• 15 Οκτωβρίου, 2018

Γράμματα από το μέτωπο (ανέκδοτες επιστολές Σουρπιωτών πολεμιστών του Έπους 1940-41)

Γράμματα από το μέτωπο (ανέκδοτες επιστολές Σουρπιωτών πολεμιστών του Έπους 1940-41)

Τον Οκτώβριο 2017, πέρυσι δηλαδή τέτοια εποχή, οι κάτοικοι του τόπου μου, της Σούρπης, Γιώργος(πρώην κοινοτάρχης) και Χρήστος Κοντούρης(συνταξιούχος αγρότης), μου παρέδωσαν ένα πολύτιμο, για έναν ιστορικό ερευνητή, αρχειακό υλικό από τους προγόνους τους, που πριν 77 χρόνια, είχαν συμμετάσχει ως έφεδροι στρατιώτες στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41. Πρόκειται για 4 επιστολές-γράμματα, που είχαν διαφυλάξει ως κειμήλια μνήμης στο οικογενειακό τους αρχείο, επιστολές που είχαν στείλει οι ηρωικοί συμπατριώτες φαντάροι Δήμος, Γιάννης και Νίκος Κοντούρης από το Μέτωπο του Πολέμου. Και μόνο αγγίζοντας κανείς τα πρωτότυπα αυτά επιστολικά δελτάρια, όπως ονομάζονταν, νιώθει ιδιαίτερη συγκίνηση, αφού γίνεται μέτοχος, κοινωνός, μιας κορυφαίας στιγμής της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Οι τρεις επιστολές στάλθηκαν από το Μέτωπο ( Άργος Ορεστικό και Στρατιωτικό καταυλισμό, κάπου στο αλβανικό έδαφος ) στη Σούρπη, όπου ζούσε η οικογένεια των στρατιωτών μας και η τέταρτη επιστολή στάλθηκε από το χωριό σε τραυματία Σουρπιώτη στρατιώτη στο Θεραπευτήριο στα Καμένα Βούρλα, όπου ανάρρωνε τον Μάρτιο του 1941, από τραυματισμό του σε μάχη του πολέμου.

Η πρώτη επιστολή έχει τίτλο, Επιστολικό Ταχυδρομικό στρατιωτικό δελτάριο, στο  εμπρόσθιο δε τμήμα της  γράφει: Ελλάς Στρατιωτική Ταχυδρομική Υπηρεσία 28-1-1941  Διεύθυνση Αποστολέα: Στρατιώτης Κοντούρης Ιωάννης  1η Μοίρα Τραυματιοφορέων – Αλβανία (σχόλιο :απαγορεύονταν να γραφεί η θέση, ο τόπος, του στρατιωτικού καταυλισμού, γενικά έγραφαν Αλβανία), στο κάτω μέρος μάλιστα υπήρχε η εμψυχωτική φράση του Ιωάννη Μεταξά: «Παιδιά μου, εμπρός ριχθήτε με λύσσα, με φανατισμό, με τρέλλα, στον αγώνα. Ο καθένας και η καθεμιά στη θέσιν του μέχρι εσχάτων». Υπήρχαν επίσης στην εμπρόσθια όψη η μορφή της Παναγίας και η μορφή ενός εύζωνα φαντάρου, με το τσαρούχι. Παραλήπτης: Κων/νος Κοντούρης, Σούρπην Βόλου (διά Αθανάσιον Κοντούρην) σχόλιο: η οικογένεια του στρατιώτη ζούσε εκείνα τα χρόνια στον οικισμό Παλιούρι, που ανήκε στην Κοινότητα Σούρπης, (απογραφή οικισμού το 1940 με 61 κατοίκους) έναν κτηνοτροφικό δηλαδή μικροοικισμό, στο δρόμο προς τον Πτελεό, θα μετέφερε δηλαδή το γράμμα ο θείος Θανάσης του στρατιώτη, στους συγγενείς του στο Παλιούρι. Το κείμενο της επιστολής «Αγαπητέ θείο Θανάση, διά της παρούσης έρχομαι να σας γνωρίσω διά την υγεία του Νίκου, τον οποίο συνάντησα χθες. Είναι καλά, να μην στεναχωριέσαι. Καθήσαμε μια ημέρα μαζί, φάγαμε και θυμηθήκαμε τα περασμένα. Μην στεναχωριέστε τόσον όσον και οι δικοί μου. Γρήγορα θα τους ρίξουμε στη θάλασσα τους κερατάδες. Ο Νίκος ήταν μαζί με τον Κώστα Βαζούρα(συγχωριανό). Γράψε μου αν θέλεις κανένα γράμμα. Χαιρετισμούς στη θειά μου Νιάκαινα, να της πεις να μην στεναχωριέται. Χαιρετισμούς σε όλους». Ακολουθεί υπογραφή.

