σε τέτοια πρότυπα. Προσβασιμότητα παντού. Απελευθέρωση πεζοδρομίων και πεζοδρόμων από πάσης φύσεως εμπόδια.