• 28 Αυγούστου, 2018

Κίνηση -“Πρόκληση“ για τη Νοτιοδυτική Μαγνησία – γράφει ο Ρίζος Αρ. Πάντζιος

Κίνηση -“Πρόκληση“ για τη Νοτιοδυτική Μαγνησία – γράφει ο Ρίζος Αρ. Πάντζιος

Ακολουθώντας τη δέσμευση για  συνέχεια, στην προηγούμενη ‘τοποθέτηση’ με τίτλο ‘Αυτοδιοικητικό αναποδογύρισμα στη Νοτιοδυτική Μαγνησία’ μέσα από τη φιλόξενη στήλη του ‘ΛΑΟΥ’ και λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που ακολούθησαν, μπορούμε πλέον να διατυπώσουμε με θετικό, καταφατικό τρόπο αυτή τη φορά, τα συμπεράσματα και τα γεγονότα όπως εξελίσσονται στον τόπο μας:

  1. Τα ερωτηματικά έτσι όπως διατυπώθηκαν στο προηγούμενο, είναι ακριβώς αυτά που επίμονα απασχόλησαν και εξακολουθούν να απασχολούν την τοπική μας κοινωνία, δεν αποτελούν στοιχεία φιλολογικά αλλά είναι κατά γενική ομολογία η καταγραφή της ίδιας της σκληρής πραγματικότητας.
  2. Η διαφορά, το κενό, που διαπιστώνεται μεταξύ αφενός αυτής της σκληρής πραγματικότητας και αφετέρου της βούλησης, της έντονης επιθυμίας των ανθρώπων, για να ζήσουν αξιοπρεπώς στην ‘εποχή’ τους είναι το εσωτερικό κίνητρο, η ΑΝΑΓΚΗ, που ωθεί τον καθένα στο να πάρει θέση, να κινητοποιηθεί, μπροστά σ΄αυτή την αντικειμενική ‘πρόκληση’ για το ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΜΑ, την αλλαγή, στη Νοτιοδυτική Μαγνησία, συνολικά κι όχι μόνο μέσα στην πόλη του Αλμυρού.
  3. Το Δημαρχοκεντρικό, συγκεντρωτικό μοντέλο αμφισβητείται και στη θέση του προκρίνεται η Αυτοδιοικητική ΟΜΑΔΑ, με χαρακτηριστικά τη συνέργεια και την αλληλοκάλυψη.
  4. Ο νέος νόμος ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ δίνει και στην περιοχή μας όλες τις δυνατότητες για αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης μπροστά στη νέα επερχόμενη πολιτικοοικονομική Εποχή.

Όλες αυτές, λοιπόν, οι απόψεις έγιναν αντικείμενο διαλόγου, προβληματισμού και πολιτικής επεξεργασίας μεταξύ πολλών συνδημοτών οι οποίοι συναντήθηκαν πρόσφατα σε άτυπες συσκέψεις και διαπίστωσαν ότι η ΑΝΑΓΚΗ που περιγράφεται παραπάνω είναι υπαρκτή και απαιτεί την κοινή προσπάθεια, τη σύμπλευση και την κινητοποίηση ώστε να δημιουργηθούν όροι και προϋποθέσεις για να καλυφθεί αυτό το τεράστιο κενό.

 

Υπήρξε συνεπώς σύγκλιση απόψεων ως εξής:

