• 1 Νοεμβρίου, 2018

Πασπαλόπιτα της γιαγιάς Ζωής – Συνταγή

Πασπαλόπιτα της γιαγιάς Ζωής – Συνταγή

Μία πίτα που για μένα προσωπικά ξυπνά αμέτρητες παιδικές αναμνήσεις, αφού την γευόμουν από τη γιαγιά μου τη Ζωή (Ζώιο ή Γιάννενα) από πολύ μικρή ηλικία. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον πατέρα μου να της αγοράζει κρυφά χόρτα για να του την φτιάξει ενώ η μητέρα μου του θύμωνε γιατί η ίδια έφτιαχνε την παραδοσιακή χορτόπιτα με τα φύλλα. Πολλές νοικοκυρές θεωρούν ότι η πασπαλόπιτα είναι η «πίτα της τεμπέλας» της τότε εποχής. Κάνουν λάθος όμως. Εγώ που δεν το έχω σε τίποτα να φτιάξω πίτα με φύλλο χειροποίητο, σας εξομολογούμαι ότι παιδεύτηκα πολύ για να πετύχω την πασπαλόπιτας της γιαγιάς Ζωής.

Πασπαλόπιτα ή πασπαλή ή πλαστό ή μπλανό, όπως και να την ονομάζετε είναι σίγουρο ότι η γεύση της θα σας κερδίσει και θα σας πάει πίσω….κάπου εκεί…στην παιδική σας ηλικία.

 

Υλικά (για το τετράγωνο ταψί της κουζίνας)

Για τη ζύμη

750 γρ. καλαμποκάλευρο

250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

1 κουτ. γλυκού αλάτι

½ φλ. ελαιόλαδο

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

2 ½ φλ. νερό (περίπου)

Για τη γέμιση

500 γραμ. χόρτα (σπανάκι, λάπαθα, παζί, τσουκνίδες κ.τ.λ.)

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 πράσο ψιλοκομμένο

½ ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)

½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

350 γρ. φέτα σκληρή (θρυμματισμένη) (250 γρ για τη γέμιση και 100 γρ. για να βάλουμε πάνω από την πίτα)

150 γρ. μυζήθρα

2 αυγά (χτυπημένα)

πιπέρι / αλάτι

½ φλ. ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας τραχανάς

λίγο ελαιόλαδο για το ράντισμα της πίτας

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε τα χόρτα. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε 5-10 λεπτά να ιδρώσουν. Τα στύβουμε καλά και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη φέτα (τα 250γρ.), τη μυζήθρα, τα κρεμμύδια, το πράσο, τα μυρωδικά, τα αυγά, τον τραχανά, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το καλαμποκάλευρο, το σιμιγδάλι, το γιαούρτι, το λάδι, αλάτι και 2 φλυτζ. νερό, να γίνει πηχτός χυλός. Προσοχή γενικά στο αλάτι. Το προσαρμόζετε ανάλογα τη φέτα κα τη γεύση σας. Σε λαδωμένο μεγάλο ρηχό ταψί (της κουζίνας) στρώνουμε με το κουτάλι τα 2/3 του χυλού. Απλώνουμε πάνω τη γέμιση και απαλά την πατάμε με τα δάχτυλα. Στο χυλό που έχει απομείνει ρίχνουμε 1/2 φλυτζ. νερό και ανακατεύουμε να αραιώσει, ενώ έπειτα περιχύνουμε την πίτα με αυτό. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και με την τριμμένη φέτα που είχαμε κρατήσει (100 γρ.). Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά. Είναι πολύ βασικό, η πασπαλόπιτα να είναι πολύ λεπτή σε πάχος, για να ξεροψηθεί και να γίνει τραγανή. Την συνοδεύουμε με ντόπιο γιαούρτι.

Απολαύστε την!!!


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…