• 18 Απριλίου, 2018

Πεντανόστιμες καριόκες με τα πασχαλινά τσουρέκια που “ίσως” να περίσσεψαν

Πεντανόστιμες καριόκες με τα πασχαλινά τσουρέκια που “ίσως” να περίσσεψαν
Υλικά (για 25 περίπου κομμάτια):

500 γρ. τσουρέκι που μας περίσσεψε από το Πάσχα τριμμένο στο μούλτι

200-300 γρ. καρύδια χοντρο- κομμένα

200 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 κούπα (περίπου) σιρόπι από γλυκό κουταλιού

1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ

3-4 κουταλιές κακάο

ξύσμα πορτοκαλιού

 

Για το γλάσο

250 γρ. κουβερτούρα

2-3 κουταλιές σπορέλαιο

 

Για το σιρόπι ( σε περίπτωση που δεν έχουμε):

1 κούπα κρυσταλλική στέβια «sweet fitness»

1 κούπα νερό

5 σταγόνες χυμό λεμονιού


Εκτέλεση:

Σε περίπτωση που δεν έχουμε σιρόπι από γλυκό του κουταλιού που μας είχε περισσέψει, ετοιμάζουμε πρώτα αυτό. Τοποθετούμε την κρυσταλλική στέβια «sweet fitness», το νερό και το χυμό λεμονιού σε μία κατσαρόλα ώστε να βράσουν. Μόλις αρχίσει η βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία της κουζίνας μας και αφήνουμε να σιγο-βράσει για 5 λεπτά περίπου, ελέγχοντας πάντα το σιρόπι μας. Πρέπει να «δέσει». Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από την εστία της κουζίνας και το αφήνουμε να κρυώσει. Έπειτα κάνουμε ψίχουλα στο μούλτι το τσουρέκι και τα καρύδια και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο το μίγμα μας ενώ στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Πλάθουμε ένα ή δύο μπαστούνια και τα τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας. Τα βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες τουλάχιστον. Αφού τα μπαστούνια με το μίγμα μας έχουν παγώσει τα βγάζουμε  και ετοιμάζουμε το γλάσο με τη μέθοδο «Μπεν Μαρί». Κόβουμε σε λεπτές φέτες το μίγμα μας και το βουτάμε στο γλάσο ώστε να καλυφθεί και από τις δύο πλευρές. Ακουμπάμε τις καριόκες μας σε λαδόκολλα έως να κρυώσει το γλάσο και έπειτα τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο μία – μία. Είναι έτοιμες να τις απολαύσουμε και να τις προσφέρουμε γεμάτες υπερηφάνεια αφού κανένας δεν θα ξέρει πόσο εύκολα και κυρίως οικονομικά φτιάξαμε αυτό το υπέροχο γλυκό που όλοι λατρεύουν.

Μυστικά συνταγής:
  1. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όχι μόνο τσουρέκι αλλά και κέικ ή κουλουράκια που περίσσεψαν από αυτές τις μέρες.
  2. Μπορείτε να κάνετε μικρότερα μπαστούνια και να ‘γλασάρετε’ κατά καιρούς. Έτσι θα έχετε πάντα έτοιμο και φρέσκο γλυκό για να προσφέρετε.