- 29 Μαρτίου, 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 25-3-2017
Μπουμπούκιασε η Άνοιξη
ολόγυρα στη φύση,
μα η «παγωνιά» στις τσέπες μας
δεν λέει να μας αφήσει.
Με ζεστό καιρό (21 βαθμούς), αρκετή συννεφιά, αλλά όχι βροχή, προβλέπεται ο καιρός σήμερα, του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Κοσμοσυρροή αναμένεται επομένως στην παρέλαση και στα …τσιπουράδικα κατόπιν (κατά το έθιμο). Μην ξεχάσετε να σημαιοστολίσετε τα μπαλκόνια σας, αλλά να πείτε και μια κουβέντα παραπάνω για την ιστορική σημασία της ημέρας, ειδικότερα στα μικρά παιδιά. Στους «πονηρούς» καιρούς μας και με τον κακό «γείτονα» να βρυχάται διαρκώς εναντίον μας, ίσως η εθνική αυτογνωσία να είναι πάλι απαραίτητη, να γίνει πιο έντονη (καλού – κακού).
Και η κακοκαιρική μπουρδολογία συνεχίζεται, από τα τρομο-σάιτ στο διαδίκτυο. Εικοσιπέντε μέρες πριν το Πάσχα και -ω της παγκόσμιας επιστημονικής (μετεωρολογικής) πρωτοτυπίας- μπορούν να προβλέψουν τάχατες, ότι θα έχουμε το πιο …ψυχρό Πάσχα των τελευταίων ετών.
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το ελληνικό Δημόσιο ακολουθεί μια πολιτική συγκράτησης των δαπανών του, οδηγώντας στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και άντλησης εσόδων και ρευστότητας με κάθε δυνατό τρόπο, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστούν οι ανάγκες του, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις τραβήξουν σε μάκρος και δεν υπάρξει εκταμίευσης δόσης. Με αυτό τον τρόπο, όμως, εξαντλεί τις αντοχές της αγοράς, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη της οικονομίας. Πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν δημιουργηθεί νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν περιθώρια να αυξηθεί το ποσό αυτό περαιτέρω κατά 1 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο. Κατακαημένη …Αράχωβα.
«Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να συζητήσουμε ένα σχέδιο Β’. Κάποτε θα μας προκύψει το θέμα. Η Ελλάδα δεν θα αντέξει -κατά πάσα πιθανότητα- να παραμείνει στην ευρωζώνη», είπε ο χριστιανο-κοινωνιστής υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt». Τίποτε καινούργιο έχετε να μας πείτε, κύριε – τερατάκι;
Βρυχάται πάλι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο λεγόμενος και γιαλαντζί …σουλτάνος. Δήλωσε τις προάλλες, πως μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου, η Τουρκία μπορεί να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη, την οποία χαρακτήρισε «φασιστική και σκληρή» και είπε ότι θυμίζει εκείνη της εποχής πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Τουρκία και η Ευρώπη βρίσκονται στα μαχαίρια, με την Άγκυρα να κατηγορεί ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, ότι εφαρμόζουν αυτό που αποκαλεί «ναζιστικές μεθόδους» απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις τούρκων υπουργών με Τούρκους του εξωτερικού, πριν από ένα κρίσιμο δημοψήφισμα που θα δώσει στον Ερντογάν διευρυμένες εξουσίες. «Η Τουρκία δεν θα απειληθεί πια από τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ,)», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «από τώρα και στο εξής, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν Ευρωπαίο σε τουρκικό έδαφος να διεξαγάγει «κατασκοπεία» με διάφορα προσχήματα.» Βρε. πώς αλλάζουν τα πράγματα; Ποιος να ξεχάσει τα διαχρονικά «κολλητηρλίκια» των Τούρκων (που πάντοτε απείχαν των πολέμων, ως «επιτήδειοι ουδέτεροι») κυρίως με τους Γερμανούς;
