• 8 Νοεμβρίου, 2017

Tσιντσίνης Γιώργος ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 4-11–2017

 

Όλους μας βλέπει …γελαστούς,

δηλώνει ο Αλέξης.

Κι εμείς λέμε «ανάθεμα»,

πρωθυπουργέ, ου μπλέξεις.

 

Κάπως πρόωρα άρχισαν φέτος τα Χριστουγεννιάτικα όνειρα για την τρίτη ηλικία…. Η είδηση ότι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα εισπράξουν την επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών, που κακώς παρακρατήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, με την καθιερωμένη πληρωμή της σύνταξής τους τέλος Νοεμβρίου, γίνεται αφορμή για …όνειρα. Όνειρα συγκρατημένα, αφού αυτός ο ανέλπιστος «μποναμάς» μπορεί να έρθει κουτσουρεμένος, αφ’ ενός, αλλά και είναι βέβαιο ότι απλά θα καλύψει κάποιες «τρύπες», που προκάλεσαν τα ισχνά -πλέον- βαλάντιά τους. Και φυσικά, τα πρώτα «όνειρα» επί του προκειμένου, για κάθε παππού και γιαγιά, είναι το πώς και πόσο θα βοηθήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, για το πώς θα τους δώσουν κάποιες οικονομικές ανάσες, Χριστουγεννιάτικα. Μακάρι να πάνε όλα καλά και τέτοιοι «μποναμάδες» να γίνουν συχνότεροι στο άμεσο μέλλον.

 

Αισθάνομαι μεγάλη χαρά, κάθε φορά που η Αστυνομία μας εξιχνιάζει ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων και συλλαμβάνει τους δράστες. Και η χαρά μου γίνεται μεγαλύτερη, όταν αυτά τα καθάρματα πέφτουν στο δόκανο του Νόμου, μετά από παράνομη δράση σε βάρος ηλικιωμένων, τους οποίους συχνά βασανίζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση, που πρόσφατα έδωσε στην δημοσιότητα η Αστυνομία, με τις φωτογραφίες των οκτώ συλληφθέντων σπείρας Γεωργιανών, που εξαπατούσαν ηλικιωμένους. Πρόκειται για πέντε άντρες και δύο γυναίκες, που έχουν διαπράξει πάρα πολλές ληστείες. Αφού επισκέπτονταν τις οικίες γερόντων, προφασίζονταν πως είναι εφοριακοί, έμπαιναν μέσα και διέπρατταν τη ληστεία. Και στην πιο πρόσφατη, έκαψαν – βασάνισαν 85χρονη, με καυτό σίδερο σιδερώματος, για να τους αποκαλύψει πού κρύβει χρήματα. Το χειρότερο είναι, ότι αυτά τα κτήνη είχαν ξανασυλληφθεί και φυλακίστηκαν, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με το γνωστό Νόμο Παρασκευόπουλου.

 

Τους προϋπολογισμούς ένδειας δείχνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ως τη μεγαλύτερη «ανοιχτή πληγή» στο ΕΣΥ. Τελευταίο …σύμπτωμα -όπως γράφουν τα «Νέα»- το Νοσοκομείο Λαϊκό, όπου σύμφωνα με καταγγελία που έγινε την Τρίτη, εξαντλήθηκε το μπάτζετ για προγραμματισμένες επεμβάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση των ασθενών. Ειδικότερα και σύμφωνα με έγγραφό που κοινοποίησε η Ομοσπονδία, ο διοικητής του νοσοκομείου απευθυνόμενος στους διευθυντές όλων των Χειρουργικών Κλινικών σημειώνει ότι οι ασθενείς που κρίνονται ότι πρέπει να χειρουργηθούν και να καταχωρηθούν στον κατάλογο αναμονής, θα πρέπει να ενημερώνονται «ότι οι δυνατότητες του νοσοκομείου δεν θα επιτρέπουν την διενέργεια χειρουργείων πριν τον Φεβρουάριο του έτους 2018 και εντεύθεν». Επιπλέον και σύμφωνα με τον διοικητή, οι ασθενείς «θα πρέπει να υπογράφουν ότι έλαβαν γνώση για τα παραπάνω και μόνο τότε θα εντάσσονται στο Μητρώο Αναμονής». Έτσι, στη λίστα αναμονής των χειρουργείων του Λαϊκού νοσοκομείου έπαψαν να εγγράφονται ασθενείς από την περασμένη Παρασκευή. Κι εκείνο που φοβάμαι είναι ότι η περίπτωση του Λαϊκού μήπως δεν είναι η μοναδική.

