- 21 Φεβρουαρίου, 2018
Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης
– έκδοση 17/02/2018
Όσο φεύγει ο χειμώνας
«παίζουν» οι ριπές ανέμου
κι άσχημες οσμές φυτρώνουν
σαν τις απειλές πολέμου.
Ούτε που το καταλάβαμε πώς φτάσαμε στα προεόρτια της Καθαράς Δευτέρας κι ότι ήδη αρχίζει η Σαρακοστή… Λόγω ημερολογιακών συγκυριών μάλλον αμάσητο το φάγαμε το φετινό Καρναβάλι. Αν …μύριζε λίγο πιο έντονα και η Άνοιξη, θα ήταν ακόμη πιο ευχάριστο το κλίμα και η διάθεσή μας. Φοβάμαι, ωστόσο, μήπως -από πλευράς χειμώνα- ο Μάρτης θυμίσει την …αχλάδα που έχει πίσω την ουρά της.
Φιρί – φιρί το πάει ο Ερντογάν και οι Τούρκοι γενικότερα να φάνε το κεφάλι τους… Και, ως προς την Ελληνική πλευρά, ίσως η δήθεν αταραξία να μην είναι το «φάρμακο» που ψάχνουμε, όσο κι αν επιθυμούμε την ειρήνη.
Σε άμεση ανάλυσή της η «Καθημερινή» της περασμένης Τρίτης, ανήμερα του επεισοδίου στα Ίμια, με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μια δυνητικά επικίνδυνη περιπέτεια με τη στρατιωτική εισβολή της στη Συρία και το σχετικά πρόσφατο παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή έχει δείξει ότι η εμπλοκή είναι κατά κανόνα πολύ απλούστερη υπόθεση από την απεμπλοκή. Το συριακό – κουρδικό διακύβευμα για την Τουρκία είναι –τουλάχιστον αυτή είναι η τουρκική αντίληψη- ουσιαστικά υπαρξιακής φύσης και η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να αγνοήσει τις θέσεις της Ουάσιγκτον στο Συριακό, διακινδυνεύοντας μια σημαντική περαιτέρω επιδείνωση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων. Στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία θεωρεί ότι «παίζει το τελευταίο της χαρτί», καθώς αν δεν αντιδράσει στις υλοποιούμενες και σχεδιαζόμενες διερευνητικές γεωτρήσεις κινδυνεύει με σημαντική αποδυνάμωση των διεκδικήσεών της, ιδιαίτερα σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων είναι θετικά (όπως άλλωστε φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις). Η Τουρκία θεωρεί ότι κινδυνεύει να βρεθεί εκτός νυμφώνα, τόσο όσον αφορά στις διεκδικήσεις επί της Κυπριακής ΑΟΖ, όσο και σχετικά με τη μελλοντική εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.»
Η τουρκική επίθεση στο Αφρίν, γράφει εξ άλλου ο Γιάννης Σιδέρης στο liberal, με το σουρεαλιστικό τίτλο «κλάδος ελαίας», ξεκίνησε για τη γείτονα ως εκδρομή και καταλήγει σε δυστοκία, αν όχι τραγωδία. Αντί να περιέλθει εντός ολίγων ημερών στον τουρκικό έλεγχο, οι πολεμικά έμπειρες τουρκικές δυνάμεις καθηλώθηκαν, πληρώνοντας μεγάλο φόρο αίματος και πολεμικού υλικού. Και αυτό από τους ταλαιπωρημένους, λόγω του πολυετούς πολέμου κατά των ισλαμοφασιστών και εξοπλιστικά υποδεέστερους Κούρδους. Παράλληλα υπέστη πλήγμα από την ομόθρησκο Αίγυπτο, η οποία δεν του αναγνώρισε δικαιώματα στη κυπριακή ΑΟΖ. Η πολεμική περιπέτεια Erdogan εντείνει τον εθνικισμό στο εσωτερικό της Τουρκίας και συσπειρώνει οπαδούς στο πρόσωπό του. Δεδομένης και της ανάγκης του μετά το πραξικόπημα να αναχθεί σε αδιαμφισβήτητη εθνική προσωπικότητα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου του 2019, έχει μπροστά του βάθος χρόνου να κλιμακώσει τις εντάσεις και να αποτελέσει παράγοντα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Μια κλιμάκωση που δεν αποκλείει και θερμό επεισόδιο με τη χώρα μας.
Εγώ ξέρω πάντως πως μεθοδευμένα η Άγκυρα «ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη» και μαθαίνω πως η …ψύχραιμη Ελληνική πλευρά ήδη στρατεύει επιλεγμένα εφέδρους στην Εθνοφυλακή των νησιών.
