- 9 Μαΐου, 2018
Αρνάκι του αμπελουργού – συνταγή
Αυτή η εποχή είναι ιδανική για να συλλέξετε αμπελόφυλλα και να φτιάξετε διάφορες νόστιμες συνταγές ή για να τα ζεματίσετε και να τα αποθηκεύσετε σε αποστειρωμένα βάζα ώστε να έχετε όλο το χρόνο φρέσκα αμπελόφυλλα. Η παρακάτω συνταγή είναι πολύ ξεχωριστή σε γεύση αλλά και χρώματα. Ότι πρέπει για ένα γιορτινό τραπέζι ή για μία περίσταση στην οποία θέλετε οι καλεσμένοι σας να ενθουσιαστούν και σίγουρα να σας ζητήσουν τη συνταγή.
Υλικά (για 4 άτομα):
1 κιλό αρνάκι από μπούτι
20 (περίπου) αμπελόφυλλα
200 γρ. τυρί φέτα (τριμμένη)
100 γρ. κασέρι (τριμμένο)
3 πατάτες (κομμένες σε κύβους)
2 καρότα (κομμένα σε κύβους)
1 πιπεριά Φλωρίνης
2 φύλλα δάφνης
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
Χυμός από 2 λεμόνια
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Θα χρειαστούμε επίσης 4 μικρά ατομικά πήλινα σκεύη που να μπαίνουν στον φούρνο
Ξεπλένουμε το αρνάκι μας καλά και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Το αφήνουμε να πάρει βράση και το ξαφρίζουμε. Κατόπιν προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το δεντρολίβανο, τα φύλλα δάφνης και το αλατοπιπερώνουμε. Το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα περίπου. Βγάζουμε το αρνάκι από την κατσαρόλα και αφαιρούμε τα κόκαλα. Το χωρίζουμε σε τέσσερεις ίσες μερίδες. Παίρνουμε τα 4 πήλινα ατομικά σκεύη και στρώνουμε 4-5 αμπελόφυλλα στο καθένα. Από πάνω τοποθετούμε το κρέας, τα λαχανικά και τα τριμμένα τυριά. Κλείνουμε τα αμπελόφυλλα έτσι ώστε να σκεπαστεί καλά το κρέας. Από πάνω περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και το ζωμό που βράσαμε το κρέας. Βάζουμε τα πήλινα σκεύη μας σε προ θερμασμένο φούρνο και τα αφήνουμε να σιγο-ψηθούνε στους 200 βαθμούς, μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας και να μαλακώσουν τα λαχανικά μας. Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό μας, αναποδογυρίζουμε τα πήλινα σε πιάτα, χωρίς όμως να ανοίξουμε τα αμπελόφυλλα.
Μυστικά συνταγής:
- Συνοδεύουμε το φαγητό μας με ρύζι μπασμάτι και διάφορα λαχανικά ή με πατάτες φούρνου.
- Εάν θέλετε πασπαλίζετε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα.
- Προτιμήστε να αγοράσετε αρνάκι από τοπικά καταστήματα της πόλης μας, έτσι ώστε το αποτέλεσμα τη συνταγής να είναι εξαιρετικό.