- 12 Φεβρουαρίου, 2018
Γεωργικά φάρμακα στην υπηρεσία της κτηνωδίας: Διχάζει το θέμα των αδέσποτων
Αναστάτωση έχουν προκαλέσει τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα δηλητηριάσεων ζώων στην περιοχή μας, καθώς και καταγγελιών για επιθέσεις από αδέσποτα προς πολίτες. Το θέμα των αδέσποτων εξακολουθεί να ταλανίζει την κοινωνία του Αλμυρού, καθώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα σημειώνονται νέα περιστατικά.
Πολίτες έχουν καταγγείλει περιστατικά στην εφημερίδα μας κατά τα οποία οι ίδιοι ή κοντινά τους πρόσωπα έχουν δεχτεί επιθέσεις από αδέσποτα, δηλώνοντας την αγανάκτησή τους. Αναφέρουν πως δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα στον Αλμυρό πεζοί ή ακόμη και με ποδήλατο, ενώ μας διηγούνται δυσάρεστα περιστατικά. Αναγνώστης μας, μας κοινοποίησε βίντεό του, με στιγμιότυπα από την πρωϊνή προσευχή σε προαύλιο σχολείου, όπου τα αδέσποτα κυκλοφορούν κατά δεκάδες εντός και εκτός προαύλιου χώρου.
Από την άλλη πλευρά, εννοείται πως η δηλητηρίαση των ζώων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τη λύση στο πρόβλημα. Υποβάλλοντας τα ζώα σε μαρτυρικό θάνατο, φανερώνεται η πιο σκληρή πλευρά ενός ανθρώπου, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τίθεται σε κίνδυνο και η δημόσια υγεία. Τα περιστατικά θανάτωσης ζώων έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, ενώ και ο Δήμος Αλμυρού έχει προχωρήσει σε καταγγελία επ’ αυτού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτά που επιτίθενται, κατά κανόνα, έχουν δεχθεί την αγριότητα, ασυνείδητων ανθρώπων.
Γεωργικά φάρμακα στην υπηρεσία της κτηνωδίας
Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το θέμα, πρώτο στην εφημερίδα που κρατάτε, καθώς μας θορύβησε ιδιαίτερα η είδηση, ότι επιστρατεύονται γεωργικά φάρμα για τη θανάτωση των αδέσποτων ζώων.
Γεωργικά φάρμακα στα οποία κρίνονται πιο ανθεκτικά τα σκυλιά, από τα παιδιά! Γεωργικά φάρμακα τα οποία σπέρνουν δίπλα από δέντρα στους δρόμους και στους κάδους, που εύκολα μπορεί να πέσει μια μπάλα… που θα μαζέψει ένα παιδί.
Επικοινωνήσαμε με τον κτηνίατρο Γερογιάκομο Νίκο και την Τσερνάτ Μιχαέλα οι οποίοι σχολίασαν:
Γερογιάκομος Νίκος (κτηνίατρος): «Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να είμαστε πάντοτε σίγουροι με τι έχει δηλητηριαστεί το εκάστοτε ζώο. Κυρίως χρησιμοποιούνται οργανοφωσφορικά από τα γεωργικά φάρμακα και ένα από αυτά είναι το Lanate. Απ’ όσο γνωρίζω έχει αποσυρθεί από την αγορά και δεν γνωρίζω από πού μπορεί να το προμηθεύονται. Επίσης χρησιμοποιούν και αμπούλες κυανίου, οι οποίες επίσης δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο, δυστυχώς όμως βρίσκουν τρόπο να τις προμηθευτούν».
Τσερνάτ Μιχαέλα (κτηνίατρος): «Έρχονται συχνά συμπολίτες μας με ζώα συντροφιάς τα οποία βιώνουν φριχτό θάνατο ή καταστροφικές συνέπειες για τον οργανισμό τους και δυνατούς πόνους από κατάποση γεωργικών φαρμάκων. Μερικές φορές η αιτία είναι συμπολίτες μας που επιδιώκουν τον θάνατο αδέσποτων ή δεσποζόμενων ζώων και πολλές φορές από την απροσεξία των ιδιοκτητών τους οι οποίοι δεν φυλάσσουν σωστά τέτοιες ουσίες».
Παραθέτουμε δηλώσεις πολιτών στο «Λαό» :
Αθηνά Υφαντή (πρόεδρος Φιλοζωικού Συλλόγου Αλμυρού): «Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι τραγελαφική. Ενημερώθηκα προσφάτως σύμφωνα με στοιχεία της ΕΡΤ πως σε αντιστοιχία πληθυσμού με τα περιστατικά δηλητηριάσεων αδέσποτων, η περιοχή μας βρίσκεται στην πρώτη θέση. Όπως έχει γίνει γνωστό πριν από 15 ημέρες περίπου είχαμε μαζικές δηλητηριάσεις κοντά στο 3ο Δημοτικό, στο πάρκο των εργατικών κατοικιών, ακόμη και στο κέντρο του Αλμυρού. Εκείνη την ημέρα δηλητηριάστηκαν 12 ζώα. Σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου επρόκειτο για δηλητηρίαση. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο υπήρξε κι άλλο κρούσμα στην περιοχή «Πλατάνια», όπου κάτοικοι βρήκαν δηλητηριασμένα σκυλιά. Έχει γίνει καταγγελία από εμάς και τον Δήμο και απ’ ότι γνωρίζω η υπόθεση διερευνάται από το αστυνομικό τμήμα Αλμυρού. Πρέπει να επισημάνουμε πως οι ασυνείδητοι που ρίχνουν τις φόλες καλό θα ήταν να σκεφτούν πως θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία συμπολιτών τους. Στα σημεία που ρίχνουν τις φόλες παίζουν μικρά παιδιά, συνεπώς ας αναθεωρήσουν καθώς με την πράξη τους μπορεί να χαθούν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.
Το άλλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είναι οι εγκαταλείψεις ζώων. Άγνωστοι εγκαταλείπουν αδέσποτα είτε σε απόμερα μέρη ή σε γειτονιές που ξέρουν ότι μένουν φιλόζωοι. Κάποια από τα ζώα που εγκαταλείπονται έχουν ακόμη και λουρί. Δυστυχώς όσες προσπάθειες και να κάνουμε, αν δεν εξαλειφθεί πρώτα το φαινόμενο της εγκατάλειψης, δεν θα υπάρξει βελτίωση».
Α. Χ. «Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στη γειτονιά μας με τα αδέσποτα εδώ και αρκετά χρόνια. Στην περιοχή μας μόνο, κυκλοφορούν σίγουρα 15 σκυλιά, από τα οποία τα περισσότερα είναι επιθετικά. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να τα φροντίζουν η κατάσταση όμως έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Μετά τις 7 το βράδυ δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας καθώς μας επιτίθενται. Η γύρω περιοχή είναι άβατη. Απ’ όσο γνωρίζω έχουν γίνει αρκετές φορές καταγγελίες από τους περίοικους τόσο στον Δήμο όσο και στην Αστυνομία αλλά δυστυχώς η κατάσταση δεν αλλάζει».
Γιώργος Μπίκος: «Δυστυχώς και στη γειτονιά μας ήρθαμε αντιμέτωποι με δηλητηριάσεις ζώων. Το Σαββατοκύριακο βρήκαμε τέσσερα σκυλιά, από τα οποία καταφέραμε να σώσουμε μόνο το ένα, το οποίο ανέλαβα να φροντίσει η κα Ελένη Χριστέλου. Γενικά στη γειτονιά μας κυκλοφορούν αρκετά σκυλιά τα οποία όμως φροντίζουμε. Οι περισσότεροι από εμάς τους δίνουμε τροφή και νερό. Θεωρώ πως είναι κάτι ανθρώπινο. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι πως από την ημέρα που έγινε το τελευταίο περιστατικό με τις φόλες, έχουμε χάσει και μερικά σκυλιά ακόμη. Δεν έχουμε βρει πτώματα, ενώ όμως κυκλοφορούσαν στην περιοχή μας τις τελευταίες μέρες έχουν εξαφανιστεί. Προσωπικά δεν γνωρίζω αν έχουν γίνει καταγγελίες, θέλω να πιστεύω όμως πως θα βρεθούν οι υπαίτιοι».
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα των αδέσποτων αποτελεί μείζον κοινωνικό θέμα. Το μόνο βέβαιο είναι πως θα πρέπει να σταματήσουν οι εγκαταλείψεις ζώων, καθώς αυτό το φαινόμενο μόνο να διαιωνίσει το πρόβλημα μπορεί.
I.K. (σχόλιο αναγνώστη στο e-almyros.gr): Στο ____ σχολείο, οι μαθητές δεν τολμούν να βγάλουν το κολατσιό τους. Τα αδέσποτα τους ορμούν στα χέρια. Ποιος μπορεί να μου απαντήσει στο ερώτημα ποια υπηρεσία είναι υπεύθυνη να τα μαζέψει και ποιος θα έχει την ευθύνη αν από επίθεση αδέσποτου σκύλου τραυματιστεί μαθητής; Όσο για τους φιλόζωους τους παρακαλώ, τα φιλοζωϊκά τους αισθήματα, να τα ικανοποιήσουν στους ιδιωτικούς τους χώρους.