• 24 Ιανουαρίου, 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργιος Τσιντσίνης – έκδοση 18/1/2014

Ούτε αρχή ούτε τέλος έχει το απίστευτο όργιο ρεμούλας και διασπάθισης του Δημοσίου χρήματος. Ο απλός Έλληνας (το μοναδικό …υποζύγιο που συντηρούσε το σπάταλο κράτος) παρακολουθεί εμβρόντητος τις αποκαλύψεις για τις μίζες και τα θαλασσοδάνεια και δεν πιστεύει στα μάτια και στ’ αυτιά του. Και νιώθω μια άγρια χαρά, που τώρα άρχισαν να γυρίζουν πίσω κάποια από τα κλεμμένα, γιατί σκέφτομαι ότι κάθε ευρώ που επιστρέφεται είναι του φτωχού λαού περιουσία, που οι αλητήριοι καταχράστηκαν. Μακάρι οι σχετικές έρευνες και ο κολασμός των ενόχων να φτάσουν μέχρι το …κόκκαλο.

 

Διώξεις τύπου Ταχυδρομικού ταμιευτηρίου αρχίζουν σε λίγο και για αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήδη λέγεται πως Δήμαρχος πόλης της Πελοποννήσου φέρεται να έχει καταθέσεις ύψους περί τα 18.000.000 ευρώ, ποσό που δεν δύναται να δικαιολογηθεί, κατά τις πρώτες έρευνες, από τα δηλωθέντα εισοδήματά του. Άλλη πελώρια «μαύρη τρύπα» με τις ανδραγαθίες των τοπικών αρχόντων.. Θυμήθηκα το γεγονός, με παλιό Δήμαρχο του Αλμυρού, π.Λ. (προ «Λαού»), που κατάφερε να πείσει τους Δημοτικούς του Συμβούλους, ο αθεόφοβος, ότι η μίζα του 10% για κάθε δημοτικό έργο, υπέρ του ιδίου βεβαίως – βεβαίως, ψηφίστηκε τάχα επίσημα από την τότε Κυβέρνηση και ήταν πλέον …Νόμος του κράτους.

 

Στο ποσό των 950 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμά, το υπουργείο Οικονομικών ότι θα διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης του 2013. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της, προεκλογικά, περίπου 660 εκατ. ευρώ για μέτρα κοινωνικής πολιτικής, υπό την προϋπόθεση ότι το πλεόνασμα αυτό θα πιστοποιηθεί από την Eurostat στις 23 Απριλίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι, αμέσως μετά την επικύρωση των στοιχείων από την Eurostat,  τον Απρίλιο, να προχωρήσει σε αποφάσεις για την κατανομή και διανομή του μεγαλύτερου μέρους του ποσού αυτού σε οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να διανείμει το 70% της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διαθέσει περίπου 660 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων, καθώς ο αρχικός στόχος του προϋπολογισμού του 2013 ήταν «μηδενικό» πλεόνασμα.

 

Βέβαια, ας μη γελιόμαστε… Το παραπάνω ποσό, ακόμη κι αν μοιραστεί δίκαια στους φτωχότερους και πιάσει τόπο, είναι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στις πολλές και χαίνουσες πληγές που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στην Ελληνική κοινωνία, αλλά είναι μια ελπιδοφόρα αρχή, έστω κι αν μυρίζει έντονα προεκλογικές σκοπιμότητες.

 

Εν τω μεταξύ η αγορά έχει «στεγνώσει» τελείως, κανένας δεν πληρώνει κανέναν κι όλοι (ειδικότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες) ξεραίνουν ξέρετε …τι, για να μπορέσουν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, που με το νέο έτος είναι ..Παναγιά μου, φύλαγε..

 

Αυτό δεν είναι 2014… Στάσου στο 14, είναι, να σ’ εκτελέσει ο έφορος.

 

Οι άγνωστοι ενεργοποίησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό  στην είσοδο του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη στην οδό Αμερικής. Δεν υπήρξαν θύματα, προκλήθηκαν μόνο μεγάλες υλικές ζημιές στην είσοδο.

 

Η ΒΡ επιστρέφει στην ελληνική αγορά, αγοράζοντας όλη την παραγωγή πετρελαίου του Πρίνου για την επόμενη εξαετία, αντί του ποσού των 500 εκατ. ευρώ και η συμφωνία έχει καλύτερους όρους και τίμημα, από την προηγούμενη με τα ΕΛΠΕ. Βέβαια, ακούγονται πάλι οι γνωστές φωνές που μιλάνε για «ξεπούλημα», αλλά ίσως είναι μια καλή αρχή για την πολυπόθητη εκμετάλλευση του υπόγειου και υποθαλασσίου «χρυσωρυχείου», που κρύβει στα σπλάχνα της η Ελλάδα.

