- 7 Φεβρουαρίου, 2017
Αντιμετώπιση πόνου αυχεναλγίας και οσφυαλγίας με σύγχρονες ελάχιστα παρεμβατικές μεθόδους – Έκδοση 4-2-2017
Γράφει ο Γάτος Α. Νικόλαος
Ιατρός-Αναισθησιολόγος
Pain Specialist, Δ/ντής Τμήματος Πόνου Γενική Κλινική Αθηνών
Τα τελευταία χρόνια η ιατρική έχει πραγματοποιήσει αλματώδη πρόοδο στη θεραπεία του πόνου με την εισαγωγή νέων παρεμβατικών μεθόδων που στοχεύουν την οδό του πόνου. Αλλά και στην διάγνωση της αιτίας του πόνου δίνεται πια μεγαλύτερη σημασία στη κλινική εξέταση παρά στις απεικονιστικές εξετάσεις. Η μαγνητική τομογραφία στην οποία οι έλληνες υποβάλλονται συχνότερα από κάθε άλλο ευρωπαίο δεν είναι παρά μια φωτογραφία(στατική εικόνα) που δίνει λίγες πληροφορίες για τη λειτουργική ανατομία του οργανισμού.
Πως θεραπεύεται ο πόνος με τη μέθοδο της νευρόλυσης?
Με την τεχνική της νευρόλυσης ο εξειδικευμένος γιατρός δίνει λύση με έξυπνο τρόπο σε πολλά είδη πόνου, διακόπτοντας τη μετάδοση του επώδυνου ερεθίσματος στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Με τη μέθοδο αυτή προκαλούμε καταστροφή μέσω θερμικής βλάβης των αισθητικών νεύρων που ευθύνονται για τη μεταβίβαση του πόνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άμεση ανακούφιση στην περίπτωση της νευραλγίας τριδύμου (ο πιο επώδυνος τύπος κεφαλαλγίας).
Σε ποιές περιπτώσεις συστήνονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις?
Σε όσους υποφέρουν από οσφυαλγία, αυχεναλγία, επώδυνη αρθρίτιδα στα γόνατα και σε όσους πάσχουν από νευροπαθητικό πόνο (κυρίως μετά από χειρουργείο). Επίσης στην κεφαλαλγία που ξεκινά από τον αυχένα και την ινιακή χώρα μπόρουμε να παρέμβουμε στα ιπινιακά νεύρα αλλά και στα αυχενικά αισθητικά νεύρα.
Πόσο διαρκεί η παρέμβαση?
Χρειαζόμαστε λίγα λεπτά της ώρας για να εντοπίσουμε τα νεύρα με τον υπέρηχο και αφού γίνει δοκιμαστική χορήγηση ρεύματος για επιβεβαίωση της θέσης της βελόνας τότε προχωρούμε σε νευρόλυση διάρκεις 60-90 δευτερολέπτων.
Χρειάζεται να κοιμηθεί ο ασθενής κατά τη διάρκεια?
Όχι, είναι τελείως ξύπνιος και μπορεί να μιλά μαζί μας. Πριν προχωρήσουμε στη νευρόλυση κάνουμε κάποια απλά τεστ αναπαραγωγής του πόνου με τα οποία ο ίδιος ο ασθενείς επιβεβαιώνει τη σωστή τοποθέτηση της βελόνας (πάνω στο νεύρο που ευθύνεται για τον πόνο του).