  1. Απαιτείται η επεξεργασία και καταγραφή του τοπικού κοινού οράματος για τη νέα Εποχή, απαιτείται επεξεργασία Σχεδίου και βέβαια απαιτείται ΟΡΓΑΝΩΣΗ της προσπάθειας.
  2. Η οργανωτική προσπάθεια απαιτεί με τη σειρά της τη δημιουργία κατάλληλου εργαλείου, μ’ άλλα λόγια τη δημιουργία διευρυμένης, ανεξάρτητης, αυτοδιοικητικής κίνησης ή παράταξης για τη Νοτιοδυτική Μαγνησία, πράγμα που αποτελεί την κοινή θέληση όλων των μέχρι στιγμής εμπλεκομένων. Έχει προκριθεί ήδη και μια Συντονιστική Επιτροπή που θα βοηθήσει στη συγκρότηση των οργάνων της Κίνησης και την ανάδειξη της ίδιας, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.
  3. Οι εκλογικοί συνδυασμοί και η κατάρτισή τους δεν είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας και θα καταρτισθούν στη συνέχεια με άνεση χρόνου. Η ανάδειξη των επικεφαλής των συνδυασμών για τις τοπικές κοινότητες και το Δήμο θα γίνει μέσα από τα όργανα της Κίνησης με δημοκρατική διαδικασία σύντομα, όπως και θα αναδειχθούν οι υποψήφιοι της παράταξης για την Περιφέρεια. Σε καμία περίπτωση οι  ‘επικεφαλής’ δεν θα επιβληθούν  από οποιοδήποτε παράγοντα ή άλλο φορέα οικονομικό, κομματικό, κοινωνικό κλπ. παρά μόνο από τα αρμόδια όργανα σύμφωνα με τον κανονισμό που θα τεθεί σύντομα σε ισχύ.

Ο διάλογος που έχει ανοίξει για την ευόδωση αυτής της προσπάθειας κινείται στη βάση της δραστήριας παρουσίας  των ενδιαφερομένων, της καλλιέργειας του προγραμματικού λόγου και της αναζήτησης συνθέσεων ή συμμαχιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με προγραμματικό πλαίσιο γύρω από τα εξής:

Α. Επίτευξη ευρείας συμφωνίας για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για τους ΟΤΑ, με την ενίσχυση της Δημοκρατίας και με συμμετοχή των δημοτών.

Β. Εκπόνηση ενός συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου για τη Νοτιοδυτική Μαγνησία, που θα βασίζεται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, με προβλέψεις στη βάση των δυνατοτήτων του πρωτογενούς, του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της τοπικής οικονομίας και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Γ. Τη συγκρότηση μετώπου για τη συνεχή και συνεπή υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Δ. Τη δημιουργία προϋποθέσεων, την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στη αναπτυξιακή διαδικασία και την αξιοποίηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου σ΄αυτή την κατεύθυνση.

Ε. Την εφαρμογή κοινωνικής και πολιτιστικής πολιτικής, την πολιτική Υγείας, Παιδείας και Αλληλεγγύης,  τη διεκδίκηση και ενίσχυση δημοτικών και κοινωνικών υπηρεσιών με κάλυψη των αναγκών σε σταθερές θέσεις εργασίας.

Στ. Την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας. Την ενίσχυση και υποστήριξη στη βάση της νομιμότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την δημιουργία προϋποθέσεων εξωστρέφειας. Την υποστήριξη με κάθε πρόσφορο τρόπο των νεοφυών επιχειρήσεων και όσων θα επιχειρήσουν στις νέες τεχνολογίες.

Την προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας  Οικονομίας ως εναλλακτικού οικονομικού παραδείγματος που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη πολιτικών απασχόλησης, ενισχύοντας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο την κοινωνία των πολιτών και το κοινωνικό της κεφάλαιο.

Ζ. Τη θεσμοθέτηση και υλοποίηση της τακτικής λογοδοσίας.

Η. Τη χρηστή και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος με κάθε τρόπο και ιδιαίτερα με την αξιοποίηση και διάχυση των νέων τεχνολογιών.

Με βάση όλα τα παραπάνω, φιλοδοξούμε λοιπόν ότι πολύ σύντομα η νέα Αυτοδιοικητική κίνηση θα είναι σε θέση να προβάλλει τις προτάσεις της, σε συνέντευξη τύπου και μπροστά σε όσους θα ενδιαφερθούν να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.

 


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…