• 17 Μαΐου, 2018

Χρ. Μπουκώρος: Η τοποθέτηση και τα ερωτήματα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για το RDF

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου του βουλευτή Μαγνησίας κ. Χρήστου Μπουκώρου, σχετικά με την τοποθέτησή του και τα ερωτήματά του προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής για το RDF:

Τη δυνατότητα -παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος- να συμμετάσχει στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία συνεδρίασε χτες (16/5) με θέμα τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων από τις τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας, ζήτησε και είχε ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του έθεσε ζητήματα και ερωτήματα, τα οποία ταλαιπωρούν την τοπική κοινωνία του Βόλου τον τελευταίο καιρό, δημιουργώντας αγωνία για το περιβάλλον και κυρίως για τη δημόσια υγεία.

Ο κ. Μπουκώρος μετέφερε στην Επιτροπή τη διάχυτη δυσπιστία, όχι μόνο στην κοινωνία του Βόλου, αλλά και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο. «Δείτε τα στελέχη του κόμματός σας. Από επικρίσεις, αντιδράσεις μέχρι απόλυτη απόρριψη», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι για να υπάρξει εμπιστοσύνη, χρειάζονται μηχανισμοί ελέγχου.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις κατοίκων, εξήγησε ότι το εργοστάσιο είναι σε ακτίνα 1.000 μέτρων ή και λιγότερο από πολλές κατοικημένες περιοχές, λέγοντας: «Αυτό σημαίνει ότι η πρακτική των εναλλακτικών καυσίμων είναι λάθος; Όχι, σημαίνει όμως, κύριε Υπουργέ, ότι τα οριζόντια μέτρα έχουν προβλήματα. Υπάρχουν τοπικές ιδιαιτερότητες, υπάρχουν εδαφολογικές και κλιματολογικές ιδιομορφίες στο Βόλο».

Σχετικά με το γεγονός ότι δεν κλήθηκε κανείς εκπρόσωπος των αντιδρώντων και των οικολογικών οργανώσεων στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής, ο Χρ. Μπουκώρος επανέλαβε ότι «όλα αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται μέσα από τον δημοκρατικό προγραμματισμό και την κοινωνική διαβούλευση. Απουσιάζει αυτό από τη σημερινή Επιτροπή. Έχει να κρύψει κάτι η Επιτροπή; Πώς δεν σκέφτηκε να καλέσει κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους, να θέσουν τα ερωτήματά τους, να πουν τις αγωνίες τους και να απαντήσουν οι αρμόδιοι, εδώ σ’ αυτή την Επιτροπή;

Το λέω αυτό εγώ που δέχτηκα πάρα πολύ σκληρή κριτική, γιατί ρώτησα εσάς προσωπικά κύριε Υπουργέ, εντελώς άδολα και προς ενημέρωση του κοινού, ότι οι επιστήμονες του Βόλου και οι επιστημονικοί φορείς επικαλούνται κάποιες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες επιβαρύνεται η δημόσια υγεία. Ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα και το συμπέρασμα στο Βόλο; Ότι ήταν στημένη η συζήτηση. Δηλαδή ποινικοποιήθηκε και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. Άρα, η διαφάνεια είναι η απάντηση σ’ αυτά τα ζητήματα. Είπαμε ότι τα οριζόντια μέτρα μπορεί να εκφράζουν κάποιες πολιτικές, αλλά δεν έχουν εφαρμογή παντού».

«Σήμερα εδώ», συνέχισε ο βουλευτής Μαγνησίας, «δεν συζητάμε εάν θα πάμε στα εναλλακτικά καύσιμα. Ούτε θα περιμένει η υπόλοιπη Ευρώπη την Ελλάδα, εάν θα πάει στα εναλλακτικά καύσιμα. Χώρες με αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία κ.λπ., τα χρησιμοποιούν σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Εδώ συζητάμε, γιατί δεν παράγονται εναλλακτικά καύσιμα από τα ελληνικά απορρίμματα, γιατί δεν έχουμε προχωρήσει. Και σε αυτό έχουμε ευθύνη όλοι. Κυρίως, όμως, συζητάμε το πώς θα καίγονται και πού θα καίγονται. Αυτό συζητάει η κοινωνία του Βόλου, όχι αν θα παράγονται εναλλακτικά καύσιμα. Αυτή η πρακτική έχει υιοθετηθεί και από την εθνική και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Νομίζω ότι, εάν μπαίνουμε σε τέτοιες συζητήσεις, συσκοτίζουμε. Όπως η άλλη συζήτηση, όπου οι αντιδρώντες λένε ότι είναι σκουπίδια. Το Υπουργείο και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λένε ότι είναι RDF ή δευτερογενή καύσιμα. Είναι απορριμματογενή καύσιμα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται ούτε να εξωραΐζουμε, ούτε να φανατιζόμαστε».

