- 2 Αυγούστου, 2018
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί – συνταγή
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί
Το καλό για όσους ζούμε στην επαρχία ειδικά τώρα το καλοκαίρι είναι οι σπιτικοί μπαξέδες. Όλο και κάποιος γείτονας, ξάδελφος ή φίλος θα φέρει το «πεσκέσι» με διάφορα καλούδια. Ένα από αυτά είναι και οι ανθοί των κολοκυθιών, οι οποίοι δεν είναι για πέταμα, ούτε για το βάζο, παρά μόνο αποτελούν έναν εξαιρετικό γαστρονομικό μεζέ. Τους κάνουμε γεμιστούς με ρύζι. Γίνονται εύκολα στην κατσαρόλα, όμως ακόμα πιο νόστιμοι γίνονται ψητοί στο φούρνο, όπως άλλωστε όλα τα γεμιστά λαχανικά. Είναι ένα από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά φαγητά, ό,τι πρέπει ακόμη και για όσους πρόκειται να ακολουθήσουν τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου. Κι αν περισσέψει γέμιση αδειάζετε δυο ντομάτες, τις γεμίζετε κι αυτές και τις βάζετε στην άκρη της κατσαρόλας και αμέσως αμέσως δημιουργήσατε ένα πιάτο σκέτο πίνακα μαγειρικής, χρωμάτων και αρωμάτων.
Υλικά:
20-25 κολοκυθοανθοί (ανάλογα το μέγεθος)
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μέτριο κολοκύθι τριμμένο
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 πρέζα δυόσμο
1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα
100 γρ κεφαλογραβιέρα (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε προσεκτικά τα λουλούδια (για να μη σκιστούν) και αφαιρούμε τον κίτρινο στήμονα από το εσωτερικό τους. Κατόπιν τα τοποθετούμε το ένα μέσα στο άλλο για να μην κλείσουν. Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με λίγο νερό και τα αχνίζουμε. Όταν εξατμιστεί το νερό ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το τριμμένο κολοκυθάκι, το ρύζι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράσει για 3-4 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσει. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και την κεφαλογραβιέρα (εάν βάλετε), ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται κι άλλο αλατοπίπερο. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τους κολοκυθοανθούς κατά τα δύο τρίτα, γυρίζουμε ελαφρά την κορυφή τους για να κλείσει και τους ακουμπάμε τον ένα δίπλα στον άλλο σε μια χαμηλή και φαρδιά κατσαρόλα, με το κλείσιμο προς τα κάτω. Κάνουμε το ίδιο με όλους τους ανθούς, ακουμπώντας τους πλάι-πλάι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο νερό, ακουμπάμε επάνω ένα πιάτο ανάποδα, για να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά και να μαλακώσει το ρύζι. Εναλλακτικά μπορούμε να τοποθετήσουμε τους κολοκυθοανθούς σε ένα ταψάκι. Τότε περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγη τριμμένη ντομάτα και νερό και τους ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και ροδοκοκκινίσουν από πάνω. Όπως και να επιλέξετε να τους κάνετε, ένα είναι σίγουρο, η οικογένεια θα ξετρελαθεί με τη γεύση και το σπίτι θα πλημμυρίσει με αρώματα καλοκαιριού.
Σερβίρονται χλιαροί ή και κρύοι και συνδυάζονται εξαιρετικά με γιαούρτι.