• 14 Ιανουαρίου, 2014

Ολική καταστροφή στη σοδειά της ελιάς – Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί μας…

Ολική καταστροφή στη σοδειά της ελιάς – Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί μας…

Δεν έβγαλαν ούτε το λάδι για τις ανάγκες των οικογενειών τους

Χρονιά για κλάματα με χαμένους τους ελαιοπαραγωγούς αλλά και τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων αποτελεί η φετινή ελαιοκομική περίοδος στη Νοτιοδυτική Μαγνησία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος μέρος των καλλιεργητών ελιάς στον Πτελεό και όχι μόνο, δεν έβγαλε ούτε ένα τενεκέ ελαιόλαδο!

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Νίκου Λεϊμονή, πέρυσι το συνεταιριστικό ελαιοτριβείο έβγαλε 1.200 τόνους ελαιόλαδου, ενώ φέτος μόλις 15, δηλαδή η μείωση έφθασε το 97%!

Η οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι του Πτελεού είναι ιδιαίτερα δεινή, αφού το περυσινό ελαιόλαδο πουλήθηκε σχεδόν καθ’ ολοκληρία, με αποτέλεσμα φέτος να μην έχουν κανένα έσοδο, με την τιμή παραγωγού φέτος να κυμαίνεται από 2,30 έως 2,40 ευρώ/κιλό, όπως και πέρσι, παρά τη φετινή έλλειψη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού «έχουν γίνει συσκέψεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς και συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί ελιάς του Πτελεού από τα ΠΣΕΑ. Επίσης, έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα στον ΕΛΓΑ», καταλήγει ο κ. Λεϊμονής.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν στην παραγωγή που υπήρχε από το δάκο ήταν εκτεταμένες, αφού οι καλές καιρικές συνθήκες ευνόησαν την επώασή του και τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του εντόμου. Επιπροσθέτως, όπως προειδοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε περίπτωση που δεν επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι το τέλος του ερχόμενου Φεβρουαρίου, οι προβλέψεις που κάνουν οι επιστήμονες είναι ότι ο πληθυσμός του δάκου στην επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο θα είναι τριπλάσιος από τον περυσινό, με κίνδυνο να χαθεί και η επόμενη σοδειά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς μονοκαλλιέργειας της ελιάς του Πτελεού.

Μπάμπης Παπαρρίζος

 

ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Σε άλλες περιοχές της χώρας, σε ποσοστά 70-80% συγκριτικά με πέρυσι, υπολογίζεται η μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου φέτος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κρήτη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα στη διάθεση τους τα ελαιουργεία της Μεγαλονήσου.

Αγρότες  που τα περασμένα χρόνια παρήγαγαν εκατοντάδες κιλά ή ακόμα και τόνους ελαιολάδου, φέτος αναγκάζονται να το αγοράζουν ή να το δανείζονται από ελαιουργούς και συγχωριανούς τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες για τα δικά τους σπίτια! Και αποτελεί ερώτημα πώς οι άνθρωποι αυτοί θα εξασφαλίσουν την επιβίωση των οικογενειών τους, αφού δεν θα εισπράξουν χρήματα από την πώληση του ελαιολάδου. Αντίθετα μάλιστα, φέτος πρώτη φορά θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα και τα αγροτεμάχια τους…

Φέτος άνοιξε μόλις 60% των ελαιουργείων, τα περισσότερα κάποιες ημέρες κάθε εβδομάδα και κάποιες ώρες κάθε μέρα. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο των ελαιουργών Μάκη Αφθονίδη, τα περισσότερα ελαιουργεία δεν εξασφαλίζουν τα απαραίτητα ποσά έστω και για να καλύψουν πάγιες υποχρεώσεις.

Μεγάλο ελαιουργείο στα Χανιά, για παράδειγμα, από 800 τόνους λάδι πέρυσι, φέτος παρήγαγε μόλις 100 τόνους! «Θα έχουμε σημαντικές ζημιές φέτος και ο υπολογισμός αυτών των ζημιών είναι απλός» εξηγεί ο κ. Αφθονίδης. «Ένας ελαιουργός πληρώνει κάθε χρόνο για τον ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ, 5.000 ευρώ. Τα πάγια έξοδα του για ΔΕΗ, ΟΤΕ και χαράτσια είναι άλλα 5.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Για να βγουν αυτά τα χρήματα χρειάζεται το ελαιουργείο να παράγει 40 τόνους λάδι και να κρατάει ως δικαίωμα εκθλιπτικό 4 τόνους. Δηλαδή να επεξεργαστεί περίπου 200 τόνους καρπού που συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών εξόδων οι τόνοι αυτοί πρέπει να είναι 280. Οι περισσότεροι ελαιουργοί όμως επεξεργάστηκαν 40-50 τόνους καρπό. Καταλαβαίνετε τι ζημιά έχουμε υποστεί!» επισημαίνει ο ίδιος.