 

Ανακοινώσεις, με τις οποίες εκφράζουν την αντίθεσή τους στην καθιέρωση της «λευκής εβδομάδας», όπως είναι γνωστός ο θεσμός της εαρινής ανάπαυλας που ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, εξέδωσαν η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και συμφωνώ απόλυτα με το σκεπτικό τους. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών καλούν το υπουργείο Παιδείας να «αφήσει τα σχέδια για λευκές εβδομάδες» και να πάψει γενικά να αντιμετωπίζει την εκπαίδευση ως εμπόδιο στην επιχειρηματική δράση και την «ανάπτυξη». «Η κυβέρνηση δείχνει να πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι δεν πάνε χειμερινές διακοπές επειδή τους λείπει ο… χρόνος και τους δεσμεύουν οι σχολικές υποχρεώσεις των παιδιών τους. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική: δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δε μπορούν να φύγουν ούτε ένα Σαββατοκύριακο, γιατί η πολιτική της λιτότητας τους έχει τσακίσει και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε βασικές ανάγκες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. «Αυτό που κάνουν σήμερα οι ξενοδόχοι, θα μπορεί να το κάνει αύριο η οποιαδήποτε επιχειρηματική ομάδα, όταν κρίνει ότι η μία ή άλλη πτυχή της σχολικής ζωής είναι εμπόδιο στην κερδοφορία της. Σήμερα είναι ο σχολικός χρόνος, αύριο το ωράριο του σχολείου ή το περιεχόμενο ενός μαθήματος που θα ενοχλήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα» προστίθεται στην ανακοίνωση. Από την πλευρά της, η ΔΟΕ επισημαίνει ότι «εκείνο το οποίο λείπει από τον ελληνικό λαό, λόγω των ανάλγητων και άδικων μνημονιακών πολιτικών, δεν είναι ο ελεύθερος χρόνος αλλά τα χρήματα», ενώ καλεί το υπουργείο Παιδείας «αν θέλει να αντιγράψει ευρωπαϊκές πολιτικές, να το κάνει γι’ αυτές που είναι ουσιαστικές, που έχουν σχέση με τους οικονομικούς πόρους για την Παιδεία και όχι να διολισθαίνει σε ανούσιες και προκλητικές, με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, προτάσεις».

 

Του Κουτρούλη ο γάμος θα γίνει σε λίγο που θα εμφανιστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όσα φάρμακα δεν συνταγογραφούνται από τα Ταμεία. Και θα ΄ναι, λέει, πολύακριβότερα.

 

Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, είναι εντυπωσιακό και περιγράφεται ως «θαύμα του 401»… Σύμφωνα λοιπόν με ρεπορτάζ του onalert.gr, «στο 401 εδώ και αρκετά χρόνια -από το 2008- γίνεται μια πρωτοποριακή για την Ελλάδα, χειρουργική επέμβαση σε περιπτώσεις ανευρύσματος στον εγκέφαλο. Ένας στρατιωτικός γιατρός μας εκπαιδεύτηκε με δική του πρωτοβουλία και με τη βοήθεια της υπηρεσίας στην Αγγλία. Επιστρέφοντας δυσκολεύτηκε πολύ να πείσει το σύστημα να του επιτρέψει να χειρουργεί ανευρύσματα στον εγκέφαλο, χωρίς να αγγίζει καν το κεφάλι του ασθενούς. Η μέθοδος, πολύ απλοϊκά θα σας το πούμε, προβλέπει την εισαγωγή κάποιων «ελατηρίων» μέσα στο ανεύρυσμα, τα οποία εξασφαλίζουν ότι αυτό δεν πρόκειται να σπάσει. Φθάνουν εκεί μέσω μιας μικρής τομής που γίνεται όχι στο κεφάλι, αλλά ψηλά στο μηρό του ασθενούς. Με συμπαραστάτη έναν παλαιότερο νευροχειρουργό, ο νέος γιατρός ξεκίνησε τη νέα μέθοδο στο 401. Κάθε χρόνο το νοσοκομείο κάνει περίπου 100 τέτοια χειρουργεία, με τους ασθενείς να αποχωρούν υγιέστατοι από το νοσοκομείο 24 ώρες μετά την επέμβαση. Όλα τα δημόσια νοσοκομεία στέλνουν τέτοια περιστατικά στο 401 το οποίο «χρεώνει» τα ταμεία με κόστος από 3.000 έως 5.000 ευρώ. Είναι το κόστος των υλικών, ανάλογα με το μέγεθος του ανευρύσματος. Το νοσοκομείο χρεώνει αλλά εννοείται ότι δεν …πληρώνεται. Παρόλα αυτά συνεχίζει να παρέχει ουσιαστικό κοινωνικό έργο, γιατί αν ένας ασθενής κάνει αυτή την επέμβαση σε κάποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο, θα πρέπει να πληρώσει 50.000 ευρώ. Αυτό είναι το μικρό αλλά πολύ ουσιαστικό «θαύμα» του 401. Εκπλαγήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν επιθυμούσε τη δημοσιότητα. Οι άνθρωποι του νοσοκομείου επειδή «θέλουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους» και από το ΓΕΣ για να «μην θεωρηθεί ότι διαφημιζόμαστε». Γι’ αυτό και δεν αναφέρουμε ονόματα γιατρών, αλλά και του προσωπικού του νοσοκομείου, το οποίο αγόγγυστα και χωρίς κανένα όφελος υποστηρίζει το χειρουργείο κάθε μέρα, ακόμη και στις αργίες. Υπάρχει λοιπόν πολύ «άλλη Ελλάδα». Ακόμη και μέσα σε αυτόν τον διαρκώς ενοχοποιημένο δημόσιο τομέα. Ας την ανακαλύψουμε και ας την αναδείξουμε. Κυρίως βέβαια, ας της επιτρέψουμε να συνεχίσει να δουλεύει.»