 

Ως και το 60%-70% του τζίρου της μέσης υγιούς μικρής επιχείρησης παροχής υπηρεσιών (μη ζημιογόνου) με 3-4 μισθωτούς υπαλλήλους, πηγαίνει σε πληρωμές προς το Κράτος, γράφει στο liberral.gr ο Άγης Βερούτης. «ΙΚΑ, ΦΠΑ, ΦΜΥ, ρυθμίσεις, φόρος εισοδήματος, προκαταβολή φόρου εισοδήματος, φόρος αλληλεγγύης, ΤΕΒΕ (ΕΦΚΑ το λένε τώρα), παρακρατούμενος φόρος, κλπ. κλπ. κλπ. Μετά πρέπει να πληρώσει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει 40% φόρους και τέλη, το νοίκι που είναι 40% φόροι για τον ιδιοκτήτη, τα τηλέφωνα που και αυτά είναι 50% φόροι, βενζίνες που είναι 70% φόροι, ώσπου στο τέλος ο επιχειρηματίας θα μείνει με κατιτίς για τα τσιγάρα του, ουσιαστικά απλήρωτος. Όλοι αυτοί οι φόροι είναι για να πληρώνουν τεμπέληδες και λαμόγια. Ανταποδοτικότητα μηδέν! Και δεν νοιάζονται. Άσε που για να εισπράξεις πρέπει να πιεις το κώνειο, και στα παίρνουν μπαμ με τη μία ειδεμή πας φυλακή. Αυτό που συμβαίνει λέγεται Παρθενοποίηση της Οικονομίας. Σκοπό έχει να καταστρέψει ολοσχερώς την επιχειρηματικότητα, ώστε μετά οι κομισάριοι, χωρίς ανταγωνισμό, να ξαναχτίσουν την οικονομία από το μηδέν, με ιδιοκτησία δική τους αυτή τη φορά. Είναι η Σφαγή των Αμνών, με στόχο τη φτωχοποίηση.»  Και αναρωτιέμαι: Πόσο σκληρό είναι αυτό το κείμενο και πολλά άλλα στη συνέχειά του; Σαράντα και πλέον χρόνια γράφω και καταγγέλλω το εγκληματικό «ετεροβαρές» μεταξύ του κρατικού μηχανισμού και του ιδιωτικού τομέα. Η ιδιωτική πρωτοβουλία, όπου της Γης, είναι ο πιο ευδιάκριτος, ουσιαστικός και καθοριστικός αιμοδότης κάθε χώρας, που θέλει να χτίζει πυλώνες ελεύθερης οικονομίας. Γιατί αν μιλάμε π.χ. για την κυριαρχία του κρατισμού,… «φέξε μου και γλίστρησα».

 

Πολύ χρήσιμη η έρευνα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για το Αλμυριώτικο παζάρι (που δημοσιεύτηκε στο «Λαό» στο περασμένο φύλλο) και τις επιπτώσεις του στην τοπική αγορά -κυρίως- αλλά και άλλες κοινωνικές παραμέτρους. Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη, καθώς το 59% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στην ερώτηση για το αν το παζάρι συμβάλλει στην τουριστική προβολή της περιοχής, ενώ το 54% δεν κρίνει αναγκαία την διοργάνωσή του. Ενδεικτικά, στην ερώτηση για το αν πιστεύουν ότι η διοργάνωση του παζαριού συμβάλλει θετικά στην τοπική οικονομία, το 53.66% απάντησε πως διαφωνεί. Το 36.59% συμφώνησε και ένα ποσοστό 9.76% δεν απάντησε στην ερώτηση.

 

Δεν θα το κρύψω… Αισθάνομαι ότι τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας για το παζάρι μερικώς τουλάχιστον με δικαιώνουν. Όταν, πριν 20 χρόνια, πρωτο-έγραψα ότι είμαι εναντίον του παζαριού, θεωρώντας το καταστροφικό για την τοπική οικονομία και αγορά, οι μισοί έπεσαν να με …φάνε και οι άλλοι μισοί νόμισαν ότι κάνω …πλάκα. Με καλούσαν μάλιστα σε κάθε εμποροπανήγυρη, να με …κεράσουν σουβλάκια, ξέροντας (εκ του ασφαλούς) ότι δεν πρόκειται να πατήσω το πόδι μου εκεί. Όσο περνούν τα χρόνια, αν μη τι άλλο, προβάλλει επιτακτική η αναμόρφωση και η αναδιοργάνωση – ο εκσυγχρονισμός του Αλμυριώτικου παζαριού.

