• 18 Φεβρουαρίου, 2017

Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής με αναταραχές παραίτηση και αποχώρηση – video

Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής με αναταραχές παραίτηση και αποχώρηση – video

Πραγματοποιήθηκε χθες 17 Φεβρουαρίου ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για την περίοδο 1-9-2015 έως 31-8-2016. Τη συζήτηση άνοιξε και έκλεισε ο Δήμαρχος Αλμυρού. Η εναρκτήρια ομιλία του, καθώς και ο απολογισμός των Αντιδημάρχων του επισυνάπτεται όπως ανεγνώσθη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παροτρύνουμε όλους τους συμπολίτες μας να το διαβάσουν, όπως και το πλήρες ρεπορτάζ μας. Ζητώ συγνώμη για την παραβίαση της δεοντολογίας με αυτά μου τα σχόλια, αλλά οι ενεργοί πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τα θέματα του Δήμου μας και του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2015-2016

Απολογισμός ΔΕΥΑΑΛ και παραίτηση Τσανή

Ο Ηλίας Δαλακούρας κατά τον απολογισμό του ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΛ (δεν συμπεριλαμβάνεται στο pdf που μας έστειλε η Δημοτική Αρχή) αναφέρθηκε στη δράση της Δημοτικής Επιχείρησης, όπως στην αντικατάσταση υδρομέτρων, στη συντήρηση αντλιοστασίων και δεξαμενών, στην επέκταση δικτύου ακαθάρτων, στη μείωση εξόδων στο ύψος των 40.000 ευρώ λόγω διανομής λογαριασμών με ίδια μέσα, αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων από τη μείωση του μισθού των διοικητικών υπαλλήλων και την ολοκλήρωση του συστήματος τηλεμετρίας.

Λίγο αργότερα κατά την τοποθέτησή του ο Νίκος Τσανής και ως μέλος του Συμβουλίου της ΔΕΥΑΑΛ, σχολίασε την κατάσταση της. “Ο τρόπος που αναφέρεστε στη ΔΕΥΑΑΛ είναι χαρακτηριστικός, και αποδεικνύει ότι για εσάς είναι το αποπαίδι του Δήμου… Το κόστος της ΔΕΗ είναι τα μισά έσοδα της ΔΕΥΑΑΛ, αλήθεια όταν θα τεθεί σε λειτουργία το Μαυρομμάτι που θα πάει; Τον περασμένο Μάιο υποβάλαμε στο Συμβούλιο της ΔΕΥΑΑΛ σχέδιο ορθολογικής λειτουργίας. Δεν υλοποιήσατε τίποτε από αυτό… Θεωρώ ότι εφόσον από το Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετήθηκα στη ΔΕΥΑΑΛ θα πρέπει πρώτα να ενημερώσω τους Δημοτικούς Συμβούλους, ότι τη Δευτέρα παιραιτούμαι από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΑΛ… Δεν θ’ αφήνω κάποιους να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.”

 

Απολογισμός εντεταλμένου υγείας

Ο Κωνσταντίνος Νικοβιώτης, (επίσης αναφερόμαστε γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στο pdf) εντεταλμένος του Δημάρχου σε θέματα Υγείας, αναφέρθηκε στην παρουσία του σε επιτροπές της Περιφέρειας και Αντι-περιφέρειας, στα έντυπα και στους τρόπους διαμαρτυρίας που προέβη, κυρίως όσον αφορά τα θέματα του οδηγού ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας, της διευκόλυνσης του έργου των αγροτικών ιατρών και γενικότερα της συνταγογράφησης.

 

 Απολογισμός Σφαγείων και παζαριού

Ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Μακρής, εκτός του απολογισμού της κοινωφελούς επιχείρησης, αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία για τα σφαγεία Αλμυρού και Ανάβρας, αλλά και στον απολογισμό – διαχείριση του παζαριού. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, ότι δηλαδή από το κονδύλι που αρχικά ήταν στα 3.000 ευρώ, αυξήθηκε στα 10.000 και την τρέχουσα χρονιά προβλέπεται να δαπανηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος ακόμη περισσότερα χρήματα.

 

Απουσίες – Παρουσίες

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σχολιάστηκε ιδιαιτέρως η απουσία Φορέων των Συλλόγων, παρέστησαν εκτός 5 Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων μόνο οι Ευθύμης Ζιγγιρίδης, μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η κα Θεοδώρου της Φιλαρχαίου Εταιρείας και υποψήφια με τον Δήμαρχο Δημήτρη Εσερίδη και ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού. Η ομάδα Αντιπολίτευσης του κ. Σπύρου Ράππου και Σάββα Τσόγκα δεν εκπροσωπήθηκαν.

 

Παρατηρήσεις επί του Απολογισμού

Αναφέρουμε μερικές από τις επισημάνσεις των Συμβούλων της Αντιπολίτευσης και Συμπολίτευσης.

