• 27 Ιουλίου, 2018

Σπιτική Βανίλια υποβρύχιο – συνταγή

Σπιτική Βανίλια υποβρύχιο – συνταγή

Κατάλευκο και αρωματικό, το «υποβρύχιο» ήταν κάποτε το επίσημο κέρασμα του Πατριαρχείου αλλά και των παιδικών μας χρόνων. Σε κάθε σπίτι τότε….. πριν 30 χρόνια και πλέον, κάθε απόγευμα οι νοικοκυρές μαζί με τον ελληνικό καφέ είχαν απαραίτητα και στο δίσκο τους «γλυκό υποβρύχιο» βουτηγμένο σε παγωμένο νερό!!! Αναπολείτε και εσείς εκείνα τα χρόνια; Αν ναι, δεν έχετε παρά να φτιάξετε τη συνταγή μου και να την απολαύσετε μόνοι κλείνοντας τα μάτια και ταξιδεύοντας πίσω…..ή κερνώντας τους φίλους σας λέγοντας παλιές ιστορίες που διηγώντας τες να γελάς!!!

Υλικά:

3 κούπες τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη

1 ½ κούπα τσαγιού νερό

½ κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

1 κουτ. σούπας μέλι

3 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλια ή 3 βανίλιες (τα κλασσικά μικρά μπουκαλάκια)

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε σε μία μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Από τη στιγμή μου βράζει το μείγμα μας μετράμε περίπου 23΄- 25΄. Μόλις είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το τοποθετούμε στο μπολ του μίξερ, αφού πρώτα έχουμε περάσει το μπολ με κρύο νερό. Αυτό το κάνουμε για να μην κολλήσει το μείγμα όταν το ρίξουμε μέσα. Χτυπάμε το μείγμα μας στο μίξερ με τους γάντζους σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Έπειτα από 3΄- 4΄σταματάμε το μίξερ και τοποθετούμε την μία βανίλια. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ με την ίδια ταχύτητα και κάθε 4΄περίπου σταματάμε για να ρίξουμε τις υπόλοιπες βανίλιες. Συνολικά δηλαδή θα σταματήσουμε το μίξερ 3 φορές. Μετά την τρίτη φορά θα συνεχίσουμε το χτύπημα στο μίξερ για 13’. Τώρα εάν δεν έχετε μίξερ μπορείτε να το κάνετε στο χέρι με ξύλινη κουτάλα και όταν κουράζεστε να σταματάτε ενώ συνολικός χρόνος ανακατέματος είναι 25’. Το βασικό σε αυτή την περίπτωση είναι να ανακατευτεί το μείγμα μας προς μία κατεύθυνση γιατί έτσι σφίγγει και ασπρίζει. Αυτό ήταν. Τοποθετούμε το μείγμα μας σε ένα γυάλινο βάζο και το βάζουμε στο ψυγείο. Μετά από 24 ώρες είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Εγώ επέλεξα έναν συνδυασμό που σκέφτηκα ότι θα ταιριάζει στα γούστα μας αλλά εσείς μπορείτε να το φτιάξετε με τις γεύσεις που σας αρέσουν. Μπορείτε να βάλετε μαστίχα, σιρόπι από γλυκό τριαντάφυλλο, να παίξετε με εκχυλίσματα αλλά και με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Στην συγκεκριμένη συνταγή δεν περιέχεται γλυκόζη, είναι η παρασκευή του στην απλή του μορφή και το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην την σφίξετε πάρα πολύ στο χτύπημα και γίνει σκληρή σαν μπάλα. Να έχετε στο μυαλό σας ότι θα σφίξει και μέσα στο βάζο οπότε μια ρευστή αλλά πολύ σφιχτή υφή είναι η ιδανική.

Ένα υπέροχο, παραδοσιακό γλυκό για να κάνετε τις πιο γλυκές καλοκαιρινές καταδύσεις σας!