- 29 Μαρτίου, 2017
Κέντρο Υγείας: Καμπάνια ενημέρωσης για την Οστεοπόρωση «Ο σκελετός σου σε στηρίζει – Εσύ; Τον προσέχεις;» – Έκδοση 25-3-2017
Οι φορείς του Κέντρου Υγείας Αλμυρού, μέσα από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας «ΗΠΙΟΝΗ», αναλαμβάνουν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την οστεοπόρωση. Η συγκεκριμένη ασθένεια απειλεί κυρίως άτομα άνω των 50 ετών, υπάρχουν όμως μέθοδοι πρόληψης που μπορούν να βοηθήσουν έτσι ώστε να αποφευχθεί η ασθένεια.
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου των φορέων του Κ.Υ. Αλμυρού
Οστεοπόρωση. Η «σιωπηλή» επιδημία.
Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια κατά την οποία τα οστά γίνονται πορώδη και πιο εύθραυστα και ο κίνδυνος κατάγματος είναι πολύ αυξημένος.
Η οστεοπόρωση απασχολεί πολλά άτομα άνδρες- γυναίκες ηλικίας 40-90 ετών.
Το 1/3 των γυναικών και το 1/5 των ανδρών άνω των 50 ετών θα υποστούν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα.
Η αναλογία αυτή σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις συνήθειες του τρόπου ζωής, η ανθυγιεινή διατροφή, οδηγεί στη «σιωπηλή» επιδημία της εποχής μας, την οστεοπόρωση.
Η πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι εφικτή και πρέπει να πρωταρχικός στόχος κάθε συστήματος υγείας. Η πρόληψη περιλαμβάνει την υγιεινή διατροφή, τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, το βασικό δομικό συστατικό των οστών μας. Η επαρκής πρόληψη στη παιδική-εφηβική-νεαρή-ενήλικη ζωή είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του σκελετού αλλά και την επίτευξη μεγαλύτερης κορυφαίας οστικής πυκνότητας.
Η σωματική άσκηση, η πιο εύκολη και ανέξοδη άσκηση είναι το περπάτημα 10-20 λεπτά, με σωστή όρθια στάση του κορμιού, με ελεύθερη κοιλιακή αναπνοή, με ζωηρές κινήσεις των άνω άκρων.
Η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους, η αποφυγή του καπνίσματος και της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Χρειάζεται επίσης κατάλληλος προληπτικός έλεγχος. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει σαφές κληρονομικό ιστορικό καλό θα ήταν οι γυναίκες κυρίως μετά τα 40 ή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης να κάνουν μια μέτρηση οστικής πυκνότητας η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο προκειμένου να διαπιστωθεί αν παραμένει στα ίδια φυσιολογικά επίπεδα ή έχει φθίνουσα πορεία, αν δηλαδή χάνει οστό.
Τα τελευταία χρόνια σύμφωνα πάντα με τις επιστημονικές έρευνες, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση πλέον της οστεοπόρωσης.
Τα φάρμακα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων ενώ η ασφάλειά τους είναι επιβεβαιωμένη στην πράξη.
Στα πλαίσια ενός πιλοτικού προγράμματος του Υπουργείου Υγείας, το τμήμα πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας με στόχο την ενημέρωση- ευαισθητοποίηση για ηλικιωμένα άτομα για την οστεοπόρωση, ο Διευθυντής του Κ.Υ Αλμυρού κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης και οι Επισκέπτριες Υγείας κ. Ζαχαράκη Ελένη και κ. Κεσμετζή Ειρήνη, μέλη της εταιρίας Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», είναι υπεύθυνοι του προγράμματος «ΗΠΙΟΝΗ» που στόχο έχει την πρόληψη της οστεοπόρωσης και των πτώσεων.
Οι Επισκέπτριες Υγείας συμμετέχουν και ερευνούν μέσω της συμπλήρωσης εντύπων παρακολούθησης ανδρών-γυναικών άνω των 50 ετών με στόχο τον έλεγχο, τον εντοπισμό και την έγκαιρη πρόληψη της ασθένειας.
Ενημερώνουμε ότι η χώρα μας κατέχει την 5η θέση παγκοσμίως στον γηρασμένο πληθυσμό. Το μήνυμα της «Διεθνούς Ημέρας» για την τρίτη ηλικία την 1η Οκτωβρίου ήταν: «Πάρτε θέση ενάντια στις διακρίσεις για τους ηλικιωμένους. Κάντε εκστρατείες για την καταπολέμηση του ηλικιακού ρατσισμού».
Ο Διευθυντής του Κ.Υ. Αλμυρού: Παναγιώτης Γεωργιάδης
Οι υπεύθυνες του προγράμματος «ΗΠΙΟΝΗ»: Ζαχαράκη Ελένη- Κεσμετζή Ειρήνη