- 24 Αυγούστου, 2018
Χρ. Μπουκώρος: Υπουργική Απόφαση για μέτρα μείωσης των αγριόχοιρων μετά από εκτενή ερώτηση
Μέτρα για την αντιμετώπιση των αγριόχοιρων ανακοινώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας σε εκτενή ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, αμέσως μετά τη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Βελεστίνου, στις 31 Ιουλίου 2018.
Πιο συγκεκριμένα, στην απάντηση του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος προς τον βουλευτή Μαγνησίας αναφέρονται τα εξής: «Η αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων οφείλεται στις αλλαγές χρήσης γης (π.χ. δασωμένοι αγροί και επέκταση δασών που δημιουργούν εξαιρετικό ενδιαίτημα για το είδος), σε περιοριστικούς παράγοντες στην άσκηση θήρας (αύξηση χωρικών απαγορεύσεων, μείωση κυνηγών, αύξηση της ηλικίας τους), αλλά και στον υβριδισμό του είδους με οικόσιτους χοίρους, ο οποίος προέκυψε εξαιτίας πιθανής διαφυγής ημίαιμων χοίρων από μονάδες εκτροφής. Το ΥΠΕΝ, απαντώντας στο τελευταίο αυτό πρόβλημα, με την υπ’ αρ. 165390/90/22-3-2018 Απόφασή του (Β’ 1128) «Εκτατική και ημισταυλισμένη χοιροτροφία», απαγόρευσε τη βόσκηση χοίρων σε δάση και δασικές εκτάσεις της χώρας και έδωσε τρεις μήνες περιθώριο ώστε, με μέριμνα των οικείων Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας και των αντίστοιχων χωρικής αρμοδιότητας, Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) θα ενημερωθούν σχετικά οι χοιροτρόφοι, οι οποίοι και σε χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών θα πρέπει να περιορίσουν εντός σταυλικών κ.λπ. περιφραγμένων εγκαταστάσεών τους, την ασκούμενη εκτατική και ημισταυλισμένη χοιροτροφία, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως άμεσο μέτρο διαχείρισης του προβλήματος αύξησε την κυνηγετική κάρπωση για τον αγριόχοιρο κατά τις προηγούμενες και ακόμα περισσότερο κατά την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο 2018-19 (δέκα (10) θηρευόμενα άτομα ανά ομάδα κυνηγών και έξοδο), ενώ επίσης προχωρά και για πρώτη φορά σε πιο στοχευμένες ενέργειες. Συγκεκριμένα, υπεγράφη και θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες σε ΦΕΚ, Υπουργική Απόφαση που αφορά τη δίωξη του είδους από τη δημοσίευσή της έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019, οπότε και ξεκινά η επόμενη κυνηγετική περίοδος. Η απόφαση αυτή εκδίδεται με βάση την πρόβλεψη που υπάρχει στο άρθρο 259 του Δασικού Κώδικα για ανάλογες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα προβλέπεται:
- Άμεση έκδοση Αποφάσεων σύστασης συνεργειών από τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με λοιπές απαραίτητες λεπτομέρειες ανά περιοχή, οπότε και θα είναι δυνατή η έναρξη λειτουργίας των συνεργείων.
- Στα συνεργεία θα υπάρχουν ως υπεύθυνοι τουλάχιστον δύο δασικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων ένας θα είναι δασοφύλακας, οι οποίοι δύνανται να υποβοηθούνται από ιδιωτικούς φύλακες θήρας της οικείας κυνηγετικής οργάνωσης, που θα επιτηρούν τη δράση.
- Στα συνεργεία θα συμμετέχουν έμπειροι κυνηγοί μέλη των συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΝ κυνηγετικών συλλόγων, οι οποίοι θα είναι ασφαλισμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.
- Οι οικείες Δασικές Αρχές θα καθορίζον με αποφάσεις τους τις ημέρες και ώρες που θα γίνεται η ενεργοποίηση των συνεργείων, οι οποίες θα είναι είτε εκτός κυνηγετικής περιόδου είτε εκτός επιτρεπόμενης μέρας για τον αγριόχοιρο εντός κυνηγετικής περιόδου.
- Οι περιοχές ρύθμισης και το όριο κάρπωσης του πληθυσμού θα καθορίζονται με αιτιολογημένη απόφαση της οικείας Δασικής Αρχής, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα πληθυσμού και χωροκατανομής του είδους, δεδομένα προβλημάτων- παραπόνων, στοιχεία του ΕΛΓΑ, την άποψη των τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών, ατυχήματα και λοιπά συμβάντα.
- Η ενεργοποίηση θα γίνεται αφού έχει προηγηθεί ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να είναι κατά το δυνατό αποκλεισμένη η περιοχή. Στον αποκλεισμό αυτό, καθώς και στην υποβοήθηση της δράσης, είναι δυνατό να συμμετέχον η Αστυνομία, οι Δήμοι οι Ενώσεις Αγροτών, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις και οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
- Το συλλεγόμενο κρέας θα αποδίδεται δωρεάν σε κοινωνικά παντοπωλεία και σε ιδρύματα της περιοχής με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από κατάρτιση καταλόγου τέτοιων ιδρυμάτων στην οικεία Δασική Αρχή.
- Τέλος, τονίζεται ότι για πρώτη φορά απαγορεύεται, με πράξη κανονιστικού περιεχομένου, η παροχή τροφής στο είδος σε αστικές, ημιαστικές και περιαστικές περιοχές, καθώς και στις περιοχές που δραστηριοποιούνται συνεργεία δίωξης, διότι η ρίψη τροφής αποδεδειγμένα προκαλεί την προσέλκυση των ζώων και τη δημιουργία προβλημάτων.
Επισημαίνουμε ότι το Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαχείρισης του πληθυσμού του αγριόχοιρου:
- Συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (δασικές υπηρεσίες, επιστημονικούς φορείς, κυνηγετικές οργανώσεις, αυτοδιοίκηση).
- Παρέχει οδηγίες στους κατά τόπους φορείς προκειμένου να ενημερώνονται και οι πολίτες ώστε αφενός να μην ταΐζουν το είδος, αφετέρου να τηρούν ορισμένους κανόνες ασφαλείας.
- Συνεργάζεται με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διερεύνηση του θέματος των αποζημιώσεων των αγροτών από τον ΕΛΓΑ.
- Ζητά από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις την επανεξέταση των χωρικών απαγορεύσεων θήρας για το είδος.
- Στο πλαίσιο του επιτελικού του ρόλου, είναι αρωγός των προσπαθειών που καταβάλλουν οι περιφερειακές δασικές υπηρεσίες προκειμένου να εφαρμοστεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο η νομοθεσία περί θήρας και περί άγριας ζωής».
Ο βουλευτής, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε ότι «τα μέτρα θα κριθούν στην πράξη» και υπογράμμισε ότι «θα έπρεπε να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στους κυνηγετικούς συλλόγους». «Πιστεύω», δήλωσε ο Χρήστος Μπουκώρος, «οι αρμόδιες υπηρεσίες, στο πλαίσιο της νομοθεσίας και της νέας Υπουργικής Απόφασης, να δράσουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που στην ύπαιθρο της Μαγνησίας θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τις καλλιέργειες αλλά ακόμη και ανθρώπινες ζωές».