 

Οι συνταξιούχοι όχι μόνο δεν θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους, αλλά θα έχουν στο τέλος του χρόνου όφελος 1,5% με το νέο σύστημα υπολογισμού της παρακράτησης φόρου, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, διαψεύδοντας εκείνους που έκαναν λόγο για αυξημένες παρακρατήσεις 27 έως 200 ευρώ στις μηνιαίες συντάξεις.

 

Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς στην «Καθημερινή»: «Πολλές φορές ψάχνουμε να βρούμε από κάπου να πιαστούμε προκειμένου να αντλήσουμε αισιοδοξία. Η χθεσινή εκδήλωση της «Κ» για την έκδοση του Κωνσταντίνου Δοξιάδη «Αι θυσίαι της Ελλάδος στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» ήταν μια καλή αφορμή για να νιώσουμε κάποια μετρημένη αισιοδοξία. Δεν είναι λίγος ο δρόμος που διένυσε αυτός ο τόπος από τα ερείπια του 1944 έως ακόμη και σήμερα. Η γενιά των παππούδων και των πατεράδων μας ξανάκτισε τη χώρα από το μηδέν και την έβαλε σε μια τροχιά ανάπτυξης χωρίς προηγούμενο. Ξέρω ότι μας αρέσει να μοιρολογούμε και να φωτίζουμε πάντοτε τις αρνητικές πτυχές της Ιστορίας μας. Καταφέραμε πολλά σαν χώρα όμως και ακόμη βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο διαβίωσης που είναι ζηλευτό από το 80% των υπόλοιπων κρατών της υφηλίου. Δεν ξεχνούμε και δεν παραγράφουμε τον διχασμό του Εμφυλίου ούτε και τα όσα υπέστησαν οι ηττημένοι στη συνέχεια. Κάθε άλλο. Η Ελλάδα βρήκε, άλλωστε, μια ισορροπία στα θέματα δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία 40 χρόνια. Δικαιούμεθα, όμως, να είμαστε αισιόδοξοι γιατί αυτός ο τόπος έχει περάσει μεγάλες καταστροφές, αλλά αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες πολλές φορές. Σήμερα μας λείπει το καθαρό όραμα, όπως ήταν αυτό της ανοικοδόμησης της χώρας. Μας λείπουν επίσης οι επαγγελματίες κάθε είδους που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της υλοποίησης ενός οράματος ανασυγκρότησης. Όχι ότι δεν υπάρχουν ανάμεσά μας. Τους τρώει όμως το σύστημα που μπλέκει κόμματα, συνδικαλιστές και συμφέροντα με τη διακυβέρνηση σε κρίσιμους τομείς, τα πανεπιστήμια, παντού.»

 

Το καταλάβατε ότι άρχισαν οι χειμερινές εκπτώσεις ή το αντιμετωπίζετε παγερά αδιάφοροι, λόγω έλλειψης χρημάτων; Μια βόλτα στα τοπικά μαγαζιά θα άξιζε, ωστόσο, τον κόπο, γιατί οι προσφορές είναι σούπερ και αυτή την Κυριακή τα μαγαζιά προαιρετικά ανοιχτά….

 

Ο Mr Been είναι Έλληνας. Λέγεται Μιχάλης Λιάπης.

 

Θερίζουν κόσμο και κοσμάκη οι ιώσεις αυτήν την εποχή… Υπάρχουν περιπτώσεις που ολόκληρες οικογένειες νοσούν, με πυρετό, εμετούς και διάρροιες και η δυσάρεστη αυτή κατάσταση έχει επιπτώσεις όχι μόνο στον οικονομικό τους προϋπολογισμό, αλλά και στην απόδοση εργασίας τους. Ούτε η εφημερίδα, φυσικά, γλίτωσε από τη μικρή αυτή επιδημία. Οι μισοί ξάπλα και ο υποφαινόμενος με εμπύρετη λοίμωξη. Άντε, να δούμε, τι είδους φύλλο θα βγάλουμε.

 

Με 18 και 19 βαθμούς μέγιστη θερμοκρασία θα κυλήσουν οι επόμενες μέρες κι αν αναλογιστεί κανείς πόσο πιο άσχημα δείχνει τα δόντια του ο χειμώνας σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, είμαστε από τους τυχερούς.


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…