Νίκος Τσανής: 1. Έχετε μειώσει την κοινωνική πολιτική και την πολιτική Αλληλεγγύης… Πείτε μας, υπάρχει αυτοτελής ενέργεια κοινωνικής πολιτικής του Δήμου; Σας είχαμε παρουσιάσει ολοκληρωμένα προγράμματα κόσους 50.000 ευρώ τον χρόνο, μόνο. 2. Θεωρείτε ότι υπάρχουν δράσεις τουριστικής ανάπτυξης; Υπάρχει σχέδιο για μελέτη δρόμων προς Ζερέλια; Μπήκατε στον κόπο, να σκεφτείτε τις προτάσεις μας γι την τοπική ανάπτυξη; 3. Και για την Αγροτική Ανάπτυξη προτείναμε ολοκληρωμένο σχέδιο. Κάνατε π.χ. σχέδιο εκσυγχρονισμού για τα σφαγεία; Όσο για τα άρθρα Χατζηκυριάκου που διάβασα στον τύπο… Αλήθεια, γιατί δεν τα λέγατε ή δεν τα κάνατε παλαιότερα; 4. Καθαριότητα… βελτιώνεται ή χειροτερεύει η κατάσταση σήμερα;… Ο τελευταίος χιονιάς απέδειξε ότι η πόλη μας είναι ακυβέρνητο καράβι. Προτείναμε γραφείο κίνησης οχημάτων… 5. Η συμπεριφορά σας προς Δημότες και υπαλλήλους είναι αλαζονική και αυταρχική… Κοιτάξτε σήμερα σε πόσους απευθύνεστε… Έχετε καταστρέψει όλες τις επιτροπές δημοτών… τουριστική, διαβούλευσης. Οι θητείες των προηγούμενων Αρχών, παρότι ανεπαρκείς -γι’ αυτό και ήμουν υποψήφιος- αρχίζουν να μοιάζουν όαση μπροστά στη δική σας.

Κώστας Κρανάς: Νόημα θα είχε σήμερα να θέσουν τις απορίες τους οι πολίτες.

Βασίλης Μαμούρας: Υπάρχει η ποσοτική και η ποιοτική περιγραφή… Αυτά που έγιναν, έγιναν σωστά; Θα τονίσω απλά πράγματα που δεν ακούστηκαν… Ο Δήμος ξέρει την περιουσία του; τα οικόπεδα και τα χωράφια; Οι δρόμοι των αναδασμών έχουν στενέψει πάρα πολύ. Ο κ. Μαμούρας αναφέρθηκε επίσης στην κατάληψη αστικών δρόμων στην Ευξεινούπολη, στις προμελέτες που πρέπει να γίνουν για τη Λιμνοδεξαμενή, στο θέμα του κυκλοφοριακού και του παρκαρίσματος, όσο για την ανάπτυξη του Δήμου σχολίασε χαρακτηριστικά “αυτά που αναφέρετε είναι αστεία”.

Βαγγέλης Χατζηκυριάκος: Ακούσαμε ως απολογισμό μόνο για τη διαχείριση της καθημερινότητας. Όποιο έργο ακούσαμε είναι συνέχεια της προηγούμενης αρχής και όχι κάτι που θα μείνει, που “βάφτισε” την παρούσα Δημοτική Αρχή. Βιβλιοθήκη, Μουσείο, Πινακοθήκη, δεν λειτουργούν… Όσο για κάποια θέματα καλύτερα να μην επεκταθούμε… Π.χ. τι έσοδα είχε το ωδείο πέρισυ; Η ΣΑΤΑ γιατί δεν απορροφήθηκε;

Δημήτρης Τσούτσας: Υπάρχει σχεδόν πλήρης η καταγραφή των ακινήτων από το 2011… (απαντώντας στην αναφορά για την περιουσία του Δήμου). …Χάθηκαν προγράμματα, όπως αυτό της ηλεκτροφώτισης… Πείτε μου, η ανάπτυξη είναι οι άδειες λαϊκών αγορών που αναφέρετε; Μια φορά χρειάστηκε να τρέξετε με την πρόσφατη κακοκαιρία και τελικά λύθηκε από τους πολίτες με ρεφενέ.

Νίκος Καλλές: Δεν αντικαθιστά ο Δήμος την κυβέρνηση. Δύο σημαντικά πράγματα έκανε η Δημοτική Αρχή, είναι οικονομικά δυνατός ο Δήμος, δεν χρωστάει και ολοκλήρωσε τα προγράμματά της παλιάς δημοτικής αρχής. Η υλοποίηση είναι πιο δύσκολη από τον προγραμματισμό…

 

Αποχώρηση Β. Χατζηκυριάκου

Μετά την τοποθέτηση του κ. Καλλέ, ο Βαγγέλης Χατζηκυριάκος διαμαρτυρήθηκε έντονα και αποχώρησε από την αίθουσα, καθώς θεώρησε ότι καπηλεύεται το έργο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η Νέα Δημοτική Αρχή δια στόματος Νίκου Καλλέ, ο οποίος συνέχισε μετά την αποχώρηση του κ. Χατζηκυριάκου, λέγοντας “δείχνει δειλία ότι φεύγει μόλις αναφέρθηκα σ’ αυτόν”.

 

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Εσερίδης, κλείνοντας αναφέρθηκε στη γενικότερη οικονομική κρίση και ανεργία, στη στήριξη του Δήμου προς τις τοπικές κοινότητες, στην άμεση αποπληρωμή προμηθευτών. Τόνισε “αν με ρωτάτε αν είμαι ευχαριστημένος από τη Δημοτική Αρχή, ναι, είμαι. Εμείς είμαστε μικρός Δήμος. Οι μεγάλοι του Βόλου και της Θεσσαλονίκης δεν έχουν τόσα προβλήματα όπως αγροτικής οδοποιίας ύδρευσης και αποχιονισμού και έχουν περισσότερα έσοδα και υπαλλήλους”. Συνέχισε αναφερόμενος στη γραφειοκρατία, στις δυσκολίες υποβολής φακέλων και στην αύξηση εσόδων παρά τη μείωση των δημοτικών τελών. Έκανε κριτική στην αντιπολίτευση, σχολιάζοντας τον τρόπο που θα έπρεπε να κινείται. Αναφέρθηκε στα χρήματα που πρόκειται να εκταμιευθούν ύψους 1.000.000 ευρώ, για την αγροτική οδοποιία. Ευχαρίστησε τους Αντιδημάρχους για τη συνεργασία τους.

 

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …