• 12 Οκτωβρίου, 2018

Χρ. Μπουκώρος: Μετατροπή της ΔΕΗ σε συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία

Χρ. Μπουκώρος: Μετατροπή της ΔΕΗ σε συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία

 

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρήστου Μπουκώρου αναφορικά με την μετατροπή της ΔΕΗ από αναπτυξιακό πυλώνα σε συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία όπως τόνισε με επερώτησή του στη Βουλή. Συγκεκριμένα:

Επίκαιρη επερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτή Τρικάλων Κώστα Σκρέκα και άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μετέτρεψε τη ΔΕΗ από βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την ελληνική οικονομία σε μέγιστο συστημικό κίνδυνο.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η ΔΕΗ που σήμερα βουλιάζει κάτω από την κολοσσιαία κακοδιαχείριση της σημερινής κυβέρνησης, επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τις επιπλέον δεσμεύσεις που της έχουν επιβληθεί.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση των βουλευτών αναφέρονται τα εξής: «Η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα έχει επιβάλλει επιπλέον στη ΔΕΗ να χάσει το 40% του κύκλου εργασιών της, δηλαδή 2 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Επίσης, προχωράει στην πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της εταιρείας χωρίς να ορίζει ελάχιστο τίμημα αλλά και να πουλάει ηλεκτρική ενέργεια μέσω δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) κάτω του συνολικού κόστους παραγωγής, αρκετή από την οποία εξάγεται στο εξωτερικό.

Όμως, η κυβέρνηση δεν εξηγεί πως η ΔΕΗ, που σήμερα με 5 δις τζίρο παρουσιάζει ζημιές, θα επιβιώσει όταν ο τζίρος της εταιρείας προσεγγίσει τα 3 δις ευρώ, όπως ο ίδιος κ. Σταθάκης έχει αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Το ερώτημα αυτό προσπαθεί να απαντήσει ο στρατηγικός σύμβουλος που η ίδια η ΔΕΗ και η κυβέρνηση προσέλαβαν, για να εκπονήσει το επιχειρησιακό πλάνο της επόμενης ημέρας.

Μάλιστα οι τράπεζες αναχρηματοδότησαν την ΔΕΗ με βάση το Business Plan που ο στρατηγικός σύμβουλος εκπόνησε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύεται και εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, να εφαρμόσει κατά γράμμα.

Σύμφωνα με αυτό το πλάνο η ΔΕΗ θα καταστεί βιώσιμη μόνο όταν:

1. Οδηγηθούν στην αποχώρηση περισσότεροι από 4000 εργαζόμενοι

2. Ανακτήσει 1 δις ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πελατών εφαρμόζοντας συγκεκριμένες στοχευμένες πολιτικές και ενταθεί η προσπάθεια του συμβούλου Qualco, που έχει προσλάβει η ΔΕΗ για τα ανείσπρακτα χρέη

3. Αυξήσει το τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές

4. Καταργηθούν οι επιβαρύνσεις που η κυβέρνηση της επέβαλλε με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Τέλος ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που η εταιρεία βρίσκεται σε αυτή την οριακή οικονομική κατάσταση, η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε σε επενδυτική κίνηση αυξημένου ρίσκου και με σκοτεινά σημεία αγοράζοντας μια ενεργειακή εμπορική εταιρεία στα γειτονικά Σκόπια. Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2018 προχώρησε στην αγορά της εταιρείας EDS Σκοπίων, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα ανήκει στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, έχει αρνητικά κεφαλαία, τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 δηνάρια, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου. Παράλληλα, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός, και ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017 η ΔΕΗ την εξαγόρασε έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ.

Ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλούν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι μέρος της πληρωμής των σχεδόν 5 εκατομμυρίων ευρώ μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Ως εκ τούτου, Επερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιος τελικά λέει αλήθεια για το επιχειρησιακό πλάνο του στρατηγικού συμβούλου, με βάση το οποίο οι τράπεζες δάνεισαν τη ΔΕΗ. Εσείς που υπόσχεστε πλήρη εφαρμογή του σχεδίου ή ο διορισμένος από εσάς Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος που δηλώνει το αντίθετο;

3. Σχεδιάζετε πράγματι να δώσετε επιπλέον προίκα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (μέσω ΑΔΙ) στις λιγνιτικές μονάδες που πουλάτε και ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος;

4. Ποιο εκτιμάτε ότι είναι το οικονομικό αποτέλεσμα της ΔΕΗ για το τρίτο τρίμηνο του 2018 και τι προτίθεστε να κάνετε αν το λειτουργικό περιθώριο της εταιρείας προσεγγίσει το μηδέν; Τι επιπτώσεις πιστεύετε ότι θα έχει αυτό στη αξιολόγηση των διεθνών οίκων αξιολόγησης;

5. Τελικά τι προτίθεστε να κάνετε για τη διάσωση της ΔΕΗ;» καταλήγει η επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…