- 29 Μαΐου, 2017
Ένας παράξενος επισκέπτης… κάτοχος ρεκόρ Guiness «στάθηκε να ξαποστάσει» στον Αλμυρό μας – Έκδοση 27-5-2017
Ένας ιδιαίτερος επισκέπτης, «στάθηκε» κατά το ταξίδι του στον χώρο και τον χρόνο, για λίγο στον Αλμυρό μας. Ο λόγος για τον κ. Γιάννη Ουζουνίδη, ο οποίος έχει καταγραφεί στο βιβλίο ρεκόρ guiness τρεις φορές, το 1986 για τον πρώτο γύρο της Ελλάδας με ποδήλατο, το 1987 για τον γύρο της Ευρώπης (έκανε 8.500 χλμ.) και το 1994 πάλι για τον γύρο της Ελλάδας, αυτή τη φορά με διαδρομή επιπλέον 900 χιλιομέτρων από τον πρώτο, δηλαδή 4.200 χλμ. σε δεκαέξι ημέρες.
Είναι εύκολο να γίνεις φίλος με τον κ. Γιάννη, ή αλλιώς «Αρχαιοκλή». Χαμογελαστός, προσιτός, σε εμπνέει να ασχοληθείς με το σώμα και με το πνεύμα. Φίλος των γραμμάτων, του ελληνικού πνεύματος και… του ελληνικού γονιδίου.
Ο δεύτερος γύρος της χώρας ήταν ιδιαίτερα επίπονος για το 47χρονο τότε ποδηλάτη, ο οποίος έπρεπε να κάνει πετάλι καθημερινά για περισσότερα από 250 χιλιόμετρα. Ακολούθησαν άλλοι 13 γύροι της Ελλάδας, με τελευταίο αυτόν του περσινού Απριλίου. Ο ποδηλάτης διανυκτερεύει με το αντίσκηνο στην ύπαιθρο και κάποιες νύχτες μένει σε ξενοδοχείο για λόγους υγιεινής. Κουβαλά βάρος 40 κιλών (σκηνή, υπνόσακο, τρόφιμα) και καταναλώνει καθημερινά τουλάχιστον 30 γρ. αλάτι, λόγω του κινδύνου της αφαλάτωσης.
Τον 16ο γύρο της ηπειρωτικής Ελλάδας ξεκίνησε στις 12 Μαΐου ο διακεκριμένος ποδηλάτης Γιάννης Ουζουνίδης, με αφετηρία την Κρύα Βρύση και σκοπό να διανύσει 3.500 χιλιόμετρα σε διάστημα δεκαπέντε ημερών. Τον 70χρονο τολμηρό ποδηλάτη ξεπροβόδισαν φορείς και σύλλογοι της Κρύας Βρύσης, με μία εκδήλωση στην πλατεία της δημοτικής ενότητας.
Η διαδρομή που είχε προγραμματίσει είναι Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Κόνιτσα, Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Πάργα, Πρέβεζα, Άρτα και θα κατέβω προς Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πάτρα. Στη συνέχεια θα κινηθώ στην Πελλοπόνησο, Πύργο, Κυπαρισσία, Καλαμάτα, Αερόπολη, Γύθιο, Σπάρτη, Τρίπολη, Ναύπλιο, Άργος, Κόρινθο, Πειραιά». Από Αθήνα επιστρέφοντας πέρασε από, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδιά, Λαμία Δομοκό. Έτσι πέρασε και στάθηκε και στον Αλμυρό, όπου τον βρήκαμε για μια σύντομη συνέντευξη, για να συνεχίσει προς Καρδίτσα, Λάρισα, Λιτόχωρο, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη και προς Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Τις εμπειρίες και από αυτή τη διαδρομή θα τις αποτυπώσει σε χειρόγραφο ημερολόγιο. Από την έναρξη των διαδρομών του ο κ. Ουζουνίδης έχει εκδώσει έντεκα βιβλία, ενώ συνολικά 105 βιβλία παραμένουν ανέκδοτα. Αν και είχε δηλώσει ότι θα σταματήσει τους γύρους της Ελλάδας, συνεχίζει απτόητος.
Ας δούμε όμως τι μας είπε ο ίδιος:
– Κύριε Ουζουνίδη καλώς ήρθατε στον Αλμυρό. Με το ταμπελάκι “Κρύα Βρύση – Μακεδονία Πέλλης» έχετε ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.
– Καλώς σας βρήκα. Σε όλα τα ποδήλατά μου έχω μια τέτοια πινακίδα. Με αυτό τον τρόπο, φαίνεται από πού προέρχεται το ποδήλατο. Δεν δείχνει σαν ένα κοινό ποδήλατο που κάνει βόλτες 5 και 10 χιλιομέτρων. Αυτή τη στιγμή κάνουμε τον 16ο Γύρο Ελλάδος, 3.500 km μέσα σε δεκαπέντε ημέρες.
– Το πρώτο ρεκόρ Guinness πότε ήρθε;
– Το πρώτο ήρθε το 1986 όπου είχα πραγματοποιήσει τον 1ο Γύρο Ελλάδος. Τότε έκανα 3.300 χιλιόμετρα μέσα σε 16 ημέρες.
– Ήταν ο 1ος Γύρος της Ελλάδος, τον οποίο όμως επαναλάβατε με νέο ρεκόρ, σπάσατε το δικό σας ρεκόρ;
– Το 1994, μέσα σε 16 ημέρες, κατάφερα να διανύσω 4.200 km. Παραμένει ασύλληπτο για πολύ κόσμο, ακόμη και σήμερα. Ακόμη πιο ασύλληπτο όμως, είναι ότι αν και είμαι πλέον 70 χρονών συνεχίζω να πραγματοποιώ το Γύρο της Ελλάδος. Δεδομένου ότι πάρα πολλοί το έχουν δοκιμάσει αλλά δεν το ολοκλήρωσαν. Νομίζω ότι μπορούν, απλώς θέλει μια ιδιαίτερη τακτική.
– Έχετε και δεύτερο ρεκόρ Guinness, σε άλλη διαδρομή;
– Το δεύτερο Guinness που έχω είναι από τον Γύρο της Ευρώπης που πραγματοποίησα το 1987. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταρριφθεί το ρεκόρ. Αυτό που θέλω να αναφέρω είναι ότι δεν έκανα τίποτα για το Guinness. Με ανακάλυψαν οι ίδιοι, προς τιμήν μου βέβαια. Από τότε που με καταχώρησαν στο βιβλίο δεν έχω αλλάξει τίποτα στη ζωή μου.
– Ανακάλυψα στο διαδίκτυο πως έχουν δώσει το όνομά σας σε κάποιο ποδηλατικό αγώνα, ισχύει;
– Τα τελευταία τρία χρόνια είναι η αναγνώριση του τόπου μου προς το άτομό μου. Στην γενέτειρά μου έχουν δώσει προς τιμή μου το όνομά μου σε έναν αγώνα.
– Είστε συγγραφέας. Ποια βιβλία σας έχουν εκδοθεί;
– Κατ’ αρχήν άρχισα να ασχολούμαι με το γράψιμο από πολύ μικρή ηλικία. Το έκανα κυρίως για να εκτονώνομαι πνευματικά και ψυχικά. Μετά από πολλά χρόνια πήρε σοβαρή τροπή και άρχισα να εκδίδω βιβλία. Μέχρι τώρα έχω εκδώσει για τον Γύρο της Ευρώπης με ποδήλατο, που έχει τίτλο «Ποδηλατική Οδύσσεια» και το άλλο έχει σχέση με έξι Γύρους Ελλάδος που έχω κάνει και έχει τίτλο «Το Μέλι της ζωής». Επίσης έχω εκδώσει πολλά διηγήματα, αλλά και ένα βιβλίο με ποιήματα. Τα διηγήματα που έχω γράψει ξεπερνάνε τα 1.200 και τα ποιήματα περίπου 6.000, ενώ τα αποφθέγματα έχουν ξεπεράσει τις 25.000.
Έχω γράψει ανέκδοτα, θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, τα οποία δεν έχω εκδώσει και συνεχίζω. Γι’ αυτόν τον Γύρο Ελλάδος, άρχισα να γράφω από την ώρα που ξεκίνησα.
– Μέσα σε αυτό τον Γύρο πως προέκυψε ο Αλμυρός;
– Συνέπεσε να έχω μια συμπατριώτισσά μου εδώ, στην ηλικία των παιδιών μου. Με προσκάλεσε και εγώ μετά χαράς δέχτηκα. Γνώρισα την οικογένειά της και το δύσκολο είναι ότι θα φύγω με βαριά καρδιά.
– Είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στον Αλμυρό;
– Έχω περάσει πάλι με το ποδήλατο το 1998 αν θυμάμαι καλά και το 2002.
– Έχετε επισκεφθεί άλλες τοποθεσίες στον Αλμυρό;
– Δυστυχώς με αυτά τα ταξίδια, επειδή ξεκινάω με ένα πρόγραμμα χιλιομέτρων, πόλεων και χρόνου, στις πόλεις που πηγαίνω κάνω τοπική περιήγηση μέσα στην πόλη. Συνηθίζω να παίρνω σφραγίδες από την Αστυνομία, τα Δημαρχεία, Συλλόγους και τις συγκεντρώνω σε ένα μικρό βιβλίο που έχω μαζί μου σε όλα τα μεγάλα ταξίδια. Κατά τύχη κάποιες φορές συναντώ φίλους που επιμένουν να με φιλοξενούν, μετά χαράς δέχομαι άσχετα αν χαλάω λίγο το πρόγραμμά μου.
– Τώρα βρίσκεστε στην αρχή ή στο τέλος του ταξιδιού;
– Είμαι προς το τέλος του ταξιδιού. Πριν 10 ημέρες έφυγα πέρασα από Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Γιάννενα, Ηγουμενίτσα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πάτρα, Σπάρτη, Τρίπολη, Ναύπλιο, Άργος, Κόρινθο, Αθήνα και τώρα ανεβαίνω προς τα επάνω. Σε πέντε μέρες τελειώνει το ταξίδι και βλέπουμε.
Υπάρχει ένα μειονέκτημα στα ταξίδια που κάνω, αν και είναι δικαιολογημένο. Δεν μου δίνεται ο χρόνος για να περιηγηθώ στα μέρη απ’ όπου περνάω. Για παράδειγμα και στο Δάσος Κουρί, με φέρανε οι φίλοι μου. Αλλιώς δεν θα γνώριζα ότι υπάρχει. Είναι πραγματικά ένας πνεύμονας ζωής. Μακάρι να μείνει καθαρό αυτό το περιβάλλον. Δυστυχώς οι άνθρωποι, τέτοιους πνεύμονες από παράξενη αλαζονεία, έχουμε την τάση να τους καταστρέφουμε, αντί να δημιουργούμε νέους.
Ανανεώσαμε το ραντεβού μας με τον κ. Ουζουνίδη. Τον καλέσαμε στον ημιμαραθώνιο Ζερελίων που προγραμματίζουν φορείς του Αλμυρού. Μας είπε ότι ευχαρίστως θα έρθει να τρέξει, να μας δώσει τα βιβλία του και να προλάβει να γνωρίσει περισσότερα σημεία του Αλμυρού.