• 7 Φεβρουαρίου, 2019

Ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης:

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με 53 ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας τη μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η  κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να εξαπατά, κατ’ εξακολούθηση, τους χιλιάδες δικαιούχους που περιμένουν να λάβουν τη σύνταξή τους.

Πιο αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: “Αγανάκτηση και σύγχυση επικρατεί μεταξύ των δικαιούχων προς σύνταξη σχετικά με το χρόνο που θα λάβουν τη σύνταξή τους, καθώς αισθάνονται ότι η κυβέρνηση τους εξαπατά κατ εξακολούθηση, λέγοντας ψέματα και έχοντας αποτύχει σε όλα τα χρονοδιαγράμματα που η ίδια έθεσε. Την ίδια στιγμή υπάρχουν καταγγελίες για υπέρμετρη καθυστέρηση που υπερβαίνει και τα τρία και τέσσερα έτη, ενώ χιλιάδες άλλοι συνταξιούχοι λαμβάνουν μόνο την προσωρινή σύνταξη. Από τα στοιχεία του ΗΛΙΟΣ επιβεβαιώνεται σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού έκδοσης οριστικών συντάξεων για τα πρώην ταμεία του Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ καθώς και το ΕΤΕΑΕΠ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις συντάξεις Δημοσίου το 2014 ο μέσος ρυθμός έκδοσης οριστικής σύνταξης ήταν περίπου 2.500 αιτήσεις το μήνα. Τους εννιά πρώτους μήνες του 2018, για τους οποίους έχουμε στοιχεία, ο ρυθμός έπεσε στις 868 αιτήσεις μηνιαίως. Αντίστοιχη πτώση έχουμε και σε όλα τα υπόλοιπα ταμεία.

Η κυβέρνηση εσκεμμένα δίνει μια εντύπωση εύρυθμης λειτουργίας του ΕΦΚΑ, την ώρα που επικρατεί κατάσταση πλήρους απορρύθμισης.

 

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο εφαρμόζει μεθόδους τεχνητής απόκρυψης του πραγματικού ύψους των εκκρεμών αιτήσεων, καθώς δεν προσμετρά εκείνες τις αιτήσεις που μπαίνουν στο αρχείο λόγω μη συμπλήρωσης φακέλου, με συνέπεια οι καταγγελίες για επιβράδυνση έκδοσης των συντάξεων να πληθαίνουν, ενώ δεν υπάρχει ούτε καταγραφή του συνολικού αριθμού των εκκρεμών αιτήσεων.

Η Κυβέρνηση φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την εγκατάλειψη του καινοτόμου συστήματος ΑΤΛΑΣ, που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2014 και περιελάβανε το ασφαλιστικό ιστορικό εκατομμυρίων ασφαλισμένων για 21 έτη πριν, το οποίο θα οδηγούσε στην αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική έκδοση των συντάξεων”.

Τέλος, ο Χρήστος Μπουκώρος και οι συνυπογράφοντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καλούν την αρμόδια Υπουργό να απαντήσει για το σύνολο των ασφαλισμένων που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη από τον ΕΦΚΑ, για πόσο χρόνο, καθώς και ποιος είναι ο συνολικός μέσος χρόνος αναμονής για τις συντάξεις και τα εφάπαξ που εκκρεμούν σήμερα.


Σχετικά Άρθρα