• 28 Ιουνίου, 2018

Γαύρος μαριναρισμένος – συνταγή

Γαύρος μαριναρισμένος – συνταγή

Γαύρος μαριναρισμένος

Τον γαύρο το μαριναρισμένο τον έμαθα από τη γυναίκα του φίλου και ψαρά μας, τη Μαρία. Είναι από τους νοστιμότερους που έχω φάει ποτέ και ομολογουμένως εξαιρετικός μεζές για το τσιπουράκι μας. Η μαεστρία όλη είναι να τον κάνεις τόσο – όσο πρέπει αλμυρό και ξιδάτο. Το μαρινάρισμα και το πάστωμα, δεν είναι κάτι ξένο ή φρέσκο στην ελληνική και κουζίνα. Το “ψήσιμο” σε αλάτι ήταν από πολύ παλιά ο τρόπος που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι πριν ανακαλυφτούν τα ψυγεία και οι καταψύκτες, για να διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα τρόφιμά τους. Ο μαριναρισμένος γαύρος δεν είναι κάτι που γίνεται σε πέντε λεπτά, ούτε γίνεται άκοπα. Θέλει το χρόνο του για καθάρισμα και 2-3 μέρες υπομονή για να τον απολαύσετε αλλά πραγματικά αξίζει!

Υλικά:

1 κιλό γαύρο χοντρό (αυτή η εποχή είναι ιδανική)

10 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι

Λευκό ξύδι

½ ματσάκι μαϊντανός

1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης

2 σκελίδες σκόρδο

Ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση:

Πλένουμε και καθαρίζουμε από τα κεφάλια και τα εντόσθια τον γαύρο μας (μπορείτε να πείτε και τον ψαρά σας να το κάνει για εσάς). Αφού τα καθαρίσουμε όλα, τα αραδιάζουμε σε ένα επίπεδο μπολ, τοποθετώντας μία στρώση γαύρο και ρίχνουμε χοντρό αλάτι κατά μήκος στο ψάρι. Ξανά στρώσεις γαύρο – αλάτι ώσπου να τελειώσει η πρώτη ύλη μας. Έπειτα ρίχνουμε το λευκό ξύδι έως να σκεπάσει τον γαύρο. Κλείνουμε το μπολ με το καπάκι του και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Εκεί θα μείνει 2-3 μέρες, οπότε ανά διαστήματα ανακινούμε καλά το μπολ, ώστε να ανακατευτεί το αλάτι και το ξύδι και να «ψήσουν» σωστά το ψάρι μας. Μετά τις 3 μέρες ανοίγουμε το μπολ και βλέπουμε τον γαύρο μας. Θα πρέπει να έχει αλλάξει χρώμα, να έχει γίνει λευκή η σάρκα του και ανοίγοντας τον στη μέση, το κόκκαλο να βγαίνει με ευκολία. Αυτό σημαίνει ότι το ψάρι μας είναι έτοιμο. Χύνουμε τα υγρά που υπάρχουν στο μπολ και αρχίζουμε να ξεκοκαλίζουμε το ψάρι. Μόλις είναι έτοιμα τα φιλέτα, τα τοποθετούμε σε γυάλινα βάζα ενώ από πάνω ή ενδιάμεσα, βάζουμε τα μυρωδικά που μας αρέσουν. Εγώ προτίμησα ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά, σκόρδο και μαϊντανό. Μπορείτε να βάλετε θυμάρι, ρίγανη, πιπέρι κλπ. Καλύπτουμε τον γαύρο με ελαιόλαδο (ή μισό μισό με ηλιέλαιο για να μην παγώνει το λάδι στο ψυγείο). Τρώμε πλέον άμεσα ή φυλάμε στο ψυγείο. Απολαύστε τον με το τσιπουράκι σας ή συνοδεύστε νηστίσιμα φαγητά. Καλή σας απόλαυση!!!


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…