• 1 Ιουλίου, 2013

Ομάδα επιστημόνων για έρευνες στα Ζερέλια (έκδοση 30/6/2013) video – φωτο

Ομάδα επιστημόνων για έρευνες στα Ζερέλια (έκδοση 30/6/2013) video – φωτο

Την περασμένη Πέμπτη 27 Ιουνίου ομάδα επιστημόνων, σε συνέχεια των προηγούμενων επισκέψεων, προχώρησε σε δειγματοληψία εδάφους, με σκοπό να μάθουμε περισσότερα για τη δημιουργία των Ζερελίων και να πλησιάσουμε πιο πολύ στην εποχή δημιουργίας τους και -γιατί όχι;- την ανεύρεση υπολειμμάτων του μετεωρίτη.

 

Ο περιβάλλων χώρος της μικρής λίμνης καθαρίστηκε από τον Δήμο, ώστε να είναι προσβάσιμος για μελέτη. Δημιουργήθηκε τομή στο έδαφος έως και το υπόβαθρο και ο κ. Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος (Γεωλόγος και καθηγητής Ηφαιστειολογίας) πήρε δείγματα από διαφορετικά επίπεδα προς ανάλυση. Κάποια θα επεξεργαστούν στην Ελλάδα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κάποια στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα θα τα λαμβάνουμε σταδιακά, ανάλογα με την διαδικασία έρευνας που χρειάζεται. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να έχουμε όλες τις απαντήσεις.

Όπως μας είπε ο κ. Κυριακόπουλος, τα φωτόνια στην εποχή της απόθεσής τους,  έχουν εγκλωβιστεί στο πλέγμα των ορυκτών και θα μας βοηθήσουν με την επεξεργασία των δειγμάτων, να έρθουμε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα για την εποχή της δημιουργίας των λιμνών. Με τις μέχρι τώρα, γεωφυσικές έρευνες, η πρόσκρουση αποδίδεται χρονολογικά στην εποχή του Ολόκαινου και συγκεκριμένα εκτιμάται ότι έλαβε χώρα πριν από 12.500 έως 8.000 χρόνια.
Θυμίζουμε ότι αρχικά θεωρούταν ότι τα Ζερέλια προέκυψαν από ηφαιστειακή έκρηξη. Το λιωμένο ζιρκόνιο που βρέθηκε στην περιοχή ήταν το κλειδί για την αποκάλυψη, αφού το εν λόγω μέταλλο τήκεται σε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από αυτές που αναπτύσσονται στο ηφαιστειακό μάγμα.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επιπλέον οι Ευάγγελος Λάγιος, καθηγητής Γεωφυσικής και ο Ελβετός κ. Dietrich Volker, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης.

Ο Δήμαρχος κ. Χατζηκυριάκος Βαγγέλης, και ο Αντιδήμαρχος κ. Τσαμπίρας Ηλίας, παρόντες στη διαδικασία, μας μίλησαν για τη σημαντικότητα των ερευνών και για τη συνολική μελέτη αξιοποίησής τους, για τα οποία σε τακτά διαστήματα έχουμε αναφερθεί στον «Λαό».

Παρόντες και οι φορείς της αρχαιολογίας, κα Ευσταθίου Δέσποινα και κ. Βουζαξάκης Κώστας, αρχαιολόγοι, για το νομότυπο της διαδικασίας. Μας πληροφόρησαν ότι οι επιφανειακές έρευνες στη Μαγούλα θα συνεχιστούν και φέτος. Ήδη καθαρίζεται ο περιβάλλων χώρος και στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με συζήτηση μας για την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, με ικανοποίηση επιβεβαιώθηκε ότι σιωπηρά γίνεται πολύ δουλειά από το τμήμα της κυρίας Ροντήρη, αλλά και ότι οι κάτοικοι του Αλμυρού μπορούν να βοηθήσουν πολύ στο τεράστιο -λόγω πολλών ευρημάτων- έργο της τοπικής αρχαιολογίας, με το να ενημερώνουν επίσημα τους φορείς, άμεσα, και αποκλειστικά. Η διάδοση και η λάθος πληροφόρηση στα μέσα επικοινωνίας μπορεί να συντελέσει στο να χαθούν κειμήλια και μαζί τους η ιστορία του τόπου μας.

Στην ιστοσελίδα του «Λαού» e-almyros.gr μπορείτε να δείτε video με τις εργασίες στα Ζερέλια και περισσότερες φωτογραφίες.

 

Τσιντσίνη Βιβή


Σχετικά Άρθρα

Εύκολο απόγευμα για ΓΣΑ στη Λάρισα…

Εύκολο απόγευμα για ΓΣΑ στη Λάρισα…

Όπως και στο εκτός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό, έτσι και σήμερα στο κλειστό του Αγίου…
Εκδήλωση Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων Δημοτικού Ευξεινούπολης με καλεσμένη την Ζ. Μακρή

Εκδήλωση Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων Δημοτικού Ευξεινούπολης με καλεσμένη την Ζ. Μακρή

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού που έχει καθιερωθεί η 20ή Νοεμβρίου,…
Ακάθεκτος ο Ρήγας, νίκησε πάλι με το ίδιο σκορ!

Ακάθεκτος ο Ρήγας, νίκησε πάλι με το ίδιο σκορ!

Ο Ρήγας πέρασε κι από τη Σούρπη με σκορ 0-2, είναι πάντα μόνος πρώτος έναν βαθμό…