- 19 Δεκεμβρίου, 2018
Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 15-12-2018
Σε δέκα μέρες έρχονται
Χριστούγεννα και πάλι
κι είμαστε έμπλεοι χαράς,
αλλά στο ίδιο …χάλι.
Πολλοί μπορούν να πουν «ε, καιρός ήτανε να έρθει και το κρύο, Χριστούγεννα πλησιάζουν»…. Αλλά ποτέ δεν θα το πει εκείνος που κρυώνει και τρέμει στο μισοσκόταδο, μόνος, φτωχός, χωρίς θέρμανση. Και δεν ξέρω αν είναι μια σκέτη, επηρμένη αντίδραση ή κάτι περισσότερο η κάθε ανάρτηση στο διαδίκτυο, που προσπαθεί να δείξει την ευμάρεια του νεοπλουτισμού και της αδιαφορίας -εν τέλει- για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Ακόμη και οι διαφημίσεις εκείνες που μας παρωθούν σε γιορτινά μακρινά ταξίδια, φαντάζουν σαν …τραγική ειρωνεία, σε μια χώρα διαλυμένη πια. Ειλικρινά δεν ξέρω με πόση τέχνη καταφέρνουν κάποιοι και κάποιες να ζουν -κωφεύοντας και εθελοτυφλώντας- στην …κοσμάρα τους.
Θα έχει διατρέξει πλήρως την επικαιρότητα (από την περασμένη Δευτέρα 10/12 ήδη) η είδηση για άρση των φορολογικών βαρών και την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους Γάλλους. Ταυτόχρονα, κήρυξε τη Γαλλία σε «κατάσταση έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης», ενώ προανήγγειλε εθνικό διάλογο για τα εργασιακά, την εκπαίδευση και το περιβάλλον. Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» και «βαθιά» την οργή που εκφράζουν τα «κίτρινα γιλέκα» με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα «πλήγωσαν» τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα. Όπως είπε, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών από τον επόμενο χρόνο.
Επείγον – Προς τις κίτρινες …παντόφλες: Είδατε τι πέτυχαν τα «κίτρινα γιλέκα»;
Τα σα έγιναν εμά και τα εμά – μάσα τα…. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παρέμειναν στη στάση τους να καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να αποσύρουν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να τη …ρίξουν. Στην έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της περασμένης Τρίτης, που συγκάλεσε ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, οι ΑΝΕΛ συμφώνησαν πως δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι υπουργοί τους θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, προκαλώντας ανασχηματισμό, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- ο κυβερνητικός εταίρος δεν φέρεται διατεθειμένος να ρίξει την κυβέρνηση, αφού δεν θα στηρίξει το ενδεχόμενο πρότασης μομφής. Όλα αυτά την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές και σας παρακαλώ, σας προτρέπω καλύτερα, να …κλάψετε, παρά να γελάσετε. Και όσοι τυχόν ενδιαφέρονται για την οικονομική κατάσταση ων Βουλευτών των ΑΝΕΛ (και ίσως …δεν κατάλαβαν) ο μισθουλάκος θα πέφτει και η Κυβέρνηση θα παραμένει στη θέση της, έστω και αν η «τσόντα» που την κρατάει στην εξουσία δηλώνει πιστή στο κλαμπ των ….Μακεδονομάχων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια, η Βουλή της πΓΔΜ αναμένεται να κυρώσει τη Συμφωνία στις 15 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι εντός Φεβρουαρίου το ίδιο θα κληθεί να πράξει και το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Κοντός ψαλμός, αλληλούια, επομένως…
Παρεμπιπτόντως, θα κλείσω τη στήλη μου και δεν θα περιμένω το ποιους και ποιες θα σπρώξει σε υπουργικές θέσεις ο κ. Τσίπρας. Όποτε κι αν γίνουν εκλογές στο εξής, δεν θα έχουν καμιά σημασία. Από τον Τσίπρα στην …τσίπα η απόσταση είναι ένα ρο…
Διάβασα, ότι «ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την υλοποίηση της επένδυσης στον Αλατά (την ερημονησίδα έξω από τη Μηλίνα, στο Νότιο Πήλιο), καθώς άμεσα το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων της ΠΕ Μαγνησίας γνωμοδότησε θετικά υπέρ της έγκρισης του ΣΧΟΟΑΠ Τρικερίου, με συντελεστή δόμησης 0,10 ώστε να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος.» Το διάβασα, ήρθαν στο νου μου κάποιες άλλες προαλειφόμενες τουριστικές επενδύσεις που …βάλτωσαν (όπως π.χ. στις Νηές) και ζήλεψα.
