• 29 Μαΐου, 2018

Το Γυμν. Ευξεινούπολης στη Γαλλία για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+/KA2

Το Γυμν. Ευξεινούπολης στη Γαλλία για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+/KA2

 

Το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης τη διετία 2016-2018 συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  Erasmus+/KA2 με τίτλο “Modern Extrovert European Tales” ως Εταίρος, το οποίο επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ι.Κ.Υ., στη Στρατηγική Σύμπραξη στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με το EIC-LYCEE JEHANNE D’ARC από το Tourcoing της Γαλλίας, το Istituto Istruzione Superiore G. Malafarina από το Soverato της Ιταλίας, το Puistokadun Koulu από τη Loimaa της Φινλανδίας και τo Ozel Murat Yildirim Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi από την Προύσα της Τουρκίας. 

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Ευξεινούπολης  Σταυραντώνη  Μαρία, Καραγιαννοπούλου Μαρία και Τσιαμανή Ελένη και οι μαθητές   Κυρίτση Αλεξάνδρα – Αναστασία, Μπέλλου Αικατερίνη – Παρασκευή και Μηλιώνης Αχιλλέας επισκέφτηκαν το EIC-LYCEE JEHANNE D’ARC στο Tourcoing της Γαλλίας από τις 14 έως τις 18   Μαίου 2018. Ήταν η τελευταία διεθνής συνάντηση των Ευρωπαίων εταίρων με τους μαθητές. Οι μαθητές στη διάρκεια της εβδομάδας εργάστηκαν πάνω στο πρόγραμμα και παρουσίασαν  παραδοσιακά ελληνικά φαγητά και γλυκά. Επίσης όλες οι αντιπροσωπείες μαγείρεψαν κάτι παραδοσιακό της  χώρας τους και δημιούργησαν ένα γεύμα που το απήλαυσαν όλοι μαζί. O Δήμαρχος της πόλης τους δεξιώθηκε και παρακολούθησαν όλοι μαζί στο δημαρχείο την ταινία stop motion που δημιούργησαν οι πέντε χώρες στα δύο χρόνια της συνεργασίας τους με τις περιπέτειες του GIFFT.  Ο τελικός σκοπός του έργου ήταν η υλοποίηση αυτής της ταινίας με θέμα τις περιπέτειες ενός ήρωα του GIFFT που δημιουργήθηκε από τους συμμετέχοντες Ευρωπαίους Εταίρους και είχε χαρακτηριστικά από κάθε χώρα. Ο GIFFT ταξίδεψε σε όλες τις χώρες ώστε να ανατρέψει τα στερεότυπα που υπήρχαν για αυτές σε κάθε εταίρο. Η παραγωγή  αυτή προώθησε τη δημιουργικότητα των μαθητών και τόνωσε την αυτοπεποίθεσή τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Παρίσι, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν  το μουσείο με τα κέρινα ομοιώματα, τον Πύργο του Άιφελ και να κάνουν μια βόλτα στο Σηκουάνα. Επίσης επισκέφτηκαν το Μουσείο τέχνης στη  Lille. Κατά την αποχαιρετιστήρια βραδιά στο σχολείο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη γαλλική  φιλοξενία.

Οι μαθητές επέστρεψαν στην Ελλάδα γεμάτοι όμορφες εμπειρίες, έχοντας έτσι πετύχει το στόχο του προγράμματος που είναι να προετοιμάσουμε τους μαθητές μας για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές κατά τη διάρκεια της ζωής τους, να κατανοήσουν διαφορετικές κοινωνίες, άλλες κουλτούρες και παραδόσεις. Nα επωφεληθούν από πολιτιστικές, κοινωνικές και γλωσσικές εμπειρίες, να είναι ανοιχτόμυαλοι και ευέλικτοι στη σκέψη και να εκτιμήσουν την πολιτισμική διαφορετικότητα. Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί κερδίζουν μια εμπειρία που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις τους και την κατανόηση της  Ευρώπης του σήμερα.

Η Διευθύντρια

Σταυραντώνη   Μαρία