• 5 Οκτωβρίου, 2018

To 2o Γυμνάσιο Αλμυρού σε Πρόγραμμα Erasmus+KA2

To 2o Γυμνάσιο Αλμυρού σε Πρόγραμμα Erasmus+KA2

 

Η διαδεδομένη χρήση των νέων τεχνολογιών στις μέρες μας αλλά και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε συνδυασμό με την ευκολία επικοινωνίας των ανθρώπων σε μια Ευρωπαϊκή πραγματικότητα που γίνεται ολοένα και πιο ενιαία με το πέρασμα του χρόνου έχουν δώσει μεγάλη ώθηση και συνάμα μια διαφορετική διάσταση στην προσπάθεια επαφής και συνεργασίας μεταξύ των σχολικών μονάδων ανά την Ευρώπη τόσο σε επίπεδο μαθητών όσο και εκπαιδευτικών.

Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας το 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού συμμετέχει τη διετία 2018- 2020 στην Ευρωπαϊκή σύμπραξη σχολείων Erasmus+KA2 με τίτλο: “HealTH AT School” με συντονιστές το σχολείο “Bajai III. Béla Gimnázium” της Ουγγαρίας και εταίρους το “Integrierte Gesamtschule Nordend” της Φρανκφούρτης και το “Bolyai Farkas High School” του Targu Mures της Ρουμανίας.

Τα σχολεία που συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς που ήδη έχουν δημιουργηθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια τόσο μέσω σεμιναρίων Erasmus+KA1 σε πλαίσιο εκπαιδευτικών όσο και μέσω συμπράξεων αδελφοποίησης θα ξεκινήσουν τη συνεργασία τους από την πόλη Baja της Ουγγαρίας, όπου θα λάβει χώρα η πρώτη συνάντηση μεταξύ των συντονιστών του προγράμματος των 4 χωρών στο διάστημα από 5-9 Νοεμβρίου. Εκεί θα αποσαφηνιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της συγκεκριμένης σύμπραξης που έχει ως βασικά του θέματα την σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών εντός και εκτός σχολικού χώρου, την προστασία τους από το bullying, τη διαμόρφωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με την υιοθέτηση ορθών διατροφικών συνηθειών και ένταξης της άθλησης στην καθημερινότητά τους και τη δημιουργία τέλος μιας εποικοδομητικής σχέσης τους με τις νέες τεχνολογίες που δεν θα απειλείται από φαινόμενα εθισμού ή διαδικτυακής εξάρτησης.

Η Ελληνική ομάδα θα είναι η πρώτη που θα φιλοξενήσει μαθητές από τις συμμετέχουσες χώρες στο τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου 2019 εγκαινιάζοντας την ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, φέρνοντας μαθητές με διαφορετικό τρόπο ζωής και νοοτροπία πιο κοντά και εμπεδώνοντας επί της ουσίας τη φιλοσοφία των προγραμμάτων Erasmus+, που συνίσταται στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας κοινής Ευρωπαϊκής κουλτούρας που θα αποτελεί σύνθεση στοιχείων και συνειδητοποίηση της ανάγκης αποδοχή της ετερότητας των διαφορετικών λαών. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις των Ελλήνων μαθητών στην Φρανκφούρτη τον Οκτώβριο του 2019 και στο Targu Mures τον Απρίλιο του 2020.

Ευχόμαστε η επερχόμενη σύμπραξη των σχολικών μονάδων να εμπεδώσει περαιτέρω την ιδέα μιας κοινής Ευρώπης, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και να βοηθήσει τους νεαρούς μαθητές του σχολείου μας να συνειδητοποιήσουν ότι η δημιουργία μιας άριστης σωματικής και ψυχικής υγείας είναι σημαντικό να βρίσκεται στο επίκεντρο της σκέψης και του προβληματισμού όλων.

Ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού

Βοϊβόνδας Σταύρος