- 21 Σεπτεμβρίου, 2018
Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού: Εκδήλωση παρουσίασης στο ΓΕΛ Αλμυρού
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018,στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού η παρουσίαση της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού ‘’Όθρυς’’, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του Γενικού Λυκείου Αλμυρού.
Μετά από πρόσκληση του Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Αλμυρού Ιωάννη Θεοδώρου και του Συλλόγου Διδασκόντων, τα στελέχη της Φιλαρχαίου: η αντιπρόεδρος Χρυσούλα Κοντογεωργάκη και το μέλος του Δ.Σ. Τριαντάφυλλος Σπανός παρουσίασαν την ίδρυση ,την διαδρομή και τις δράσεις, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό , του ιστορικότερου συλλόγου της πόλης, της Μαγνησίας, αλλά και όλης της Θεσσαλίας (έτος ίδρυσης το 1896). Αναφέρθηκαν στον βασικό σκοπό της Φιλαρχαίου, που είναι η καταγραφή, προβολή και ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας και των μνημείων της περιοχής μας, αλλά και στον Νικόλαο Γιαννόπουλο, στον Βίκτωρα Κοντονάτσιο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, που δημιουργήθηκε ως γνωστόν προπολεμικά από τα μέλη της Φιλαρχαίου.
Συγκεκριμένα η κ. Χρυσούλα Κοντογιωργάκη στην ομιλία της αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων και στα εξής: Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ» είναι το αρχαιότερο σωματείο της Θεσσαλίας. Ιδρύθηκε το 1896 με σκοπό να περισυλλέξει και να διαφυλάξει τις διασκορπισμένες στην περιοχή αρχαιότητες, μνημεία της ιστορίας του τόπου. Τα πρώτα ιδρυτικά μέλη ήταν δώδεκα. Σε λίγα χρόνια η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού κατόρθωσε να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό αρχαιολογικών κειμηλίων από όλη τη Θεσσαλία και να ιδρύσει Αρχαιολογικό Μουσείο για να τα στεγάσει. Είναι το σημερινό Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, στολίδι όλης της επαρχίας. Άλλο σημαντικό επίτευγμα ήταν η ίδρυση Βιβλιοθήκης. Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού συγκέντρωσε αξιόλογα νομικά, ιστορικά, φιλολογικά και ιατρικά βιβλία. Μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού, πολύ τολμηρή για την εποχή εκείνη για μια μικρή επαρχιακή πόλη όπως ο Αλμυρός, ήταν η έκδοση ειδικού αρχαιολογικού περιοδικού με σκοπό τη δημοσίευση και τη μελέτη των αρχαιολογικών ευρημάτων που συγκέντρωναν τα μέλη της. Από το 1896 -1911 είχε εκδώσει, σε επτά συνολικά τεύχη, το «ΔΕΛΤΙΟΝ τῆς ἐν Ἁλμυρῶ Φιλαρχαίου ‘Εταιρείας τῆς «Ὄθρυος» συμβάλλοντας σημαντικά στην καταγραφή των αρχαιολογικών κειμηλίων της περιοχής μας. Επιπλέον η Φιλάρχαιος εμπνεύσθηκε και καθιέρωσε από το 1902 τα «ΚΡΟΚΙΑ», τους γνωστούς σ’ ολόκληρη την Ελλάδα αθλητικούς αγώνες.
Στη συνέχεια ο κ. Τριαντάφυλλος Σπανός αναφέρθηκε στο ότι από το 1997 επανεκδίδει το «ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ «ΟΘΡΥΣ» (Β΄ εκδοτική περίοδος), με άρθρα αρχαιολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου. Εκδίδεται ένα τεύχος 250-300 περίπου σελίδων κάθε χρόνο και τώρα ετοιμάζεται το 22ο τεύχος. Εκτός του ΔΕΛΤΙΟΥ έχει εκδώσει τα βιβλία: 1) «Η Περιοχή του Αλμυρού στην Αρχαία Μυθολογία» (2010) του Βίκτωρος Κ. Κοντονάτσιου, 2) «Η Μέση Εκπαίδευση στην Περιοχή του Αλμυρού» (2012) της Χρυσούλας Δ. Κοντογεωργάκη –Τσαμανή, 3) «Οι Καλαμιδαίοι της Μιτζέλας» (2012) του Γεωργίου Στ. Τσολάκη, 4) «Αλμυριώτικοι Ιστοριόμυθοι» (2016) του Βίκτωρος Κ. Κοντονάτσιου και 5) «Μνήμη Χαμάκως» (2018) του Βίκτωρος Κ. Κοντονάτσιου.
Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάσθηκαν τα βιβλία τοπικής ιστορίας και οι εκδόσεις της Φιλαρχαίου και δόθηκε ως αναμνηστικό δώρο σε μαθητές –καθηγητές ένα Δελτίο,όπως ονομάζεται η ετήσια έκδοση τοπικής ιστορικής έρευνας της Φιλαρχαίου, καθώς επίσης και μια ολόκληρη σειρά Δελτίων- βιβλίων στο Λύκειο.
Το ΓΕΛ Αλμυρού ευχαριστεί θερμά για την προσφορά της Φιλαρχαίου.