Η δεύτερη επιστολή είναι από τον στρατιώτη Δήμο Κοντούρη, από την 2η Ίλη Ιππικού στο Άργος Ορεστικό (Καστοριάς) 12/2 /1941. Παραλήπτης Δημήτριος Κοντούρης, Σούρπη Αλμυρού Θεσσαλίας, πάλι η επισήμανση (διά Ευαγγέλου Αθ.Κοντούρη), να μεταφερθεί δηλαδή το γράμμα στον οικισμό Παλιούρι. Γράφει : «Αγαπητέ αδελφέ Βαγγέλη, υγιαίνωμεν και υγείαν διά εσάς ποθώ. Σήμερον έλαβον την επιστολήν σου….. το δέμα που μου στείλατε στη Λάρισα το έλαβα, αλλά την επιταγήν δεν έλαβον ακόμη. Να προσέχεις την σύστασιν,  Β΄Κέντρο Ιππέων,2η Ίλη , Άργος Ορεστικόν. Γράψε μου την σύστασιν του Νίκου και του Γιώργου. Σας χαιρετώ»  Υπογραφή.

Η τρίτη επιστολή από το Μέτωπο ,πάλι από τον στρατιώτη Δήμο Κοντούρη 17/3 /1941, προς το τέλος δηλαδή του Πολέμου, ξανά από το Άργος Ορεστικό. Παραλήπτης: Κων/νος Κοντούρης του Αθανασίου ,Σούρπη. Αποστολέας: Ιππέας Δήμος Κοντούρης. Β΄Κέντρο Ιππέων ,εν Άργος Ορεστικόν  «Αγαπητέ αδελφέ Κώστα, υγιαίνωμεν……, προ ημερών έλαβα επιστολές από όλα τα παιδιά Νίκο, Γιώργο, Κώτσιο. Είναι όλοι καλά, ο Νίκος μου έγραψε ότι σε λίγες ημέρες θα πάρει άδεια και θα έλθει. Λοιπόν Κώστα επειδή στον αξιωματικόν μου υπεσχέθη τον αναπτήρα του πατέρα μου, να μου τον στείλεις ταχυδρομικά και αν δεν έχει ο πατέρας να πάει στον Χαλάτση τον Γιώργο, τον παντοπώλη, και να τον πάρει από εκεί, να τον πληρώσει όσα ζητήσει και να μου τον στείλεις. Να φροντίσεις όσο μπορείς, έχω δώσει τον λόγο μου. Δώσε χαιρετισμούς σε όλους. Σας χαιρετώ». Υπογραφή

Η τέταρτη επιστολή αποστέλλεται από τον Κων/νο Κοντούρη από την Σούρπη Αλμυρού Θεσσαλίας στον Τραυματίαν Κοντούρην Νικόλαον, Στρατιωτικόν Νοσοκομείον – Καμένα Βούρλα στις 7/3/1941 «Αγαπητέ αδελφέ Νίκο καλημέρα υγείαν έχωμεν…, σήμερον είχα γράμμα και από τον Δήμο και μου έγραψε ότι έχετε αλληλογραφία. Αν μπορούσες, μήπως γίνεται με κανέναν τρόπο, να μείνεις εκεί για νοσοκόμος, θα ήταν καλύτερα. Λοιπόν Νίκο δώσε πολλούς χαιρετισμούς και εις Γιαννάκην και Γιώργην. Μάθε πως ο Γιώργος του μπάρμπα  Μέλτη τραυματίσθηκε ελαφρώς και τώρα θα πάρει άδεια για να έλθει .Σε χαιρετώ Κ.Κοντούρης». Υπογραφή. Σημειώνεται ότι η καταγραφή των κειμένων των επιστολών είναι σε(μικρής έκτασης) ελεύθερη απόδοση.

Και οι τέσσερεις επιστολές, από χονδρό χαρτί της εποχής, διατηρήθηκαν σε άριστη κατάσταση, είναι ευανάγνωστες, με μελάνι ανεξίτηλο. Ακόμη διακρίνεται πλήρως αποτυπωμένη η σφραγίδα του στρατιωτικού ταχυδρομείου.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΣΠΑΝΟΣ ( Δ.Σ. Φιλαρχαίου Αλμυρού)


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Σύμβαση Δήμου-ΔΕΥΑΑΛ για αποκαταστάσεις ζημιών μετά τον Daniel – Οι περιοχές των παρεμβάσεων

Σύμβαση Δήμου-ΔΕΥΑΑΛ για αποκαταστάσεις ζημιών μετά τον Daniel – Οι περιοχές των παρεμβάσεων

Εγκρίθηκαν από τη Δημοτική Επιτροπή Αλμυρού οι όροι για τη Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τη ΔΕΥΑ…