 

Τα ερωτήματα

Τα εύλογα ερωτήματα, που όπως είπε απασχολούν την τοπική κοινωνία, και τα οποία μετέφερε στην Επιτροπή, ώστε να δοθούν απαντήσεις είναι:

  1. «Διαθέτει η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο Βόλο, την κατάλληλη τεχνολογία για την καύση εναλλακτικών καυσίμων; Ποιος το πιστοποιεί; Είπατε το προβλέπει η ΑΕΠΟ, όμως τα δημοσιεύματα λένε, ότι εσείς ο ίδιος είπατε ότι δεν διαθέτει και δεν χρειάζεται να διαθέτει, γιατί είναι πιλοτική η καύση. Θέλουμε μια συγκεκριμένη απάντηση.
  2. Διαθέτει το συγκεκριμένο εργοστάσιο την τεχνολογία, ώστε σ’ όλες τις φάσεις της καύσης, να αποκλειστεί η έκκληση φουρανίων, διοξινών και βαρέων μετάλλων; Υπάρχει τεχνολογία συνεχούς ελέγχου; Αν ναι, πότε θα εφαρμοστεί; Όταν λέω συνεχούς ελέγχου, εννοώ συνεχών δειγματοληψιών. Εφαρμόζεται αυτή η τεχνολογία;
  3. Ποια είναι η ποιότητα εναλλακτικών καυσίμων, κυρίως των εισαγόμενων, γιατί διακινείται το σενάριο ότι η Ελλάδα θα γίνει ο σκουπιδότοπος της Ευρώπης και όλα τα απορρίμματα των χωρών θα έρχονται στην Ελλάδα, για να παράγεται R Αυτό επιβαρύνει την ψυχολογία.
  4. Αφού το RDF είναι τόσο ακίνδυνο περιβαλλοντικά, γιατί δεν καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες στις χώρες παραγωγής του και εξάγεται; Άρα, λοιπόν, εδώ δεν έχουμε αξιοποιήσει τα δικά μας σκουπίδια, κάνουμε εισαγωγή σκουπιδιών από την Ευρώπη; Θάβουμε τα δικά μας σκουπίδια – και έχετε δίκιο να φωνάζετε – σε ποσοστό 82% και αυτό είναι εξίσου καταστροφικό περιβαλλοντικά, όλοι το αντιλαμβανόμαστε. Η ιδέα, λοιπόν, να γίνει η Ελλάδα, ένας χώρος επεξεργασίας τέτοιων απορριμμάτων από όλη την Ευρώπη, όταν είναι τουριστική και περιβαλλοντικά ευαίσθητη, επιβαρύνει την ψυχολογία. Πρέπει να απαντηθεί και αυτό.
  5. Ανησυχεί και η ιατρική κοινότητα. Έγινε πολύς λόγος για τις μελέτες, δεν ξέρω αν θέλετε να απαντήσετε κάτι άλλο. Εδώ, φαίνεται ότι υπάρχουν δύο απόψεις, κ. Υπουργέ. Εγώ δεν μπορώ να απορρίψω τη μια και να υιοθετήσω την άλλη. Πώς διασφαλίζεται, ρωτούν οι πολίτες, η κοινωνία από μελλοντικές συνέπειες;
  6. Γιατί δεν γίνεται η συζήτηση, για να δοθούν οι απαντήσεις, για το φυσικό αέριο; Οι αντιδρώντες πολίτες ζητούν φυσικό αέριο. Είναι ακριβό, είναι μεγάλο το οικονομικό αποτύπωμα; Το φυσικό αέριο, ως ορυκτό και μη ανανεώσιμο καύσιμο, αφήνει το ίδιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα; Δεν μπορεί το δίκτυο της εταιρείας φυσικού αερίου να ικανοποιήσει τις ανάγκες του εργοστασίου; Παρότι μπαίνει ως πρώτο ερώτημα από τους πολίτες, δεν έχει απαντηθεί ποτέ, ούτε από την πολιτεία, ούτε από την εταιρία. Ζητούν οι πολίτες φυσικό αέριο, βγήκε κάποιος να τους πει εάν γίνεται ή δεν γίνεται; Διότι, εάν είναι οικονομικό το αποτύπωμα, κύριε Υπουργέ, αποφορολογήστε το να μην υπάρχει οικονομικό αποτύπωμα. Εάν είναι περιβαλλοντικό, εξηγήστε το.

Κύριε Υπουργέ, θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας του Βόλου; Έχετε πρόσκληση από την ιατρική κοινότητα του Βόλου και πιο συγκεκριμένα από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, προκειμένου να ενημερώσετε τον κόσμο, διότι, πρέπει να χτυπηθεί στο πλαίσιο της δυσπιστίας, η εντύπωση ότι η Αθήνα αποφασίζει και η περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να δεχθεί τις αποφάσεις του κέντρου και τις συνέπειές τους. Επίσης και αυτό μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια της κοινωνικής διαβούλευσης του δημοκρατικού προγραμματισμού».


Σχετικά Άρθρα

Με ΠτΔ, Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Αρχιεπίσκοπο Αθηνών η Ζ. Μακρή

Με ΠτΔ, Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Αρχιεπίσκοπο Αθηνών η Ζ. Μακρή

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος…
Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…