 

Ο όμιλος «Καλάσνικοφ» ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας του, ότι προσφέρει την δυνατότητα στους δημοσιογράφους να αγοράσουν όπλα, με έκπτωση. «Ο όμιλος είναι έτοιμος να προσφέρει έκπτωση 10% σε όλους τους συνεργάτες των μέσων ενημέρωσης με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας. Οι συνεργάτες του ομίλου είναι επίσης διατεθειμένοι να δώσουν συμβουλές στους δημοσιογράφους όσον αφορά τα ζητήματα αυτοάμυνας», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση. Πριν από μερικές μέρες ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta Ντμίτρι Μουράτοφ είχε δηλώσει ότι σχεδιάζει να δώσει όπλα στους δημοσιογράφους της εφημερίδας. Ο ίδιος είχε πει ότι πήρε αυτή την απόφαση επειδή δεν βλέπει κανένα μέτρο προστασίας των δημοσιογράφων της εφημερίδας εκ μέρους του κράτους. Σχολιάζοντας μάλιστα την επίθεση που δέχθηκε πρόσφατα η Ρωσίδα δημοσιογράφος Τατιάνα Φελγκενγκάουερ του ραδιοσταθμού Ekho Moskvi (Ηχώ της Μόσχας) είχε πει: «Θα εξοπλίσω τους συντάκτες. Δεν μου απομένει άλλος τρόπος». Ε, ρε, πού φτάσαμε;…

 

Αδιάπτωτος μαίνεται ο πόλεμος της κλειδαρότρυπας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αποκαρδιωτικό το πόσο γρήγορα και …εκτεταμένα διατρέχουν την κοινωνία οι αναρτήσεις με τα οικογενειακά δράματα, τους φόνους, τις ληστείες, τις συζυγικές απιστίες και όλες τις αντι-ανθρώπινες διαστροφές και τα βίτσια. Στόχος; Τα πιο ταπεινά ένστικτα της ανθρώπινης υπόστασης. Έλεος, πια… Πονάνε τα ματάκια μας, προκαλείται η αισθητική και ο πολιτισμός μας με τέτοιο …μπαλαμούτιασμα. Χύνεται διαρκώς δηλητήριο, ειδικότερα στα νέα παιδιά.

 

Κάποιος ή κάποιοι πρέπει να προκάλεσαν τον Στέλιο Βούλγαρη, αμέσως μετά τον ισόπαλο αγώνα του ΓΣΑ με τον Ρήγα Φεραίο, γι’ αυτό και ανακοίνωσε (πρωί – πρωί της Δευτέρας) στο facebook, ότι τα παρατάει από τα διοικητικά της ομάδας. Πριν μεσημεριάσει, ωστόσο,  οι περισσότεροι της Διοίκησης του Γυμναστικού Συλλόγου Αλμυρού (και στη μέση ο …Στέλιος) έπιναν το τσιπουράκι τους σε ταβέρνα του Πλατάνου, όπου και τους ..συνέλαβε τυχαία ο γράφων. Ο λόγος προφανής, αν και δεν άκουγα τις συνομιλίες (δεν το συνηθίζω να στήνω …αυτί): Να ανακαλέσει την παραίτησή του ο Στέλιος. Η συνέχεια επί της …οθόνης ή μάλλον στο γήπεδο.

 

Υπερβολές… Στολίζουν λέει για τα Χριστούγεννα πιο μπροστά, για ν’ ανέβει λίγο η ψυχολογία μας. Άλλες δυο φορές Αριστερά να ψηφίσουμε και θα στολίζουμε από τον …Αύγουστο.

 

Στυλ είναι να ξέρεις ποιος είσαι, να λες αυτό που θέλεις και να μη σου καίγεται καρφί. (Gore Vidal).

 

«Ποτέ δεν είδα στρατιώτες που να γλεντούν τον πόλεμο και τις κακουχίες, σαν τους μικροκαμωμένους ζωηρούς Έλληνες. Για τους Έλληνες η ελευθερία είναι ζωή και ο θάνατος απλό επεισόδιο…» (Λ. Στόουν, Αμερικανός δημοσιογράφος).

 

Αν δεν πολεμάς για ό,τι αγαπάς, μην κλαις για ό,τι χάνεις.

 

Το κύπελλο της ζωής θα ήταν πολύ γλυκανάλατο, αν δεν έπεφταν μέσα μερικά πικρά δάκρυα. (Πυθαγόρας).


Σχετικά Άρθρα

Νίκη Βόλου, σημείο αναφοράς όλων των προσφύγων – του Γιώργου Τσιντσίνη – Απόσπασμα από ανέκδοτο βιβλίο

Νίκη Βόλου, σημείο αναφοράς όλων των προσφύγων – του Γιώργου Τσιντσίνη – Απόσπασμα από ανέκδοτο βιβλίο

Το παρακάτω βιωματικό κείμενο προέρχεται από τον πρόλογο του ανέκδοτου βιβλίου «Η αθλητική ιστορία της Νέας…
Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Το περασμένο Σάββατο (9 Μαρτίου 2024) «έφυγε» για τη «γειτονιά των Αγγέλων» ένας σπουδαίος άνθρωπος του…