• 30 Ιανουαρίου, 2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 26-1-2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 26-1-2019

Πνιγμένοι απ’ τον πανικό,

σαν χαμηλά αντράκια,

ξεσπάσατε με χημικά

σε γέρους και παιδάκια.

 

Τα πάνω – κάτω καταγράφονται στο πολιτικό σκηνικό, από την οριακή ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση που προηγήθηκε, μέχρι την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που θεωρούνταν προκαταβολικά δεδομένη, τα χαράματα της προχθεσινής Παρασκευής (ενώ «παίζει» και μια πρόταση μομφής). Το επίσημο αποτέλεσμα δεν μπορούσε να περιληφθεί στη σελίδα, αφού ήδη είχε παραδοθεί στο τυπογραφείο προς εκτύπωση, αλλά μετά το επεισοδιακό συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής στην Αθήνα και όσο πολιτικά και παραπολιτικά εκτυλίχθηκαν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, το αποτέλεσμα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

«Κινούμενη άμμος», μεγάλη ρευστότητα και μεταγραφές – μετακινήσεις Βουλευτών από τα μικρά κόμματα, κάποια από τα οποία δίνουν πλέον μάχη πραγματικής επιβίωσης, με ορατό (και απειλητικό ίσως για τη Δημοκρατία) το φάσμα του δικομματισμού. Μετά από έντονες ενδοκομματικές προσπάθειες κι έναν πραγματικό μαραθώνιο παρασκηνιακών διεργασιών, κυρίαρχος στόχος των οποίων ήταν αφενός ο καθορισμός των συσχετισμών φάνηκε καθαρά να διαταράσσονται διαλυτικά οι ΑΝΕΛ, το «Ποτάμι», αλλά και το ΚΙΝΑΛ μετά τη στάση του -πρώην πια- Κοινοβουλευτικού Επιτρόπου και τη διαγραφή του Αθ. Θεοχαρόπουλου, που προκάλεσε την απόσπαση της ΔΗΜΑΡ. Ανεξάρτητα από την κοινοβουλευτική ετυμηγορία (που η σύνθεσή της θυμίζει πια …κουρελού) για τη Συμφωνία των Πρεσπών, «φωνάζει» η αναντιστοιχία ανάμεσα στη βούληση των Βουλευτών και στην πλειοψηφία της θέλησης του Ελληνικού λαού.

Με αφετηρία εξελίξεων το πρόσφατο συλλαλητήριο, η επίδραση που θα έχει η Συμφωνία των Πρεσπών στις διαθέσεις και προθέσεις της κοινής γνώμης θα είναι επίσης κρίσιμη, καθώς η χώρα βρίσκεται σε οιονεί προεκλογική περίοδο και οι δημοσκοπήσεις (του Μαρτίου πιθανώς) θα βαρύνουν καταλυτικά στην απόφαση του πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Μάιο ή να επιχειρήσει να εξαντλήσει την τετραετία. Και όσο κι αν οι Κυβερνητικοί θέλουν να ξεκοκαλίσουν και το τελευταίο …μεζεδάκι της προβληματικής διακυβέρνησής τους, όσο κι αν πολλοί απ’ αυτούς θα μείνουν στην ιστορία σαν «εραστές της …καρέκλας», οι ίδιες οι εναντίον του εξελίξεις θα τους σπρώξουν πιο σύντομα σε εκλογές.

Τελικά, μου φαίνεται ότι η πρόθεση του Τσίπρα και των συνεργατών του να υπακούσουν στις φιλο-Σκοπιανές επιδιώξεις των Ευρωπαίων και του ΝΑΤΟ θα είναι «βαρόμετρο» που θα επηρεάσει δραματικά τη λαϊκή βούληση μπροστά στις Ελληνικές κάλπες, όποτε κι αν στηθούν. Σ’ αυτή τη διαλυμένη χώρα και μ’ ένα λαό που πεινά και χειμάζεται, αυτό μπορεί να ηχεί παράξενα, αλλά το Μακεδονικό ήταν κάτι πολύ παραπάνω από τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

