- 30 Ιουλίου, 2018
Και τώρα τι; – Η ατζέντα του “Λαού” του Αλμυρού – γράφει η Βιβή Τσιντσίνη
έκδοση 28-7-2018
Και τώρα τι;
Εθνικό πένθος και τώρα τι; Τι μάθαμε; Τιμούμε και θρηνούμε για τους νεκρούς και έτσι πρέπει. Προστρέξαμε για να βοηθήσουμε όσους έμειναν πίσω για πάντα σημαδεμένοι. Τι κάνουμε για να μη ξανασυμβεί;
Το διαδίκτυο έχει «καεί» από μηνύματα οργής. Προτάσεις όμως;
Θα τολμήσω, παρότι δεν είμαι ειδική στην πολιτική προστασία, να προτείνω ιδέες για δράση.
Καλώ, πολίτες, ανεξάρτητους από Δημοτικές, πολιτικές παρατάξεις, όχι υπαλλήλους Δημόσιων φορέων (θα καταλάβετε παρακάτω γιατί), να συντονίσουμε δράσεις και μια έρευνα για την περιοχή μας, κατά πόσο υπάρχει σχέδιο επέμβασης, σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς, πλημμύρας ή και σεισμού για κάθε χωριό του Αλμυρού. Ένα σχέδιο που όχι μόνο θα πρέπει να υπάρχει, αλλά να ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ότι είναι εφαρμόσιμο. Δεύτερο βήμα θα είναι τα βήματα που θα ακολουθήσουμε και η εμπειρία, να γίνει ένα μνημόνιο, το οποίο θα δημοσιευθεί, έτσι ώστε και άλλες περιοχές να ακολουθήσουν τα ίδια βήματα.
Πέρα από τα προφανή σχέδια δράσης που μάλλον υπάρχουν -και όπου δεν υπάρχουν θα ζητήσουμε να γίνουν- θα πρέπει να δούμε και πιο ιδιαίτερα θέματα, όπως π.χ. αν είναι προσβάσιμες όλες οι παραλίες μας, αν υπάρχουν δηλαδή δίοδοι προς την ακτή; Ας μην ξεχνάμε, πως κάποιοι από τους πυρόπληκτους, έχασαν την ζωή τους, ακριβώς γιατί δεν μπορούσαν να φτάσουν στην ακτή…
Χρειάζονται λοιπόν, συμπολίτες οι οποίοι δεν θα φοβηθούν να διεκδικήσουν από τον κρατικό μηχανισμό, αλλά να «ενοχλήσουν» και συμπολίτες μας οι οποίοι για να κερδίσουν λίγα μέτρα κήπου έκλεισαν τη δίοδο προς την ακτή. Θέτω τον εαυτό μου διαθέσιμο.
Ως εργαζόμενοι σε τοπική εφημερίδα και ιστοσελίδα, θα κάνουμε το ρεπορτάζ και θα ζητήσουμε έτσι και αλλιώς γραπτές διαβεβαιώσεις.
Εξάλλου, η ομάδα πολιτικής προστασίας, συνεδριάζει κάθε χρόνο. Φωτογραφίες και ρεπορτάζ έχουμε. Πιστεύω ότι μια τέτοια κινητοποίηση την έχουν ανάγκη και οι Αρχές, οι οποίες μπορεί να βρίσκονται στο έλεος κάποιου εργολάβου για να υλοποιήσει απαραίτητα μέτρα π.χ. πυροπροστασίας. Τη Δευτέρα, θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού, η 3η παράταση για έργα πυροπροστασίας του 2017… δηλαδή θα πραγματοποιηθούν, μάλλον μετά το καλοκαίρι του 2018! Μήπως πρέπει ο νομοθέτης, σε θέματα πολιτικής προστασίας, να μη δίνει παρατάσεις; Να μην ξαναδίνει σε εργολάβους που έχασαν δουλειές τέτοιου είδους, τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε τέτοιους διαγωνισμούς για κάποια χρόνια;
Η κινητοποίηση των πολιτών, βοηθά τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να έχουν καλό αποτέλεσμα στις διεκδικήσεις τους προς την κεντρική διοίκηση, το κράτος.
