• 25 Σεπτεμβρίου, 2018

Ρεπορτάζ του «Λαού» για «μεσιτικά θέματα» – Στα δύο άκρα προφοράς και ζήτησης ενοικιάσεις και αγορά ακινήτων στον Αλμυρό

Ρεπορτάζ του «Λαού» για «μεσιτικά θέματα» – Στα δύο άκρα προφοράς και ζήτησης ενοικιάσεις και αγορά ακινήτων στον Αλμυρό

έκδοση 22-9-2018

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, δεχόμαστε τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους για ενοικίαση οικίας. Οι ενδιαφερόμενοι πολλοί και τα διαθέσιμα ακίνητα λίγα. Η εμπειρία αυτή καθώς και οι χιλιάδες αναγνώσεις της σελίδας των αγγελιών στο e-almyros.gr, μας οδήγησε στο παρακάτω ρεπορτάζ σχετικά με τη διαθεσιμότητα στην ενοικίαση και το ενδιαφέρον στην αγορά, ακινήτων και αγροτεμαχίων.

Προκύπτει από το ρεπορτάζ ότι οικογένειες στρατιωτικών, νέα ζευγάρια ή εργαζόμενοι σε μεγάλες επιχειρήσεις του Δήμου μας κατά καιρούς αναζητούν στέγη. Η ζήτηση είναι αυξημένη, όμως η έλλειψη ακινήτων οδηγεί τους υποψήφιους ενοικιαστές σε περιοχές εκτός του Δήμου Αλμυρού.

Όσον αφορά την αγορά ακινήτων και αγροτεμαχίων, τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζεται αμυδρή κινητικότητα στον Δήμο μας.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ επικοινωνήσαμε με την κα Έφη Παπαγιάννη και την κα Ματίνα Ρούσσα που δήλωσαν αποκλειστικά στον «Λαό του Αλμυρού»:

Παπαγιάννη Έφη: «Όπως παρατηρείται στον Καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού, αντιμετωπίζουμε έλλειψη στην εκμίσθωση κατοικιών. Πρόκειται κυρίως για οικογένειες στρατιωτικών ή νέα ζευγάρια που αναζητούν δυάρια ή τριάρια. Οι οικίες που διατίθενται από τους ιδιοκτήτες προς ενοικίαση είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα να υπάρχει πληρότητα στα ενοικιαζόμενα, με τους λοιπούς ενδιαφερόμενους να μένουν εκτός και να συνεχίζουν την αναζήτηση ακόμη και σε άλλες περιοχές.

Εξαιτίας αυτού, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται πως αρκετοί ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων ορόφου, στρέφονται στη μετατροπή τους σε κατοικήσιμο προκειμένου να προχωρήσουν σε ενοικίαση. Ακόμη, παρατηρούμε πως αρκετές οικίες παραμένουν κλειστές λόγω απουσίας των ιδιοκτητών. Δυστυχώς λόγω έλλειψης συντήρησης τα σπίτια αυτά παρουσιάζουν φθορές, με αποτέλεσμα η εκμίσθωση ή  η πώληση να καθίσταται δυσκολότερη. Αρκετοί από τους ιδιοκτήτες διστάζουν να προχωρήσουν σε εκμίσθωση κάποιου ακινήτου τους, εξαιτίας της φορολόγησης και των συνεπειών που μπορεί να ακολουθήσουν.

Όσον αφορά την πώληση οικιών και αγροτεμαχίων πρέπει να τονίσουμε πως οι τιμές έχουν υποστεί πτώση με μοναδική εξαίρεση ίσως τα νεόκτιστα σπίτια. Στην περιοχή μας οι υποψήφιοι αγοραστές παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγροτεμάχια και έπειτα για παλαιές οικίες. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει κάποια κινητικότητα. Αρκετοί συμπολίτες μας ζητούν πληροφορίες για τα ακίνητα, με δυσκολία όμως προχωρούν σε κάποια αγορά.

Η μοναδική λύση για την αύξηση της κινητικότητας στην αγορά των ακινήτων, είναι η ευκολότερη παροχή δανείων από τις τράπεζες.»

 

Ρούσσα – Τσιάτσιου Ματίνα: «Η έλλειψη στην εκμίσθωση ενοικιαζόμενων οικιών στον Αλμυρό είναι τεράστια. Η ζήτηση κυμαίνεται υψηλά επίπεδα στην περιοχή μας όμως αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τη ποσότητα και την ποιότητα. Οι οικίες που παρέχονται αριθμητικά είναι λίγες και οι περισσότερες υποβαθμισμένες. Η ζήτηση κυρίως από στρατιωτικούς, υπαλλήλους σε γνωστές επιχειρήσεις και νέα ζευγάρια είναι μεγάλη η έλλειψη όμως τους οδηγεί στην αναζήτηση οικίας σε Ν. Αγχίαλο και Βόλο.

Οι τιμές στα ενοίκια πλησιάζουν τις τιμές του Βόλου. Η τιμή για μια γκαρσονιέρα ξεκινά από τα 200 ευρώ, ενώ για ένα δυάρι ή τριάρι αγγίζει τα 300 ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε όσο μεγαλύτερη είναι η οικία και οι παροχές, η τιμή αυξάνεται.

Την τελευταία διετία παρατηρείται αμυδρή κινητικότητα στην αγορά ακινήτων. Συγκριτικά με το 2010, οι τιμές έχουν πέσει κατά πολύ. Στις παλαιές οικίες παρατηρείται μείωση έως και 50%, σε αντίθεση με τις νεόδμητες οικοδομές που φτάνει το 10%.  Οι υποψήφιοι αγοραστές παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα αγροτεμάχια. Όπως είναι φυσικό, οι τιμές έχουν υποστεί μείωση που αγγίζει μέχρι και το 50 % σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στον κλάδο μας το πρόβλημα έγκειται στη ζήτηση. Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί στην αύξηση της προσφοράς και την μείωση της ζήτησης. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα οδηγήσει σε ισορροπία στην αγορά ακινήτων».

Χριστίνα Ν. Τοσούδη