«Το Ποτάμι λαβώθηκε αλλά δεν σκοτώθηκε», αναφέρει σε διαδικτυακή του ανάρτηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην πρώτη του αντίδραση μετά την ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών του Ποταμιού Γρ. Ψαριανού και Γ. Αμυρά. «Ορισμένοι λένε τις τελευταίες ώρες ό,τι: «πάει το Ποτάμι, τέλειωσε». Και όντως, το προσπαθούν πολύ. Θέλω να τους πω λοιπόν, ό,τι το Ποτάμι είναι οι χιλιάδες εθελοντές που συμμετείχαν στο συνέδριο του πριν δύο μήνες. Το Ποτάμι είναι τα στελέχη του, που μόλις προχθές ΟΜΟΦΩΝΑ – και μαζί με τους Βουλευτές και τους ευρωβουλευτές – είπαν ότι δεν θα παζαρέψουμε τις αρχές μας και η πατρίδα είναι πάνω από μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Εσύ λοιπόν, που ποτέ δεν σου χαρίστηκε τίποτα. Εσύ που αηδιάζεις με τα μικροκομματικά παιγνίδια και δεν θέλεις να βλέπεις τη Βουλή σε αυτά τα χάλια, να ξέρεις: ω Μας λάβωσαν – δεν μας σκότωσαν. Δεν μας σταμάτησαν – συνεχίζουμε», σημειώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης. (Η συνέχεια επί της πολιτικής …αρένας.)

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, προκάλεσαν οι πρόσφατες καταγγελίες εκ μέρους του ΚΚΕ για συνακροάσεις, καθώς παρήγγειλε να ερευνηθούν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Άλλωστε υπάρχει ανοικτή έρευνα, καθώς το 2016 είχαν γίνει ανάλογες καταγγελίες από το ΚΚΕ το οποίο διαμαρτύρεται ότι η έρευνα δεν προχώρησε και δεν κατέληξε σε αποτελέσματα. Η παραγγελία της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πέραν των πρόσφατων καταγγελιών, περιλαμβάνει και τις αιτιάσεις για την πορεία της ήδη υπάρχουσας έρευνας. (Ελάτε, καλέ, μπορεί να γίνονται τέτοια πράγματα (συνακροάσεις) σε μια Δημοκρατία);

Η προϋπάρχουσα τάση μείωσης των γεννήσεων στην Ελλάδα επιδεινώθηκε σοβαρά μετά την οικονομική κρίση και την υπαγωγή της χώρας στον μνημονιακό μηχανισμό, καθώς το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων και εισερχόμενης – εξερχόμενης μετανάστευσης οδηγεί σε μείωση του πληθυσμού, σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία του Ειδησεογραφικού Αθηναϊκού Πρακτορείου. Τα σχετικά στοιχεία παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Ραχιώτης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ήδη, από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, υπάρχει μία τάση μείωσης των γεννήσεων και στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, ο πληθυσμός αυξανόταν λόγω του θετικού μεταναστευτικού ισοζυγίου (υπεροχή των εισερχόμενων μεταναστών έναντι των εξερχόμενων), αλλά και επειδή ο αριθμός των γεννήσεων υπερτερούσε του αριθμού των θανάτων. «Όμως, η οικονομική κρίση και η επακόλουθη υπαγωγή της χώρας στον μηχανισμό του μνημονίου ανέτρεψε τις ισορροπίες. Η Ελλάδα υπέστη μία κολοσσιαία οικονομική και κοινωνική καταστροφή (πτώση του ΑΕΠ κατά 30%, έκρηξη της ανεργίας), πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα.

Το αποτέλεσμα αυτών των δημογραφικών εξελίξεων ήταν ο ελληνικός πληθυσμός μεταξύ 2008-2017 να μειωθεί κατά 355.000 κατοίκους. «Η δημογραφική ανισορροπία προσλαμβάνει χαρακτήρα προβλήματος εθνικής ασφάλειας, ιδιαίτερα σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές», υπογράμμισε ο καθηγητής και παρέθεσε στοιχεία: Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, οι θάνατοι (1.425) ήταν διπλάσιοι από τις γεννήσεις (791) το 2017. Σημαντική είναι και η ανατροπή του ισοζυγίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (2.031 θάνατοι, 1.203 γεννήσεις), αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η ευρωπαϊκή χώρα με τον πιο γερασμένο πληθυσμό θα είναι η Ελλάδα έως το 2030, σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρείας ερευνών αγοράς Euromonitor (στοιχεία από την «Καθημερινή») σκαρφαλώνοντας από την τρίτη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έρευνα, αυτή τη στιγμή οι πέντε χώρες με τον πιο γερασμένο πληθυσμό είναι κατά σειρά η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Φινλανδία και η Πορτογαλία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις η Ελλάδα θα πάρει τη θέση της Ιταλίας και θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, καθώς η μερίδα του πληθυσμού με ηλικία άνω των 65 ετών ως προς το σύνολο του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας (15-65 ετών) θα υπερβεί αυτό της Ιταλίας, ασκώντας μεγάλες πιέσεις τόσο στο συνταξιοδοτικό σύστημα και θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού.

«Ιδρώνω» στη σκέψη του πόσα και ποια πρέπει να αλλάξουν (και όχι, φυσικά, από τη μια μέρα στην άλλη), προκειμένου η Ελλάδα να ξαναβρεί το βηματισμό της και να αντιμετωπίσει διεξοδικά και μόνιμα το δημογραφικό της πρόβλημα. Προς το παρόν πάντως, η Ελληνική οικογένεια βάλλεται πανταχόθεν και οι νέοι -συχνά απόλυτα δικαιολογημένα- δηλώνουν ανοιχτά απρόθυμοι να παντρευτούν και να τεκνοποιήσουν. Αλλοίμονό μας….

Στις 16.378 ευρώ ανήλθε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα το 2016, οριακά μειωμένο (0,02%) σε σύγκριση με τις 16.381 ευρώ το 2015. Αλλά ακόμη κι αυτά τα «αστεία» ποσά, που με το ζόρι ξεπερνούν το ένα χιλιάρικο ανά μήνα, για πολλούς από τους συμπατριώτες μας φαντάζουν σαν ψεύτικα και άπιαστα.

Το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ καταγράφεται στην Αττική με 22.204 ευρώ (-0,1% σε σχέση με το 2015) και στις επόμενες δύο θέσεις στο σύνολο των περιφερειών είναι το Νότιο Αιγαίο με 17.769 ευρώ (-2,8%) και τα Ιόνια Νησιά με 15.182 ευρώ (+0,3%). Ακολουθούν, η Στερεά Ελλάδα με 14.727 ευρώ (+3%), η Δυτική Μακεδονία με 14.361 ευρώ (-8,9%), η Κρήτη με 13.811 ευρώ (-1,8%), η Πελοπόννησος με 13.579 ευρώ (+1%), η Κεντρική Μακεδονία με 12.880 ευρώ (+1,7%), η Θεσσαλία με 12.662 ευρώ (+1,2%), το Βόρειο Αιγαίο με 12.266 ευρώ (-3,4%), η Δυτική Ελλάδα με 12.058 ευρώ (-0,8%), η Ήπειρος με 11.785 ευρώ (+1,5%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με 11.432 ευρώ (+1,3%). Εν κατακλείδι, η διαφορά μεταξύ της πλουσιότερης (Αττική) και της φτωχότερης (Ανατολική Μακεδονία – Θράκη) περιφέρειας της χώρας είναι 6.337 ευρώ.

Ανάποδα όλα με το ΣΥΡΙΖΑ… Οι δεξιοί στο δρόμο διαδηλώνουν και οι αριστεροί σπίτι να βλέπουν …τένις.

«Χρωστάτε, σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί. (Κωστής Παλαμάς).

«Πρέπει να βιαστούμε να ειδούμε ό,τι προφτάσουμε από την Ελλάδα. Σε λίγο θα τα έχουν κάνει όλα καρτ ποστάλ..» (Σεφέρης)

Top of FormΤι να σεβαστούμε ρε; Αυτό δεν είναι Βουλή. Είναι Γιουσουρούμ. Αγοράζονται και πουλιούνται τα πάντα, Μέσα σε βρισιές, φωνές και αισχρά παζάρια…

Bottom of Form

 

-Με πόσους έχεις πάει, πριν από μένα, αγάπη μου;

-Με τρεις…

-Εσύ μετρούσες ή η αστυνομία;

«..Και στης ζωής τους πιο βαρείς χειμώνες Αλκυονίδες μέρες καρτερούν.» (Γ. Δροσίνης).


Σχετικά Άρθρα

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Τοποθέτηση ταρτάν και εργασίες στο Στάδιο Αλμυρού

Ο Δήμος Αλμυρού με Δελτίο Τύπου του ενημερώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την τοποθέτηση…
Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…