Πολλοί αλλοδαποί σχηματίζουν ήδη ουρές έξω από «επιλεγμένα» λογιστικά γραφεία της χώρας μας για να συμπληρώσουν (με αμοιβή του λογιστή 20 ευρώ, όπως μαθαίνω) αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, που χορηγεί η Κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι την πρωτοκαθεδρία σε πληθυσμό έχουν οι Ρομά και άνθρωποι Αλβανικής καταγωγής, πολλοί από τους οποίους έχουν αναδειχτεί σε «κυνηγούς» επιδομάτων και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο μπαινοβγαίνουν άνετα στη χώρα, ενώ αλλού είναι η ζωή και τα οικονομικά τους συμφέροντα. Διακινούνται μάλιστα με πολυτελή αυτοκίνητα (ξένες πινακίδες), που με τίποτε δεν δικαιολογούν τις οικονομικές ανάγκες που δηλώνουν, για να βυζάξουν το …γαλαντόμο Ελληνικό κράτος, που εσχάτως αλληθωρίζει προς αυτές τις μειονότητες ακόμα και για λόγους προεκλογικούς.
Είναι τραγικό πάντως, να λιμοκτονούν Έλληνες, να βυζαίνουν οι ξένοι τα κονδύλια από τον ιδρώτα και το αίμα του Ελληνικού λαού και να μας αποκαλούν κιόλας και …ρατσιστές.
Από έναν δικηγόρο, αλλά πάνω απ’ όλα πολίτη -όπως δηλώνει ο ίδιος- τον Στέλιο Καραμανώλη: «Η Ελλάς πληρώνει 7,5 δις τόκους τον χρόνο. Δηλαδή οφειλές που γεννιούνται από το απόλυτο τίποτα. Δηλαδή πληρώνει 625 εκατομμύρια το μήνα. Δηλαδή πληρώνει 20,83 εκ. την ημέρα. Δηλαδή πληρώνει 860.000 την ώρα. Δηλαδή αν δεν πληρώναμε ένα μόνο χρόνο τόκους στα «κοράκια», θα μπορούσαμε π.χ. Σε μία ώρα να χρηματοδοτήσουμε 1.720 νέες μικρές επιχειρήσεις, ή να ταΐσουμε 8.600 παιδιά για 10 μήνες στα σχολεία. Σε μία μέρα να αγοράσουμε 50 ασθενοφόρα, 50 πυροσβεστικά, 50 λεωφορεία και 2 ελικόπτερα ή να καταβάλουμε 20.830 συντάξεις σε ανθρώπους που δούλεψαν και πλήρωσαν για αυτές. Σε έναν μήνα θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα νοσοκομείο ή να εκσυγχρονίσουμε 3.400 σχολεία. Σε έναν χρόνο μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά. Και ψάχνουμε να περικόψουμε δαπάνες. Όχι για κίτρινα γιλέκα δεν είμαστε, ούτε για κίτρινες …παντόφλες. Κορόιδο, Ρωμιέ!!»
Ο Ιερώνυμος ανακοίνωσε, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ότι παραμένει το γνωστό καθεστώς γύρω από τη μισθοδοσία των κληρικών, που για δυο χρόνια ακόμη (και μέχρι να ξεκαθαρίσει το «τοπίο») θα εξακολουθούν να πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή; Ανάσαναν μεν -έστω και προσωρινά- οι παππάδες και είναι άγνωστο πως νιώθουν πλέον οι …Δεσποτάδες.
Βομβαρδίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ιατρικά και παραϊατρικά θέματα, που συμβουλεύουν τους αναγνώστες – καταναλωτές, για διάφορα «θαυματουργά» χάπια, σιρόπια και σκευάσματα, τάχα πανάκειες για διάφορα μικρά ή μεγάλα προβλήματα υγείας. Αυτά τα σκευάσματα, που συχνά επιμένουν ότι έχουν τις απαραίτητες άδειες και πιστοποιήσεις, πολλά από τα οποία σου αποστέλλονται κατόπιν και στο σπίτι, με αντικαταβολή βεβαίως, βεβαίως. Δεν ξέρω πόσο «αθώα» είναι αυτή η ….φαρμακοβιομηχανία που διαχέεται μέσω διαδικτύου και είμαι σίγουρος ότι πολλοί αφελείς δεν συμβουλεύονται το γιατρό τους, πριν κάνουν το απονενοημένο βήμα να τα παραγγείλουν. Ένα είναι σίγουρο: Ότι πολλοί και πολλές παίζουν με τη φωτιά.
Ας θυμηθούμε μια λαμπρή στιγμή του Ελληνισμού, γιατί πρέπει να γνωρίζουμε τα θαυμάσια και να μην τα ξεχνάμε: Στις 10 Δεκεμβρίου του 1963, ο ποιητής μας Γεώργιος Σεφέρης (φωτο), παραλαμβάνει στην Στοκχόλμη το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Είναι το πρώτο βραβείο που απένειμε το ίδρυμα σε Έλληνα, και η επίσημη ανακοίνωση που είχε γίνει στις 24 Οκτωβρίου, ανέφερε ότι ο επιφανής Σμυρνιός Σεφέρης κατέκτησε το βραβείο λόγω «της εξέχουσας λυρικής γραφής του, που εμπνέεται από βαθιά αισθήματα για τον Ελληνικό κόσμο τού πολιτισμού». Ο γραμματέας της Ακαδημίας που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, είχε πει εκείνη την ημέρα για την ποίηση τού Σεφέρη ότι «ο τόνος της αντανακλά μία σπασμένη ηχώ της μουσικής ενός αρχαίου ελληνικού χορού». Στην τελετή απονομής στην Στοκχόλμη, μεταξύ άλλων στην ομιλία που εκφώνησε, αναφέρθηκε στην τεράστια παράδοσή μας, που συνεχίζεται χωρίς διακοπή, στην γλώσσα μας, που δεν έπαψε ποτέ να μιλιέται, και σε αυτό που καθορίζει τον πολιτισμό μας. Την αγάπη για την ανθρωπιά, και τον κανόνα της, την δικαιοσύνη.»
«Αν μια Αλγερινή δεν τρώει συχνά ξύλο, ίσως να αισθανθεί ότι ο άντρας της δεν είναι αρκετά άντρας. Εμένα αυτό μου δίνει χαρά, είναι κάτι που με κάνει ευτυχισμένη». Αυτές είναι οι δημόσιες δηλώσεις μια μουσουλμάνας Αλγερινής και εύλογα αναρωτιέται κανείς (οποιοσδήποτε Δυτικός, άλλης κουλτούρας και θρησκεύματος, ας πούμε) τι σχέση έχουν αυτά τα ….ήθη και έθιμα με τη δική μας κοινωνία, τους κανόνες της, τα «πιστεύω» κάθε οικογένειας, την ισότητα των δύο φύλων, τη λογική και την ηθική;
Αν δεν είσαι έτοιμος να διαχειριστείς όλα τα αποτελέσματα, μην παίζεις δύσκολα παιχνίδια.
Όταν η καλοσύνη είναι ψεύτικη, φροντίζεις να μάθουν όλοι το πόσο καλός είσαι.