• 17 Ιουλίου, 2018

Το μέλι Ολύμπου αποκτά «ταυτότητα» με εξαιρετική αντιβακτηριακή – αντιοξειδωτική δράση

Το μέλι Ολύμπου αποκτά «ταυτότητα» με εξαιρετική αντιβακτηριακή – αντιοξειδωτική δράση

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σχετικά με το μέλι Ολύμπου:

Ολοκληρώθηκε η μελέτη των μηχανισμών της αντιβακτηριακής δράσης μελιών της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου έναντι παθογόνων βακτηρίων, η οποία εκπονήθηκε από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Μικροβίων – Μοριακής Βακτηριολογίας και Ιολογίας με επιστημονικό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Δημήτριο Μόσιαλο, διερεύνησε την αντιβακτηριακή δράση μελιών του Ολύμπου συγκρίνοντας την με τη δράση του μελιού manuka έναντι δυο πολύ σημαντικών παθογόνων βακτηρίων (Staphulococcus aureus και Pseudomonas aeruginosa).

Η σημασία της παρούσας μελέτης είναι μεγάλη, αν ληφθεί υπόψη η ανθεκτικότητα που εμφανίζουν τα συγκεκριμένα βακτηρία σε πληθώρα αντιβιοτικών, καθώς και η ανάγκη χρήσης φυσικών συντηρητικών στη βιοτεχνία τροφίμων.

Δεδομένης της μεγάλης βιοποικιλότητας, ιδιαίτερα της χλωρίδας που χαρακτηρίζει την περιοχή του Ολύμπου, πολλά μέλια της περιοχής εμφάνισαν στο εργαστήριο εξαιρετική αντιβακτηριακή δράση.

Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες μελιών της περιοχής του Ολύμπου μετρήθηκαν στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και συγκρίθηκαν με αυτές του μελιού manuka αναδεικνύοντας τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά και την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των μελιών του Ολύμπου.

Τα επιστημονικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό (International Journal of Molecular Medicine).

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια αναβάθμισης του μελιού της περιοχής του Ολύμπου και του Θεσσαλικού εν γένει μελιού, ως ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας με χρήση στην ιατρική και την βιομηχανία τροφίμων.

Η επιπλέον σημαντικότητα της παραπάνω μελέτης έγκειται στο γεγονός ότι τα επιστημονικά ευρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να υπάρξει ισχυρισμός υγείας όσον αφορά τα μέλια της περιοχής του Ολύμπου.

Εργαζόμαστε με σοβαρότητα και σύνεση προς την κατεύθυνση να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν τα θεσσαλικά προϊόντα να αποκτήσουν ταυτότητα και να είναι άκρως ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά, δίνοντας έτσι προστιθέμενη αξία στην τοπική μας οικονομία».


Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση ΔΕΥΑΑΛ σχετικά με οσμή του πόσιμου νερού στα δίκτυα Σούρπης και Πτελεού

Ανακοίνωση ΔΕΥΑΑΛ σχετικά με οσμή του πόσιμου νερού στα δίκτυα Σούρπης και Πτελεού

ΔΕΥΑΑΛ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σχετικά με τα δικαιολογημένα παράπονα των κατοίκων των πρώην Δήμων Σούρπης και…
17 σταθμοί απολύμανσης για την αντιμετώπιση της ευλογιάς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

17 σταθμοί απολύμανσης για την αντιμετώπιση της ευλογιάς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τα 17 σημεία απολύμανσης που θα λειτουργήσουν πλήρως από Δευτέρα στη Θεσσαλία για την αντιμετώπιση της…
Όσα συζητήθηκαν στην συνέλευση αγροτών – Συστάθηκε επιτροπή αγώνα – Άμεσες εξελίξεις

Όσα συζητήθηκαν στην συνέλευση αγροτών – Συστάθηκε επιτροπή αγώνα – Άμεσες εξελίξεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέλευση των κτηνοτρόφων και γεωργών σήμερα Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο…