• 22 Νοεμβρίου, 2017

Βαγγέλης Μαρμαγκιόλης: Η όλοι μαζί ή κανένας – έκδοση 18-11-2017

Βαγγέλης Μαρμαγκιόλης: Η όλοι μαζί ή κανένας – έκδοση 18-11-2017

 

Όλοι ξέρουμε πως ζούμε σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά (και όχι μόνο) εποχή με πολλές δυσκολίες και προκλήσεις για την επιβίωση των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων.

Η κρίση των τελευταίων ετών γκρέμισε πολλές βεβαιότητες με τις οποίες ζούσαμε και ανέδειξε στη θέση τους νέα προτάγματα και απαιτήσεις στην καθημερινή μας ζωή, κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική.

Ιδιαίτερα ο επαγγελματικός κόσμος, δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά. Πολλοί επαγγελματίες στην εστίαση, στις υπηρεσίες, στο εμπόριο, στις κατασκευές, έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και χάθηκαν μαζί μ’ αυτές παρά πολλές θέσεις εργαζομένων. Όσοι αντέχουν ακόμη, αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον, καθώς αφενός η αγοραστική καταναλωτική δυνατότητα του κόσμου έχει καταβυθιστεί και αφετέρου το φορολογικό οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα αρνητικό.

Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση, οφείλουμε όσοι επαγγελματίες παραμένουμε ενεργοί ακόμη και κρατάμε ζωντανή την οικονομική ζωή και δραστηριότητα, να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας μας, προκειμένου να βοηθήσουμε τόσο τους εαυτούς μαςόσο και τους συναδέλφους μας και να διατηρήσουμε ζωντανή την οικονομική αλυσίδα.

Ιδιαίτερα στην τοπική μας οικονομία, η οποία και μας αφορά άμεσα, οφείλουμε να αποβάλλουμε αρνητικές συνήθειες και νοοτροπίες που μπορεί κάποιες άλλες εποχές (των «παχιών αγελάδων)» να μας φαίνονταν βολικές, σήμερα όμως είναι καταστρεπτικές και ολέθριες για όλους μας.

Δηλαδή, για παράδειγμα, δεν μπορεί και δεν πρέπει κανείς Αλμυριώτης επαγγελματίας να προμηθεύει πρώτες ύλες ή προϊόντα σε συνάδελφό του που περιμένει να δουλέψει και να ζήσει απ ‘αυτά σε τιμή διπλάσια και τριπλάσια της τιμής με την οποία θα τα προμηθευόταν από μια αντίστοιχη επιχείρηση εκτός Αλμυρού ή και από άλλη εντός της περιοχής μας, μάλλον αδιάφορο ως προς το αποτέλεσμα.

Προσοχή! Συγκρίνετε τιμές, ζητήστε προσφορές. Η έρευνα τιμών και η τυπικότητα θα προστατεύσει «το πορτοφόλι» σας.

Γιατί μπορεί έτσι ο συγκεκριμένος επαγγελματίας να αποκομίζει ένα αυξημένο (υπερ)κέρδος, όμως αφενός αυτό είναι εντελώς προσωρινό, αφετέρου λειτουργεί εντελώς αρνητικά προς τον ανταγωνισμό, αφού καθιστά ασύμφορη τη λειτουργία του συναδέλφου του καθώς αυξάνει υπερβολικά το κόστος λειτουργίας του και επιβαρύνει την τοπική αγορά.

Εκτός αυτού, θα αναγκάσει τον συνάδελφό του να στραφεί πιθανά σε λύσεις εκτός της περιοχής του Αλμυρού για να προμηθευτεί την πρώτη ύλη του σε πιο προσιτή τιμή και να μπορέσει να παραμείνει ανταγωνιστικός ώστε να μην βάλει λουκέτο και χαθούν ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας.

Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, είτε δραστηριοποιούμαστε στο εμπόριο, είτε στις υπηρεσίες, είτε στην εστίαση, πως δεν υπάρχουμε και δεν λειτουργούμε ανεξάρτητοι από τον διπλανό μας επαγγελματία. Το χρήμα στην τοπική αγορά κάνει πάντα κύκλο. Δεν μπορεί να περιμένουμε πως εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να κερδίζουμε όταν γύρω μας οι άλλοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν ή καταστρέφονται. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί εμείς να βγάζουμε το όποιο κέρδος μας πάνω στη ζημιά του διπλανού μας επαγγελματία, γιατί αργά ή γρήγορα, θα έρθει και η σειρά μα να αντικρίζουμε μόνο ζημιές στη λειτουργία μας.

Η οικονομική συγκυρία μέσα στην οποία δραστηριοποιούμαστε όλοι όσοι επιμένουμε, σε πείσμα των καιρών, να κρατάμε ανοιχτή την αγορά του Αλμυρού, είναι από μόνη της πολύ δύσκολη. Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να την κάνουμε και μόνοι μας ακόμη δυσκολέτρη. Η κατανόηση της συγκυρίας, η αλληλοβοήθεια, ηα αλληλεγγύη και η λειτουργία μας μέσα σε λογικά ποσοστά κέρδους, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να σταθούμε όρθιοι μέσα στη θύελλα και να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, δίνοντας ζωή στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας και στην τοπική κοινωνία.

Ή όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, ή όλοι μαζί θα τελειώσουμε. Είναι γελασμένος όποιος πιστεύει πως θα μπορέσει να μακροημερεύσει και να ευημερήσει επαγγελματικά, μέσα σε μια οικονομική έρημο.

Αυτές ήταν κάποιες σκέψεις που ήθελα να καταθέσω, παίρνοντας αφορμή από ένα περιστατικός σχετικό με την επαγγελματική μου ζωή και δραστηριοποίηση.

Ελπίζω να πιάσουν τόπο και να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους επαγγελματίες να αντιληφθούν με άλλη ματιά τον τρόπο του «επιχειρείν» μέσα σε μια τόσο δύσκολη εποχή.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Ευάγγελος Μαρμαγκιόλης