Κατά τον κ. Αφθονίδη οι ελαιουργοί χρειάζεται να πάρουν κάποιες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στις μεταξύ τους συνεργασίες και συγχωνεύσεις. Διαφορετικά, θα οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή. «Υπάρχουν κάποιες εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης με χαμηλό κόστος παραγωγής, κάθετες μονάδες τυποποίησης ελαιόλαδου και επεξεργασία υποπροϊόντων ελιάς. Αν εμείς δεν προχωρήσουμε σε αυτού του είδους τις κινήσεις, θα προχωρήσουν άλλοι και αυτό θα είναι σε βάρος μας. Πολλά ελαιουργεία θα κλείσουν» λέει ο κ. Αφθονίδης.

 

«Πάγωσε» το εμπόριο στο χύμα

Φέτος το εξαγωγικό εμπόριο χύμα ελαιόλαδου στην Κρήτη έχει σταματήσει, λόγω έλλειψης προϊόντος. Οι ελαιοπαραγωγοί που διαθέτουν κάποιες ποσότητες τις πουλούν ή τις δανείζουν σε γνωστούς τους επίσης αγρότες που δεν παρήγαγαν λάδι. Οι τιμές που πωλείται το προϊόν είναι γύρω στα 3 ευρώ. Όπως προαναφέρθηκε, πολλοί αγρότες  αλλά και ιδιοκτήτες ελαιουργείων δανείζουν ελαιόλαδο σε παραγωγούς οι οποίοι θα το επιστρέψουν την επόμενη παραγωγική περίοδο. Αν για παράδειγμα ένας αγρότης έχει ανάγκη από 50 κιλά λάδι για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας του, το δανείζεται για να το επιστρέψει του χρόνου που ελπίζει να έχει παραγωγή.

Οι μονάδες τυποποίησης αγοράζουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (οξύτητας έως 0,3) , με πολύ καλά οργανοληπτικά στοιχεία σε τιμές 2,70 – 2,80 ευρώ από τον παραγωγό. Οι υπόλοιπες (αν και ελάχιστες) ποσότητες ελαιόλαδου επίσης οξύτητας 0,3 αγοράζονται από τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τους ιδιώτες τυποποιητές στα 2,50 ευρώ το κιλό, όπως οι ίδιοι ανακοινώνουν.

Σύμφωνα με τις εμπορικές επιχειρήσεις η αυξημένη παραγωγή φέτος στην Ισπανία σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών για τις πωλήσεις στη λιανική, δεν επέτρεψαν υψηλότερες τιμές παραγωγού.

 

Και …εισαγωγές

Λόγω  μείωσης της φετινής παραγωγής αρκετές μονάδες τυποποίησης ελαιόλαδου αγοράζουν προϊόν από την Πελοπόννησο, για να καλύψουν τους πελάτες τους, αρκεί να μένουν ικανοποιημένοι από τα εργαστηριακά και τα οργανοληπτικά στοιχεία του προϊόντος.

Άλλοι, όπως αναφέρουν πληροφορίες,  εισάγουν προϊόν από την Ισπανία σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 2,60 – 2,70 ευρώ το κιλό για υψηλές ποιότητες και 2,20 – 2,30 ευρώ για χαμηλές ποιότητες, προϊόν παραδοτέο στο λιμάνι του Ηρακλείου. Οι εισαγωγές είναι νόμιμες, όμως παράνομη είναι η εμφιάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος ως κρητικό και πόσο μάλλον ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

(Πηγή: Agronews)


Σχετικά Άρθρα

Την Παρασκευή 22/11 κηδεύεται η Ευγενία Αλεξοπούλου

Την Παρασκευή 22/11 κηδεύεται η Ευγενία Αλεξοπούλου

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή η Ευγενία Αλεξοπούλου. Η κηδεία της θα γίνει…
Το πρόγραμμα αγώνων στα γήπεδα της ΕΠΣΘ

Το πρόγραμμα αγώνων στα γήπεδα της ΕΠΣΘ

Δείτε το πρόγραμμα του διημέρου 23-24 Νοεμβρίου στα γήπεδα της ΕΠΣΘ, για την 9η αγωνιστική στην…
Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Ζ. Μακρή σε βράβευση σχολείων και αριστούχων μαθητών σε εκδήλωση της Eurobank

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή βράβευσε τα σχολεία από τις Εκπαιδευτικές Περιφέρειες…