- 17 Μαΐου, 2018
Γλυκό κουταλιού Τριαντάφυλλο – συνταγή
έκδοση 12-5-2018
Και μόνο που το λες γεμίζει το στόμα σου γεύση ενώ αισθάνεσαι να σε πλημμυρίζουν τα αρώματα των Μαγιάτικων αυτών λουλουδιών. Για τα τριαντάφυλλα λοιπόν ο λόγος και θέλω να αφιερώσω αυτή η συνταγή σε όλες τις μανούλες που γιορτάσουν αύριο και πιστέψτε με περιμένουν να ακούσουν ένα «γλυκό» Χρόνια Πολλά.
Υλικά:
200 γραμμ. ροδοπέταλα εκατοντάφυλλης τριανταφυλλιάς
900 γραμμ. ζάχαρη
900 γραμμ. απόσταγμα νερό ροδοπέταλων τριανταφυλλιάς (ροδόνερο)
Χυμό από ενάμιση λεμόνι
Εκτέλεση:
Μαδάμε τα τριαντάφυλλα προσεκτικά για να μην πάρουμε στήμονες, διότι πικρίζουν. Με ένα ψαλίδι κόβουμε το λευκό τμήμα από τα ροδοπέταλα, αυτό στη βάση τους (επίσης πικρίζει). Τα ξεπλένουμε μέσα σε μια λεκάνη με νερό χωρίς να τα τρίβουμε και τα στραγγίζουμε καλά. Τα αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και τα αφήνουμε περίπου 5-6 ώρες ώστε να βγάλει τα υγρά του, το λουλούδι και να μαραθεί. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το ροδόνερο και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτουμε το μείγμα που έχουμε στο μπολ (άνθη, ζάχαρη και τα υγρά τους) και σιγοβράζουμε το γλυκό μας έως να δέσει (περίπου 20-25 λεπτά). Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού. Τοποθετούμε το γλυκό μας σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα, τα σφραγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Όταν κρυώσουν τα αποθηκεύουμε σε ντουλάπι και όταν τα ανοίξουμε τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Μυστικά συνταγής:
- Το πρωί το αργότερο μέχρι τις 10.00π.μ. μαζεύουμε τα τριαντάφυλλα. Μετά τις 10.00π.μ. η τριανταφυλλιά απελευθερώνει το αιθέριο έλαιό της και έτσι χάνει σε άρωμα το γλυκό μας.
- Δοκιμάστε το γλυκό τριαντάφυλλο με παγωτό βανίλια. Εξαιρετικός συνδυασμός.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με κάποιο άλλο γλυκαντικό που επιθυμείτε.
Χρόνια πολλά ΜΑΜΑ και ευχαριστώ για όλα.