Αθώοι κρίθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Βατοπεδίου, μεταξύ των οποίων και ο ηγούμενος της Μονής Εφραίμ, αλλά και ο μοναχός Αρσένιος, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ως ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις και παραλείψεις εκπροσώπων κρατικών φορέων, σε σχέση με τις ανταλλαγές ακινήτων του Δημοσίου με εκτάσεις της Λίμνης Βιστωνίδας και παραλίμνιες εκτάσεις. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε παρεμπιπτόντως ότι η λίμνη και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο, αλλά δεν υπήρξε δόλος των εμπλεκομένων, ενώ για τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν εμπλακεί νομίζω πως υπήρξε παραγραφή. Θα ήταν άκοπη «εξυπνάδα», να πω ότι περίμενα τη συγκεκριμένη αθωωτική ετυμηγορία;
«Δεν Γυρνάμε Πίσω, Μαζί Να Χαράξουμε Τον Δρόμο» είναι το σύνθημα του πρώτου συνεδρίου της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, που θα λάβει χώρα από τις 6 έως τις 9 Απριλίου. Η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος, έχει αναρτήσει τις θέσεις της στην επίσημη σελίδα της, εν όψει του συνεδρίου της. Μεταξύ άλλων έχει αναρτηθεί και ένα ερωτηματολόγιο με τίτλο «πες μας την γνώμη σου». Ανάμεσα στις ερωτήσεις υπάρχει ερώτηση για το αν οι ερωτώμενοι θα υποστήριζαν ή όχι καταλήψεις σε δημόσια κτίρια και γραφεία πολιτικών, αλλά και τραπεζικά ιδρύματα. Αυτό που ωστόσο προκαλεί ακόμα περισσότερα ερωτήματα είναι που τα μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τους επισκέπτες της σελίδας αν θα προχωρούσαν σε «αντισυμβατικές ακτιβιστικές δράσεις, π.χ. οργανωμένες κλοπές από αλυσίδες σούπερ μάρκετ και αναδιανομή των προϊόντων σε πολίτες. (Έχω ανατριχιάσει από …καμάρι και εθνική υπερηφάνεια.)
Χρηματική ικανοποίηση από τις εισπρακτικές εταιρείες για «προσβολή προσωπικότητας» δικαιούνται οι δανειολήπτες που δέχονται «βροχή» τηλεφωνημάτων σε καθημερινή βάση. Ο δρόμος άνοιξε με απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, με την οποία κρίθηκε τελεσίδικα ότι τα επανειλημμένα τηλεφωνήματα από εισπρακτικές εταιρείες προς δανειολήπτες, υπερβαίνουν το επιβαλλόμενο μέτρο που οφείλεται στις συναλλαγές και επομένως προσβάλουν την προσωπικότητα των οφειλετών, οι οποίοι για τον λόγο αυτό δικαιούνται αποζημίωσης.
«Γενναίους» χαρακτηρίζει η «Καθημερινή» σε κύριο άρθρο της τους επενδυτές που τολμούν να κάνουν επενδύσεις στην «κινούμενη άμμο» της σημερινής Ελλάδας, τονίζοντας ότι «τα εμπόδια για όποιον γενναίο θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα είναι πολλά. Όλοι όσοι το έχουν τολμήσει, όμως, μοιράζονται μια βασική αγωνία: δεν ξέρουν –κυριολεκτικά– τι θα τους ξημερώσει. Αυτή η ανασφάλεια καθιστά την Ελλάδα διαφορετική και βαθύτατα προβληματική. Τίποτα δεν είναι σταθερό και δεδομένο. Ένας υπουργός μπορεί να αλλάξει τη φορολογία ή κάποιες ρυθμίσεις, γιατί «έτσι αποφάσισε». Ένας υπάλληλος μπορεί να ερμηνεύσει κάποιο νόμο με δικό του τρόπο. Κανείς δεν γνωρίζει, κανείς όμως, πότε πραγματικά παραγράφονται οι φορολογικές υποθέσεις. Και το χειρότερο; Αποφασίζονται αλλαγές σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως είναι η χωροταξία, με αναδρομική ισχύ. Αν σε όλα αυτά προσθέσετε την ασύλληπτη καθυστέρηση της Δικαιοσύνης, είναι απορίας άξιον πώς οι γενναίοι που αποφασίζουν τελικά να επενδύσουν στην Ελλάδα δεν συμμετέχουν σε όλα τα τηλεοπτικά σόου επιβίωσης.
