• 9 Αυγούστου, 2018

Κομπόστα ροδάκινο – συνταγή

Κομπόστα ροδάκινο – συνταγή

 

Η πρακτική των ποσαρισμένων φρούτων νομίζω λείπει τα τελευταία χρόνια από τις σπιτικές κουζίνες. Κι όμως, μπορούμε εύκολα να ετοιμάσουμε ένα γλυκό από ένα ακόμα φρούτο που πολλές φορές βαριόμαστε ή ανατριχιάζουμε να φάμε.

Υλικά

3 κιλά ροδάκινα συμπύρηνα

18 κουταλιές σούπας ζάχαρη

χυμό από 2 λεμόνια

3 βάζα γυάλινα με μεταλλικό καπάκι (του κιλού)

 
Εκτέλεση

Διαλέγουμε βαθιά κατσαρόλα για να σκεπάζει τα βάζα όρθια με νερό. Τα βάζα τα πλένουμε πολύ καλά με απορρυπαντικό και τα στραγγίζουμε. Βάζουμε στο κάθε βάζο ζάχαρη 5-6 κουταλιές της σούπας γεμάτες. Πλένουμε πολύ καλά τα ροδάκινα και αφαιρούμε τη φλούδα τους. Στη συνέχεια, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Όσα  ροδάκινα ετοιμάζουμε, τα τοποθετούμε  μέσα σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και το χυμό των λεμονιών για να μην μαυρίσουν. Αφήνουμε τα ροδάκινα στο μπολ με το νερό και τον χυμό των λεμονιών να κάτσουν για 15 λεπτά. Τοποθετούμε τα ροδάκινα στα βάζα σχεδόν μέχρι επάνω (2 δάχτυλα παρακάτω). Προσθέτουμε νερό στα βάζα μέχρι επάνω και σφίγγουμε το καπάκι. Προσέχουμε να μην εγκλωβιστεί αέρας στα βάζα γι’ αυτό τα περιστρέφουμε με απότομες κινήσεις δεξιά αριστερά με το χέρι μας για να φύγει τυχόν αέρας(φυσαλίδες). Τα τοποθετούμε σφικτά μεταξύ τους στην κατσαρόλα αφού πρώτα τοποθετήσουμε μία πετσέτα κουζίνας στον πάτο της. Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα να τα σκεπάζει 1 δάχτυλο και να έχει περιθώριο για να μην χύνεται το νερό κατά τον βρασμό. Ανάβουμε το μάτι και μόλις αρχίσει ο βρασμός χρονομετρούμε 20 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αμέσως βγάζουμε τα βάζα. Τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε πετσέτα και περιμένουμε να κρυώσουν. Τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό μέρος, ενώ καλό είναι να ανοιχτούν μετά από ένα 24ωρο. Όσο περισσότερο μείνουν σφραγισμένα τόσο περισσότερο θα μελώσει το σιρόπι τους.

Tips: Κομπόστα ροδάκινο μπορείτε να κάνετε με τα κίτρινα ροδάκινα, τα οποία δίνουν κίτρινο σιρόπι και τα λευκόσαρκα ροδάκινα, τα οποία δίνουν ένα καταπληκτικό ροζ χρώμα στο σιρόπι. Τα ποσαρισμένα φρούτα μπορείτε να τα προσφέρετε σε ανοικτό μπολ, δροσερά από το ψυγείο, σαν απογευματινό γλυκό ή μαζί με το δίσκο των τυριών, στο τέλος ενός γεύματος. Αλλιώς, τα προσφέρετε μαζί με το παγωτό.


Σχετικά Άρθρα

Η Περιφερειακή Αρχή του Δημ. Κουρέτα στηρίζει έμπρακτα το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου

Η Περιφερειακή Αρχή του Δημ. Κουρέτα στηρίζει έμπρακτα το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου

 «Η Περιφερειακή Αρχή του Δημήτρη Κουρέτα στηρίζει το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου έμπρακτα. Με χρηματοδότηση από…
Με ανατροπή στο σκορ ο Αίας πήρε το ντέρμπι κόντρα στον ΓΣΑ

Με ανατροπή στο σκορ ο Αίας πήρε το ντέρμπι κόντρα στον ΓΣΑ

Το αήττητο του ΓΣΑ στο φετινό πρωτάθλημα έσπασε στη Σούρπη. Μπορεί η ομάδα του Μιχάλη Ανδρωνά…