• 28 Νοεμβρίου, 2018

Με μικρή συμμετοχή συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης

Με μικρή συμμετοχή συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης

Με μικρή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 20 Νοεμβρίου η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Αλμυρού, με τέσσερα θέματα, το ένα εκ των οποίων εκτός ημερησίας διάταξης. Εκτός συνεδρίασης τέθηκε η γνωμοδότηση της επιτροπής για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, για το έτος 2019, λόγω κάποιων καθυστερήσεων που αντιμετώπισε η Τεχνική Υπηρεσία, καθώς και η γνωμοδότηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019.

Διευκρινίσεις για τον φάκελο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Εκτός ημερησίας διάταξης, ζητήθηκε από τον Δήμαρχο Αλμυρού, η διατύπωση γνώμης των μελών σχετικά με τον φάκελο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά βιοέλαια, ισχύος 0,995 MW, της εταιρείας ‘ENERGY CONSULTING & DESIGN IKE’ η οποία θα εγκατασταθεί στη θέση ΚΟΥΡΙ της Τ.Κ. Άνω Αργιλοχωρίου, της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού, της Π.Ε. Μαγνησίας. Το ανωτέρω έργο αφορά  στην εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ενέργειας ισχύος 995 ΚW από βιορευστά. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρία “ENERGY, CONSULTING & DESIGN IKE” με διακριτικό τίτλο “ENCODE”. Η μονάδα προσδιορίζεται στη θέση “Κουρί” σε αγροτεμάχιο υπ’ αριθμόν Α1 και Α2, της Τ.Κ. Άνω Αργιλοχωρίου, της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού, της Π. Ε. Μαγνησίας.

Συνοπτικά, στη συγκεκριμένη μονάδα θα πραγματοποιείται παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών. Η καύση πραγματοποιείται με χρήση μηχανών εσωτερικής καύσης, και ακολουθεί η αποκλειστική πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας προς των ΛΑΓΗΕ Α.Ε. Στη συγκεκριμένη μονάδα θα πραγματοποιείται παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιοντίζελ ή φυτικών ελαίων. Η μονάδα θα έχει 24ωρη λειτουργία, ενώ υπολογίζεται αυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης.

Από την επιτροπή ζητήθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τα υλικά καύσης, καθώς και την ακριβή τοποθεσία της μονάδας. Από την Δήμο Αλμυρού θα ζητηθούν διευκρινιστικά στοιχεία και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης.

Διατύπωση απόψεων για αξιοποίηση παράκτιου μετώπου και χωροθέτησης – εγκατάστασης πράσινων σημείων

Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Εσερίδης, εισηγήθηκε επί των δύο θεμάτων, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου και την εγκατάσταση πράσινων σημείων στον Δήμο Αλμυρού.

Αναφορικά με το πρώτο θέμα, προτείνεται η δημιουργία Λιμενικού γραφείου. Κύριος σκοπός είναι η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, ενώ η τοποθέτησή του πιθανό να γίνει στην Αμαλιάπολη ή το Αχίλλειο. Πρόκειται για δύο περιοχές όπου είναι εφικτός ο ελλιμενισμός σκαφών και μια τέτοια κίνηση θα αναβαθμίσει την τουριστική ανάπτυξη. Ακόμη, προβλέπεται η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν καταγραφεί στην παραλία του Αλμυρού, την παραλία της Ευξεινούπολης και στις Νηές.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, και με αφορμή τη δημιουργία σκουπιδότοπων σε αρκετές περιοχές του Δήμου, προτείνεται η εγκατάσταση πράσινων σημείων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για οριοθετημένους χώρους με κατάλληλες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό, όπου οι δημότες θα μπορούν να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χαρτί μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, χρησιμοποιημένα αντικείμενα κλπ.

Για τον Αλμυρό, ο χώρος αυτό θα δημιουργηθεί στο ΣΜΑ, για τον Πτελεό έχει προταθεί χώρος κοντά σε παράδρομο στην ΠΑΘΕ, ενώ αναμένεται να προταθεί χώρος από τα τοπικά συμβούλια. Τα μέλη της επιτροπής ανταποκρίθηκαν θετικά και στα δύο θέματα, συμφωνώντας με τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν.