• 12 Μαρτίου, 2019

Επιτυχημένη εκδήλωση της Σύνθεσις και του Χρ. Τριαντόπουλου για την Παραβατικότητα των Νέων

Επιτυχημένη εκδήλωση της Σύνθεσις και του Χρ. Τριαντόπουλου για την Παραβατικότητα των Νέων

Την Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από την Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις, σε συνεργασία με ειδικούς και πολίτες της Μαγνησίας, δημόσια συζήτηση στην κατάμεστη αίθουσα του Ξενία του Βόλου θέμα «Παραβατικότητα Ανηλίκων και Τοπική Κοινωνία: Το Στοίχημα της Επανένταξης». Επρόκειτο για μία ακόμα πρωτοβουλία του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, Προέδρου της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας διαλόγου σε τοπικό επίπεδο αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της επανένταξης των ανηλίκων με παραβατική συμπεριφορά. Μία πρωτοβουλία στην οποία ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου και ειδικών επί του θέματος.

Η εκδήλωση άνοιξε με την εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η Μαγνησία και, δη, ο Βόλος είναι η περιοχή που φιλοξενεί τις περισσότερες υπηρεσίες για ανήλικους παραβάτες στην Ελλάδα. Στην περιοχή μας έχουμε το ίδρυμα ανηλίκων Βόλου, το κατάστημα κράτησης ανηλίκων στο Βόλο, το κατάστημα κράτησης νέων στην Κασσαβέτεια και την επιμελητεία ανηλίκων, για τους νέους που δεν έχουν μπει σε κάποιο ίδρυμα. Το έργο που πραγματοποιούν αυτές οι υπηρεσίες, αν και είναι γνωστό στους σημερινούς εκλεκτούς ομιλητές μας, στην υπόλοιπη τοπική κοινωνία υποθέτω ότι δεν είναι». Και συμπλήρωσε ότι «η λέξη, όμως, που ψάχνουμε τη στιγμή που εντοπίζεται η παραβατική πράξη είναι η επανένταξη. Είναι η επανένταξη για να καταφέρει να απεγκλωβιστεί από αυτή την κατάσταση και να μην ξαναγυρίσει. Τα οφέλη από την επιτυχημένη επανένταξη είναι σημαντικά και αυτονόητα. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι αυτονόητη η ίδια η επανένταξη. Και αυτό διότι η επίτευξή της, χωρίς να είμαι ο πιο ειδικός, προϋποθέτει μία ολοκληρωμένη διαδικασία. Μία ολοκληρωμένη διαδικασία που θα ξεκινά από την πρώτη μέρα εισόδου στο σωφρονιστικό ίδρυμα, θα ακολουθεί τον νέο και μετά την τελευταία μέρα στο ίδρυμα και θα τον παρακολουθεί μέχρι να ενταχθεί πλήρως στην κοινωνία. Αλλιώς, είναι πολύ πιθανό να ξαναγυρίσει, αφού οι παραβατικές συναναστροφές θα τον περιμένουν να τον «αγκαλιάσουν» ξανά. Και σε αυτή τη διαδικασία, πέρα από το κράτος, εκτιμώ ότι έχουν ρόλο η τοπική κοινωνία, η εκκλησία, η ιδιωτική πρωτοβουλία και, φυσικά, η κοινωνία των πολιτών. Μία τοπική κοινωνία, όπως αυτή της Μαγνησίας, που μπορεί να αποτελέσει στήριγμα για αυτούς τους νέους. Που μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μετάβασης αυτών των παιδιών από την παραβατικότητα στην κοινωνική προσαρμογή».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν ο κ. Βασίλειος Κιός, Αντιστρατηγός ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Ελευθέριος Σολιδάκης, Δικηγόρος, ο κ. Χρήστος Γκόβαρης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο κ. Αντώνης Πλαγεράς, Εκπαιδευτικός Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας, «Φάρος του Κόσμου» Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Ι.Μ. Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως. Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε το πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο της επιστροφής των νέων -που βρίσκονται εντός του ευρύτερου συστήματος σωφρονισμού- σε μία απομακρυσμένη από την παραβατικότητα κοινωνική συμπεριφορά και δραστηριότητα. Πρόκειται ουσιαστικά για το μεγάλο στοίχημα της επανένταξης των νέων αυτών, στο οποίο η τοπική κοινωνία και δη αυτή της Μαγνησίας μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο. Μεταξύ των ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τοποθετήσεων, ξεχώρισε αυτή του Φάρου του Κόσμου, όπου, μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα, οι νέοι από την ομάδα του Φάρου του Κόσμου ανέδειξαν, μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες, πως κατάφεραν να ξεφύγουν από περιβάλλοντα παραβατικής συμπεριφοράς και, τώρα, να προχωρούν σε πολλούς τομείς, όπως η ρομποτική. Ήταν ιστορίες που έδειξαν σε όλους πως κερδίζεται το στοίχημα της επανένταξης.

 

Τις τοποθετήσεις των ομιλητών ακολούθησε δημόσιος διάλογος με πολίτες και εκπροσώπους φορέων. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος τίμησε τον κ. Βασίλειο Κιό για την προσφορά του και το έργο του στη Μαγνησία καθ’ ολη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στην Ελληνική Αστυνομία, και όχι μόνο. Την εκδήλωση, τέλος, τίμησαν με την παρουσία τους η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή μας, προϊστάμενοι και στελέχη από τα σωφρονιστικά ιδρύματα της περιοχής μας, εκπρόσωποι παραγωγικών και κοινωνικών φορέων και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ ευχετήριες επιστολές για την πρωτοβουλία του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου έστειλε ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ και βουλευτής Κυκλάδων κ. Γ. Βρούτσης και ο Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΑμεΑ & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ κ. Γ. Σταμάτης.

 


Σχετικά Άρθρα

Το πρόγραμμα αγώνων στα γήπεδα της ΕΠΣΘ

Το πρόγραμμα αγώνων στα γήπεδα της ΕΠΣΘ

Δείτε το πρόγραμμα του διημέρου 23-24 Νοεμβρίου στα γήπεδα της ΕΠΣΘ, για την 9η αγωνιστική στην…
Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή βράβευσε τα σχολεία από τις Εκπαιδευτικές Περιφέρειες…
Με τον Ελληνισμό της Νοτίου Αμερικής συναντήθηκε ο Χρήστος Μπουκώρος

Με τον Ελληνισμό της Νοτίου Αμερικής συναντήθηκε ο Χρήστος Μπουκώρος

Με τον Ελληνισμό της Νοτίου Αμερικής συναντήθηκε το τελευταίο πενθήμερο, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, στο…