Προσφιλές ανάγνωσμα για εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες σε όλη τη χώρα έχει …καταντήσει κάθε τι που αφορά τις νέες περικοπές συντάξεων, αλλά και κάποιες επιστροφές αναδρομικών για κάποιες απ’ αυτές. Πιο συγκεκριμένα, για τη δεύτερη περίπτωση (των επιστροφών), αναδρομικά ποσά επιστροφών από παράνομες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που φτάνουν τα 1.868 ευρώ και 640 ευρώ αντίστοιχα για 20 μήνες που ήδη διαπιστώνεται η λαθροχειρία στις μνημονιακές κρατήσεις, κατοχυρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι υποβάλλοντας τρεις αιτήσεις σε ΕΦΚΑ, Γενικό Λογιστήριο και ΕΤΕΑΕΠ, ανάλογα με την περίπτωση της παράνομης κράτησης που διαπιστώνουν ότι έχουν οι συντάξεις τους. Αν ελέγξουν τα ενημερωτικά τους σημειώματα και δεν διαπιστώσουν παράνομη μείωση τότε δεν χρειάζεται να κάνουν αίτηση. Αυτό όμως θέλει προσοχή γιατί οι περισσότεροι συνταξιούχοι κατ’ εκτίμηση πάνω από 250.000 του ΙΚΑ του ΟΑΕΕ και πάνω από 450.000 του Δημοσίου έχουν μία και περισσότερες παράνομες μειώσεις από την 1η Ιουνίου 2016 και μετά. Ήδη μετρούν δηλαδή 20 μήνες παράνομων κρατήσεων που πρέπει να επιστρέψουν τα Ταμεία και μάλιστα άμεσα. Οι αιτήσεις τους πρέπει να γίνουν τώρα γιατί έτσι «κλειδώνουν» το δικαίωμα επιστροφής των χρημάτων τους. Οι παραπάνω πληροφορίες είναι από πρόσφατο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» και λίγο ως πολύ απηχούν και τις απόψεις πολλών άλλων αρθρογράφων – δημοσιογράφων.
Σοκ από Μπουτάρη ή (έστω κι αν αντηχεί προσβλητικό) «πες μας τι πίνεις και δεν μας δίνεις;»: Πρότεινε να αλλάξουμε εμείς το όνομα του αεροδρομίου «Μακεδονία». Ο κ. Μπουτάρης τόνισε πως, εκτός των άλλων, είναι σημαντικό να βρεθεί και το πως θα ονομάζονται οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας, αλλά και να μπει ένα χρονοδιάγραμμα ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα βιβλία και όπου υπάρχει αναφορά αλυτρωτισμού. «Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα έχει Alexander the Great. Σου γυρνάει το άντερο. Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Θα κρατήσουμε το Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν κατεβαίνουν στα Σκόπια. Το πρόβλημα είναι πολλαπλό θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες. Ακόμα και το μακεδονικό χαλβά χάσαμε», τόνισε ο κ. Μπουτάρης. Όπως σημείωσε, «διαπραγμάτευση είναι να μπεις και στα πόδια του άλλου και να μην του ανακοινώσεις τις δικές σου κόκκινες γραμμές. Καλύτερα να έχεις το 50% από κάτι, παρά το 100% από το τίποτα. Χάσαμε στη Χάγη, δεν μπορούμε πια να βάλουμε βέτο στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο δήμαρχος. Ξαναρωτάω: Τι πίνεις και δεν μας δίνεις;
Σκεφτείτε πόσο πρωτοποριακός είναι ο σημερινός Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όταν αποφασίζει πρόθυμα να υποχωρήσει στις ανιστόρητες διεκδικήσεις ενός διπλανού κρατιδίου και ν’ αλλάξει ακόμα συμβολικά ονόματα αεροδρομίου κτλ., όταν αλλού στη Γη οι επιστήμονες προτείνουν ήδη έναν νέο τρόπο για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής στο σύμπαν, ο οποίος μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε μορφές ζωής που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να βρούμε. Τόσο …μπροστά ο δήμαρχος, με άλλα λόγια.
Πραγματικά πάντως (και επ’ ευκαιρία) οργανισμοί που ασχολούνται με το διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της NASA, εκτοξεύουν νέα εργαλεία για να μελετήσουν το σύμπαν, όπως το τηλεσκόπιο James Webb. Αυτό θα παράσχει πληροφορίες για τη σύσταση της ατμόσφαιρας πλανητών πολύ μακριά, αλλά ενδέχεται να μην είμαστε σίγουροι ως προς το πώς να χρησιμοποιήσουμε αυτή την πληροφορία. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες κυρίως έψαχναν για οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Αν αυτό βρεθεί, τότε ίσως υπάρχει πιθανότητα για ζωή σε αυτό τον πλανήτη, αφού γνωρίζουμε από τη ζωή στη Γη ότι το κλειδί είναι το οξυγόνο. Ωστόσο, είναι πιθανό να παραβλέπουμε άλλα σημαντικά στοιχεία, γνωστά ως βιοϋπογραφές, τα οποία μπορεί να δείχνουν ότι αυτοί οι κόσμοι έχουν ζωή. Έτσι, μπορεί να υπάρχουν πλανήτες με ζωή, στους οποίους δεν θα εντοπίσουμε οξυγόνο.
«Όποιος δεν έκανε λάθη, δεν δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούργιο» (Α. Αϊνστάιν).
«Μη φοβάσαι να είσαι εκκεντρικός στην άποψή σου, γιατί κάθε άποψη, που είναι τώρα αποδεκτή, ήταν κάποτε εκκεντρική.» (Μ. Ράσελ).
Ευτυχία είναι να βρίσκεσαι στο ίδιο μέρος με τις σκέψεις σου.
Μη φυτεύεις λουλούδια σε κήπους ανθρώπων που θα τα αφήσουν να μαραθούν.
Αίσθηση καθήκοντος ή μάταιος …κόμπος; Συνέβη αρκετές φορές στην καριέρα μου να το υποστώ για αγαπημένους, αλλά το τραγικό ήταν για τον ίδιο μου τον πατέρα, τη μητέρα μου και τον αδερφό μου… Να συντάξω προς δημοσίευση, με τα ίδια μου τα χέρια δηλαδή, το αγγελτήριο του θανάτου τους.
Για τις συλλυπητήριες πρωτοβουλίες σας πάντως, με οποιονδήποτε τρόπο, για την πρόσφατη απώλεια της μητέρας μου, θερμά ευχαριστώ.
Καλό τριήμερο να έχετε όλοι και όλες, την τελευταία Αποκριά, το Καρναβάλι και τα Κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας.