- 12 Νοεμβρίου, 2018
Ν. Πρίντζος για περιουσία Αγροτικών Συνεταιρισμών: Δεν θα επιτρέψουμε να πάρουν τις περιουσίες των παππούδων μας
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου –ΕΒΟΛ (ΕΑΣ ΒΟΛΟΥ) κ. Νικήτας Πρίντζος έκανε την κατωτέρω δήλωση: Με έκπληξη διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες ότι η ΚΕΔΕ (Κεντρική ‘Ένωση Δήμων –Ελλάδας) επαναφέρει στην επικαιρότητα την απόφαση που πήρε στα Γιάννενα, με την οποία ζητάει να περιέλθει στους Δήμους η περιουσία των ανενεργών Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Θα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι η περιουσία αυτή των Αγροτικών Συνεταιρισμών δημιουργήθηκε από τους παππούδες μας, πατεράδες μας και από εμάς τους ίδιους και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την πάρει.
Αυτή η περιουσία ανήκει στους αγρότες, από αυτούς δημιουργήθηκε και σε αυτούς θα παραμείνει.
Μπορεί ορισμένοι συνεταιρισμοί να είναι ανενεργοί ή σε καθεστώς εκκαθάρισης, υπάρχουν όμως υφιστάμενοι υγιείς συνεταιρισμοί καθώς επίσης νεοϊδρυθέντες και ομάδες παραγωγών, στους οποίους πρέπει να περιέλθουν τα περιουσιακά στοιχεία των ανενεργών συνεταιριστικών οργανώσεων.
Κάθε άλλη πρόταση σε διαφορετική κατεύθυνση θα μας βρει αντίθετους.
Η προσφορά των Αγροτικών Συνεταιρισμών διαχρονικά υπήρξε τεράστια, καθώς προσέφεραν πολύτιμη υπηρεσία τόσο στον αγροτικό κόσμο όσο και στην πατρίδα μας και συνεχίζουν να προσφέρουν.
Όλοι ομονοούν ότι ο πρώτος πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας που μπορεί να βοηθήσει την χώρα μας να βγει από την κρίση είναι ο πρωτογενής τομέας, και όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι χωρίς γεωργία και κτηνοτροφία θα επέλθει αργά και σταθερά η κατάρρευση.
Το πείραμα αυτό της μεταβίβασης της περιουσίας των συνεταιρισμών το γνωρίσαμε πολύ καλά και με την ΚΥΔΕΠ, όταν τεράστιες εγκαταστάσεις και περιουσίες ανεκτίμητες, που δεν πρόκειται να ξαναγίνουν, περιήλθαν για ένα κομμάτι ψωμί σε ιδιώτες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα από τότε να γιγαντωθούν τα καρτέλ και να βρεθεί ο αγροτικός κόσμος σε απόγνωση.
Σε περίπτωση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων στους Δήμους είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πλήρης απαξίωση αυτών.
Αλήθεια πως είναι δυνατόν τα εκκοκκιστήρια , τα ελαιοτριβεία, τα τυροκομεία, τα συσκευαστήρια, τα εργοστάσια ζωοτροφών, τα σιλό αποθήκευσης δημητριακών να λειτουργήσουν οι Δήμοι;
θα υποκαταστήσουν τους συνεταιρισμούς;
Τα θεωρώ αδιανόητα πράγματα.
Εξάλλου είναι γνωστό ότι αρκετοί Δήμοι δεν διακρίνονται τόσο για την οικονομική ευρωστία τους όσο και για τις διαφανείς διαδικασίες στο χειρισμό των οικονομικών και άλλων υποθέσεών τους.
Ως Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, αισθάνομαι την ευθύνη να αναλάβω πρωτοβουλία προκειμένου να πραγματοποιηθεί πανελλήνια συνδιάσκεψη, στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν οι Δευτεροβάθμιες Συνεταιριστικές Οργανώσεις, ΣΑΣΟΕΕ και ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, όλες οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι ομάδες παραγωγών της χώρας καθώς και αγρότες για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην κατάπτυστη αυτή απόφαση της ΚΕΔΕ και παράλληλα να ζητήσουμε από τους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ξεκαθαρίσουν την θέση τους.
Οι αγρότες θα πρέπει να γνωρίζουν την τοποθέτηση των αρμοδίων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συγκεκριμένο θέμα και ανάλογα θα τους κρίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πριν όμως εκφράσουν τις απόψεις τους καλό θα είναι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στους αγρότες της περιοχής τους.
Προτείνουμε στην ΚΕΔΕ και στους ΟΤΑ να ασχοληθούν με τα του οίκου τους καθόσον έχουν πολλά θέματα να επιλύσουν και να αφήσουν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να επιτελέσουν το έργο τους.