• 7 Νοεμβρίου, 2018

Το 1/3 των μελισσοκόμων της Μαγνησίας εδρεύει στον Αλμυρό – Δύσκολη χρονιά για τους μελισσοκόμους

Το 1/3 των μελισσοκόμων της Μαγνησίας εδρεύει στον Αλμυρό – Δύσκολη χρονιά για τους μελισσοκόμους

Δύσκολη χαρακτηρίζουν οι μελισσοκόμοι την φετινή παραγωγή μελιού, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές στην Μαγνησία.  Ο άστατος καιρός δεν βοήθησε την παραγωγή, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των παραγωγών να κάνει λόγω για μια από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων ετών.

Τόσο η μελισσοκομική περίοδος της άνοιξης για ανθόμελο, όσο και η παραγωγή του φθινοπώρου για πευκόμελο, φαίνεται πως δεν ήταν ευνοϊκές.

Σε κάποιες περιοχές και σε ορισμένους παραγωγούς η περσινή παραγωγή μελιού ήταν μειωμένη κατά 30-40%, εξαιτίας του καιρού με αποτέλεσμα τα φυτά να μην αποδώσουν γύρη. Τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφηκε μειωμένη παραγωγή, κάτι που συνεχίζεται λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν όλη την χρονιά. Η τιμή του μελιού δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο παραγωγής.

Ο υπεύθυνος του κέντρου «Δήμητρα Αλμυρού», κ. Παναγιώτης Μιχαλακόπουλος, δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Η φετινή χρονιά σύμφωνα με τους παραγωγούς έχει κριθεί ιδιαίτερα δύσκολη. Ο άστατος καιρός την άνοιξη και το φθινόπωρο, έχει οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής μελιού. Ακόμη, οι παραγωγή της περιοχής μας έρχονται αντιμέτωποι και με τους ψεκασμούς που πραγματοποιούν οι αγρότες. Κανονικά, οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται αργά το απόγευμα ούτως ώστε οι μέλισσες να έχουν επιστρέψει στα μελίσσια. Διαφορετικά, προκαλείται ζημιά στον παραγωγό από την απώλεια μελισσών.

Η Μαγνησία απαριθμεί 750 εγγεγραμένους μελισσοκόμους από τους οποίους το 1/3 περίπου εδρεύει στον Καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού.

Για τον λόγω αυτό, έχει ιδρυθεί το κέντρο Δήμητρα Αλμυρού, το οποίο σε συνεργασία με το Κέντρο Μελισσοκομίας Θεσσαλίας και άλλα ιδρύματα πραγματοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις και σεμινάρια για τους παραγωγούς μελισσοκόμους, καθώς και για τους ερασιτέχνες που ασχολούνται με τη μελισσοκομία. Έχουμε διοργανώσει ήδη κάποιες εκδηλώσεις στον Αλμυρό καθώς και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας.

Πλέον έχουμε στην κατοχή μας τον απαραίτητο εξοπλισμό και στοχεύουμε στην διοργάνωση εκπαιδευτικών ημερίδων για όλους τους παραγωγούς.»