Απειλή σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο θεωρούν οι Έλληνες τους μετανάστες, όπως προκύπτει από έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Συγκεκριμένα, το 65% των Ελλήνων που ρωτήθηκαν θεωρούν ότι οι μετανάστες κάνουν κακό στην ελληνική οικονομία, το 59% ότι τους παίρνουν τις δουλειές, ενώ το 59% ότι κάνουν μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας από όσο συνεισφέρουν σε επίπεδο φόρων. Η έρευνα καταδεικνύει, επίσης, τη σημασία που έχει για τους Έλληνες η πολιτισμική ομοιογένεια της χώρας. Για το 63% των Ελλήνων η χώρα τους έχει γίνει χειρότερο μέρος για να ζει κανείς, εξαιτίας της μετανάστευσης και για το 57% η πολιτιστική ζωή της Ελλάδας υποβαθμίζεται λόγω των μεταναστών, αντί να εμπλουτίζεται. Για το ένα τρίτο των ερωτηθέντων, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι γενναιόδωρη στην απόδοση του καθεστώτος του πρόσφυγα σε όσους το ζητάνε, ενώ το 44,4% πιστεύει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους μετανάστες που έφτασαν στη χώρα με το πρόσφατο κύμα λίγο ή πολύ καλύτερα σε σχέση με τους γηγενείς, το 29,2% ότι τους αντιμετωπίζει το ίδιο και το 26,5% λίγο ή πολύ χειρότερα. Ιδιαίτερα αρνητική είναι η στάση των Ελλήνων απέναντι στους μουσουλμάνους, καθώς οι τέσσερις στους δέκα ερωτώμενους θεωρούν ότι δεν πρέπει να έχουμε καθόλου μουσουλμάνους μετανάστες στη χώρα, ενώ άλλοι τέσσερις στους δέκα ότι θα πρέπει να έχουμε πολύ λίγους. Εξάλλου, σε πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσίευσε τον προηγούμενο μήνα το Βρετανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων «Chatham House», οι Έλληνες ερωτώμενοι απάντησαν σε ποσοστό 58% ότι η μετανάστευση από τις μουσουλμανικές χώρες θα έπρεπε να σταματήσει.
Κάποιοι χωρικοί αποφάσισαν μαζί με τον παπά τους, να προσευχηθούν για να βρέξει. Την ημέρα της προσευχής, όλοι συγκεντρώθηκαν, αλλά μόνον ένα αγόρι ήρθε με μια ομπρέλα. Αυτό είναι ΠΙΣΤΗ.
Όταν πετάμε τα μωρά στον αέρα, γελούν, επειδή ξέρουν, ότι θα τα πιάσουμε. Αυτό είναι ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.
Κάθε βράδυ, πέφτουμε για ύπνο, χωρίς καμία βεβαιότητα, ότι το επόμενο πρωί θα είμαστε ζωντανοί, όμως εξακολουθούμε, να βάζουμε ξυπνητήρια, για να ξυπνήσουμε. Αυτό είναι ΕΛΠΙΔΑ.
Σχεδιάζουμε μεγάλα πράγματα, για το αύριο, παρά την μηδενική γνώση, που έχουμε για το μέλλον. Αυτό είναι ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ.
Βλέπουμε τον κόσμο να υποφέρει, αλλά συνεχίζουμε να παντρευόμαστε και να γεννάμε παιδιά. Αυτό είναι ΑΓΑΠΗ.
Στο T shirt ενός 80χρονου, έγραφε «Δεν είμαι 80 χρονών. Είμαι ένα 16χρονο αγόρι, με 64 χρόνια εμπειρία». Αυτή είναι ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ.
«Έχεις εχθρούς; Καλώς…. Αυτό σημαίνει πως έχεις ορθώσει το ανάστημά σου για κάτι, κάποτε στη ζωή σου». (Ουίνστον Τσόρτσιλ).
Από τις μπαρουφολογίες που κατακλύζουν το facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Μπορούμε να σε ζωγραφίσουμε σαν στρουμφάκι; Κάνε κλικ εδώ, για να δεις τη ζωγραφιά σου σαν στρουμφάκι!» Και δώσ’ του οι …κοτούλες να φορτώνουν τη συγκεκριμένη ανάρτηση για να δουν τα μούτρα τους στρουμφάκια… Και δεν ζει και η γιαγιά μου να μουρμουρίσει το παροιμιώδες: «Θα ρίξει φωτιά ο Θεός να μας κάψει».