• 20 Σεπτεμβρίου, 2018

Σπιτική σάλτσα ντομάτας – Συνταγή

Σπιτική σάλτσα ντομάτας – Συνταγή

Την εβδομάδα που μας πέρασε δέχθηκα μία επίσκεψη από μία πολύ καλή μου φίλη. Πάνω στην κουβέντα μας το βλέμμα της έπεσε πάνω στο ράφι που έχω διάφορα βάζα, με τα καλούδια του καλοκαιριού. Ιδιαίτερη εντύπωση της έκαναν τα 25 «κόκκινα» βάζα ρωτώντας με αμέσως τι είναι το περιεχόμενό τους. «Σπιτική σάλτσα ντομάτας για το χειμώνα», της απάντησα και έμεινε άφωνη (και εγώ μαζί της αφού πίστευα ότι ήξερε).

Έτσι σκέφτηκα να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από τα σχολικά κολατσιό και να σας γράψω για αυτή την τόσο μυρωδάτη, πρακτική μα και παραδοσιακή διαδικασία. Είμαι σίγουρη ότι την γνωρίζετε από τις γιαγιάδες ή τις μητέρες σας αλλά η καθημερινότητά σας δεν σας επέτρεψε να ασχοληθείτε. Μην νομίζετε ότι και εγώ είμαι ο «φωτεινός παντογνώστης». Απλά η κρίση έχει γίνει αφορμή να ξανασκεφτούμε κάποιες παλιές καλές συνήθειες, που είχαν παραμεληθεί μπροστά στην ευκολία του έτοιμου. Η χαρά της σπιτικής παρασκευής συνδυάζεται με την οικονομία και την αξεπέραστη γεύση του εποχικού υλικού, της ντομάτας στην περίπτωσή μας. Αυτό που έκαναν συστηματικά οι γιαγιάδες μας από ανάγκη και πέρασε και σε ορισμένες “ψαγμένες” μαμάδες σε πιο πρόσφατες εποχές, οι σπιτικές παρασκευές, επανέρχονται ευτυχώς και, σας βεβαιώνω, η διαδικασία είναι τόσο εύκολη και διασκεδαστική, που θα το κάνετε κάθε χρόνο.

Αυτή την εποχή λοιπόν, οι ντομάτες ωριμάζουν ευκολότερα αφού είναι η εποχή τους και είναι γεμάτες αρώματα του καλοκαιριού. Κι αυτά τα αρώματα είναι που θέλουμε να διατηρήσουμε. Για να υπολογίσετε την ποσότητα που πρέπει να αγοράσετε, μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας πως κάθε κιλό ντομάτας παράγει περίπου μισό κιλό σάλτσας. Το πόση σάλτσα ξοδεύετε στην οικογένεια σας, μόνο εσείς το γνωρίζετε. Προσωπικά υπολογίζω γύρω στα 1,5 λίτρο σάλτσας το μήνα. Για άλλες οικογένειες αυτό είναι πολύ και για άλλες λίγο.

Υλικά:

Ντομάτες πομοντόρο

Αλάτι

Γυάλινα βάζα με μεταλλικό καπάκι

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε τις ντομάτες μας σε λεκάνες με νερό και τις αφήνουμε 10 λεπτά περίπου. Έπειτα τις πλένουμε σχολαστικά. Στη συνέχεια θα πρέπει να τρίψουμε τις ντομάτες με τον τρίφτη. Αν διαθέτετε multi μπορείτε να ρίξετε τις ντομάτες για μισό λεπτό σε βραστό νερό ώστε να ξεφλουδίζουν ευκολότερα. Και οι δύο τρόποι κάνουν την ίδια δουλειά ουσιαστικά. Ο τρίτος τρόπος είναι το σχετικό χειροκίνητο μηχάνημα που κυκλοφορεί στην αγορά.

Ο πολτός που σχηματίστηκε περιέχει πολύ υγρό συνήθως, για αυτό σουρώνουμε τον πολτό μας σε λεπτό σουρωτήρι ή τούλι. Το υγρό που θα μείνει μην το ρίξετε στον νεροχύτη, είναι ένας γευστικότατος χυμός ντομάτας γεμάτος βιταμίνες, που μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε άμεσα στο φαγητό σας, δοκιμάστε τον! Ήρθε η ώρα να βράσουμε τη σάλτσα μας. Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι (για 4-5 κιλά ντομάτας) κι αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να ρουφήξει τα περισσότερα υγρά. Συνήθως εγώ, την αφήνω να βράσει μια ώρα με ανοιχτό καπάκι. Αν δείτε πως έχει πολλά υγρά ακόμα αφήστε την περισσότερο, προσέχοντας όμως να μη σας κολλήσει στην κατσαρόλα. Συνέχεια έχει η αποστείρωση των βάζων η οποία είναι και απαραίτητη.  Πλένουμε τα βάζα μας καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε χαμηλό φούρνο (100 βαθμούς κελσίου. Διαφορετικά, τα σκεπάζουμε με νερό σε κατσαρόλα και τα βάζουμε να βράσουν για 10′ -τα καπάκια χωριστά. Τα βγάζουμε με καθαρή τσιμπίδα και τα ακουμπάμε σε λινή πετσέτα να στεγνώσουν.  Όταν η σάλτσα ντομάτας μας λοιπόν είναι έτοιμη, θα την βάλουμε έτσι όπως είναι καυτή στα αποστειρωμένα βάζα με τη βοήθεια ενός χωνιού. Γενικά επειδή θα έχουν μείνει και πάλι μερικά υγρά, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα  τη σάλτσα για να μοιράζεται ομοιόμορφα στα βάζα. Στη συνέχεια θα κλείσουμε απευθείας το κάθε βάζο με ένα καινούργιο καπάκι αφού πρώτα καθαρίσουμε καλά με υγρό χαρτί κουζίνας το στόμιο του βάζου σε περίπτωση που έχει λερωθεί με σάλτσα ντομάτας. Τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα σε κάποιο σημείο του πάγκου μας που έχουμε απλώσει 2-3 πετσέτες προηγουμένως γιατί θα είναι καυτά. Αν δε σας βολεύει στον πάγκο, προτιμήστε κάποιο σημείο που δε θα ενοχλούν γιατί πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους τουλάχιστον για ένα 24ωρο.

Μυστικά συνταγής:

  1. Όταν ανοίξουμε το βάζο με τη σάλτσα, θα πρέπει να κάνει το χαρακτηριστικό ήχο «κλικ». Αυτό σημαίνει ότι αποστειρώθηκε η σάλτσα μας σωστά στα βάζα. Για να διατηρήσουμε το ανοιχτό πλέον βάζο, περιχύνουμε με ελαιόλαδο πάνω από τη σάλτσα και το αποθηκεύουμε πλέον στο ψυγείο έως την επόμενη χρήση.
  2. Μπορείτε να φτιάξετε με τον ίδιο τρόπο και έτοιμες σάλτσες για ζυμαρικά. Σε αυτή την περίπτωση τοποθετείται την ώρα του βρασμού της ντομάτας υλικά τις επιλογής σας (βασιλικό, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριά κτλ.).

Καλό χειμώνα με υγεία

Μποτού Λουίζα Μαρία


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…