• 5 Φεβρουαρίου, 2019

Οικογένεια Αθ. Καραντζιά: Παράδοση στο μέλι για περισσότερο από μισό αιώνα

Οικογένεια Αθ. Καραντζιά: Παράδοση στο μέλι για περισσότερο από μισό αιώνα

έκδοση 2-2-2019

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης τοπικών βιοτεχνιών και οικοτεχνιών, αποφασίσαμε να εντάξουμε στην ύλη μας μικρά αφιερώματα σε ντόπιους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα. Με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία, επικοινωνήσαμε με τα μέλη της οικογένειας Καραντζιά.

Μισό αιώνα, η οικογένεια Καραντζιά, έχει ως κύριο επάγγελμα τη μελισσοκομία. Τα τελευταία χρόνια η οικοτεχνία έχει περάσει στην 3η γενιά, με την Ηρώ, τον Δημήτρη και τον Γιάννη να επιλέγουν ως επαγγελματική ενασχόληση τον πρωτογενή τομέα που ακολούθησαν ο παππούς τους και ο πατέρας τους.

Αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός, πως και οι τρεις νέοι, όχι μόνο επέλεξαν να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση, αλλά προσπαθούν αδιάκοπα να την ενισχύσουν ακόμη περισσότερο.

Η ενασχόληση της οικογένειας Καραντζιά με τη μελισσοκομία, ξεκίνησε το 1953, όταν ο Δημήτρης Καραντζιάς αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό τον κλάδο. Παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετώπισε, κατάφερε να ανταπεξέλθει και να το μετατρέψει σε κύριο επάγγελμα.

Το μεράκι για τη δουλειά και η αγάπη για τις μέλισσες και το μέλι μεταδόθηκαν και στον γιό του Θανάση. Από μικρό παιδί ασχολούταν με τα μελίσσια καθώς σε κάθε ευκαιρία βοηθούσε στην οικογενειακή επιχείρηση. Μεγαλώνοντας αποφάσισε και ο ίδιος να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μελισσοκομία. Με τις γνώσεις που είχε λάβει από τον πατέρα του και σεμινάρια τα οποία παρακολούθησε, κατάφερε να επεκτείνει την οικοτεχνία και να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση.

Πλέον η 3η γενιά υπό την καθοδήγηση και τη βοήθεια του κ. Θανάση έχει αναλάβει τα σκήπτρα της οικογενειακής επιχείρησης. Έτσι οι 200 κυψέλες έγιναν 1.400, με την παραγωγή να αυξάνεται σταδιακά χρόνο με τον χρόνο.

Η παραγωγή της οικογένειας αποτελείται από μέλι ανθέων, θυμάρι, πεύκο και έλατο. Παράλληλα, παράγεται μελισσοτροφή και κερήθρα για τους μελισσοπαραγωγούς. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, απορροφάται από γνωστή ελληνική εταιρία μελιού και το υπόλοιπο, σε γνωστούς, φίλους και πελάτες που εκτιμούν την ποιότητα της οικογενειακής μελισσοκομίας.

Η επιχείρηση απασχολεί έναν μόνιμο υπάλληλο, ενώ στους μήνες παραγωγής, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο, επιστρατεύουν και εποχικό προσωπικό.

Τους μήνες παραγωγής, τα μελίσσια μεταφέρονται στο Καρπενήσι, την Εύβοια και στην περιοχή του Αλμυρού. Σύμφωνα με τον Δημήτρη, τον δεύτερο γιο της οικογένειας, η ποσότητα και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες.

Ιδιαίτερο πρόβλημα για τους μελισσοπαραγωγούς, αποτελούν οι ψεκασμοί. Ιδανικά, οι αγρότες θα πρέπει να ψεκάζουν αργά το απόγευμα ή το βράδυ, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται οι μέλισσες.

Στόχος της οικογένειας είναι να καταφέρουν να αυξήσουν τις κυψέλες σε 2.000 και να κατασκευάσουν το δικό τους συσκευαστήριο.

 

Ο Δημήτρης Καραντζιάς δήλωσε στον «Λαό του Αλμυρού» σχετικά με το επάγγελμά του και τα μελλοντικά σχέδια της οικογένειάς του: «Τόσο εγώ όσο και τα αδέλφια μου γνωρίζαμε από μικροί πως κάποια στιγμή θα απασχολούμασταν με την οικογενειακή επιχείρηση. Για εμάς οι μέλισσες είναι η ζωή μας. Χαρακτηριστικά θυμάμαι πως όταν ήμασταν μικρά παιδιά, τα σαββατοκύριακα και όταν δεν είχαμε σχολείο, βοηθούσαμε στα μελίσσια.

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να αυξήσουμε τα μελίσσια και να δημιουργήσουμε το δικό μας συσκευαστήριο. Μόλις γίνει αυτό σκεφτόμαστε σοβαρά να επεκταθούμε δημιουργώντας συνεργασίες και στο εξωτερικό.

 

Το μέλι αποτελεί μια εξαίρετη επιλογή και θεωρώ πως όλοι πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας. Έχει άπειρα οφέλη όπως για παράδειγμα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνει καλό στην καρδιά, καταπολεμά την ξηροδερμία και χαρίζει ενέργεια.

Είμαι χαρούμενος που έχουμε επιλέξει να ακολουθήσουμε τα χνάρια του παππού και του πατέρα μας. Παρά τις δυσκολίες, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και να προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ευχόμαστε στη μελιστάλαχτη (μεταφορικά και κυριολεκτικά) αυτή οικογένεια, τα «καλύτερα να είναι μπροστά» και επαγγελματικά και προσωπικά!

 

Χριστίνα Ν. Τοσούδη


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…