Κάτι ακόμη που πρέπει να γίνει, είναι μια τοπική ομάδα διασωστών και άμεσης παρέμβασης. Μια λίστα ονομάτων και τηλεφώνων, την έχουμε στη διάθεσή μας, από την κινητοποίηση για τη βοήθεια των μεταναστών στα ΣΕΑ Αλμυρού. Καλό είναι να γίνει κάτι πιο επίσημο. Τα μέλη των Συλλόγων της περιοχής μας, βγήκαν και πάλι μπροστάρηδες και τους ευχαριστούμε θερμά, για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης βοήθειας προς τους πυρόπληκτους της Αττικής!
Είναι προφανές ότι η τραγωδία στο Μάτι έχει αιτίες, οι οποίες ήδη διερευνώνται αλλά πάνω από όλα ευθύνες.
Σε κάθε μεγάλη καταστροφή ανακαλύπτουμε την… «πυρίτιδα» και την επιβεβλημένη ανάγκη να δράσουμε για να μην μας ξαναβρεί το κακό. Την επομένη μέρα καταστρώνουμε σχέδια επί χάρτου που «καίγονται» εύκολα και ήσυχα στην λήθη.
Διαβάζω στην Καθημερινή:
1) Λειτουργεί και αν όχι γιατί το σύστημα «Engage»;
Για την ηλεκτρονική απεικόνιση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα και των διαθέσιμων ποσοτήτων υγρού κατάσβεσης και ύδατος σε πραγματικό χρόνο. (Είχε δρομολογηθεί την περίοδο 2013 – 2014 επί υπουργίας Δένδια.)
2) Το σύστημα «Evita» υπάρχει;
Η εγκατάσταση του Συστήματος Δημιουργίας Σχεδίου Εκκένωσης με τη χρήση γεωγραφικών και μετεωρολογικών παραμέτρων, της διάταξης των μετώπων της πυρκαγιάς, των διαθέσιμων οδικών προσβάσεων και άλλων παραμέτρων, το οποίο έχει τη δυνατότητα υπόδειξης δρομολογίων εκκένωσης, αλλά και υπόδειξης ασφαλών περιοχών.
3) Έχει προβλεφθεί ή είναι σε λειτουργία η δυνατότητα αποστολής SMS στους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στις υπό εκκένωση περιοχές; (Με εντοπισμό τους μέσω των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας.)
4) Είναι σε χρήση το συστήματος AVL του Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος; Με τη μετάδοση εικόνας από το σημείο της πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο μέσω καμερών σε πυροσβεστικά οχήματα κλπ. έτσι ώστε να υπάρχει εκτίμηση σε πραγματικό χρόνο όλων των παραμέτρων.
5) Ενοποιήθηκαν τα επιχειρησιακά κέντρα; Λειτουργεί το 112 και ως αριθμός για αντίστοιχες έκτακτες καταστάσεις αλλά και ως επιχειρησιακό κέντρο;
6) Η ομάδα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και οι 50 μοτοσικλέτες του Πυροσβεστικού Σώματος, για τον εντοπισμό των βέλτιστων διόδων στην πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και για τη βοήθεια προς τους πολίτες σε περίπτωση εκκένωσης είναι ενεργή και στελεχωμένη; (Είχε δημιουργηθεί επί υπουργίας Δένδια.)
Ήρωες
Σύγχρονοι ήρωες… πολλοί απ’ αυτούς που σώθηκαν ή κάηκαν βοηθώντας τον συνάνθρωπό τους. Ζευγάρι ηλικιωμένων βρέθηκε αγκαλιασμένο και απανθρακωμένο. Αργότερα μάθαμε ότι ο σύζυγος είχε κινητικά προβλήματα και η γυναίκα του, αφού δεν μπορούσε να τον απομακρύνει, τον αγκάλιασε και έμεινε μαζί του μέχρι τέλους. Τι να πεις για όλες αυτές τις ιστορίες; Σε άλλη περίπτωση η κόρη είπε στο τηλέφωνο στη μητέρα της «Μανούλα μην έρθεις, καιγόμαστε, δεν μπορείς να μας σώσεις». Όλοι μας βάζουμε στη θέση τους τον εαυτό μας και αγανακτούμε και οργιζόμαστε, θλιβόμαστε βαθειά. Σας καλώ να μην το ξεχάσουμε. Σας καλώ να δραστηριοποιηθούμε ώστε κανείς ποτέ, να μη ζήσει τέτοια καταστροφή.