• 12 Ιανουαρίου, 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 6-1-2017

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 6-1-2017

Αυτή η δύσκολη χρονιά

υγεία να μας δίνει

και ο καλός μας ο Θεός

παντού να φέρει ειρήνη.

 

 

Πρόσεξα ιδιαίτερα φέτος, ότι στα μηνύματα των ηγετών, αλλά και πολλών πολιτών, σε όλο τον κόσμο, κυρίαρχη ευχή για το 2017 ήταν η ειρήνη. Κάτι θα ξέρουν μάλλον, για να την προτάσσουν τόσο εμφατικά. Ειδικότερα, στη «γειτονιά» μας, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μυρίζει έντονα μπαρούτι και μακάρι ο Θεός να βάλει και πάλι το χέρι του, υπέρ της Ειρήνης.

Στην Ελλάδα τα πάντα δείχνουν ότι παραμένουν πολύ στενά τα περιθώρια για οικονομική ανάκαμψη κι ανάπτυξη, παρά τα …κατά συνθήκη ψεύδη των πολιτικών, Κυβερνώντων ή όχι. Σε μια χώρα σαν τη δική μας, που το γενικό ξεχαρβάλωμα και η λιτότητα έχουν πάρει ήδη ανησυχητικές διαστάσεις, η ισχυρή πιθανότητα πρόωρων εθνικών εκλογών, καθώς και η εξ ίσου πιθανή ήττα του Τσίπρα, ελάχιστες ελπίδες δίνουν να αλλάξει κάτι που θα επιτρέψει στον απλό πολίτη να ξεφύγει από το φάσμα της φτώχειας και την ασφυκτική μέγγενη των μνημονίων. Το πιθανότερο λοιπόν είναι, ότι και κατά τη διάρκεια του 2017 θα συνεχίσουν να φτωχοποιούνται πολλά νοικοκυριά, να καταστρέφονται δουλειές και καριέρες, η ανεργία να συνεχίζει να απειλεί και τα νιάτα, τα καλύτερα μυαλά να μεταναστεύουν. Ο φαύλος κύκλος που περικλείει ασφυκτικά την Ελλάδα και τους Έλληνες θα είναι πάλι πανταχού παρών και θα συνεχίσει να μας απειλεί αμείλικτα.

«Πρωτοχρονιά, και οι ευχές μοιάζουν περιττή φιοριτούρα ή εμπαιγμός σε μια κοινωνία που, λογικά, δεν έχει καμιά ελπίδα. Tο μέλλον έχει προδιαγραφεί παγιδευμένο στην απόγνωση. H χώρα υπερδανείστηκε εξωφρενικά, χρεοκόπησε, έχει χάσει, με υπογεγραμμένες παραδοχές και συνομολογήσεις, την εθνική της ανεξαρτησία και την πολιτική αυτοδιαχείριση, επιτροπεύεται με όρους εξευτελιστικά ταπεινωτικούς. Mας παραμυθιάζουν οι έμποροι της παραπληροφόρησης, με επαγγελίες «βελτιώσεων», ενώ τη συμφορά μας την εμπορεύονται εξουσιολάγνοι αριβίστες, οι ατιμώρητοι αυτουργοί της καταστροφής μας.» (Χρήστος Γιανναράς, από το άρθρο του «Θρηνητική ειλικρίνεια»)

Ο κόσμος υποδέχτηκε τη νέα χρονιά πιο «μουδιασμένα» από προηγούμενες χρονιές, στις περισσότερες των περιπτώσεων, καθώς οι φόβοι για τρομοκρατικές «τυφλές» ενέργειες ήταν πολλοί και δικαιολογημένοι, όπως αποδείχτηκε στη Μέση Ανατολή, στην Κωνσταντινούπολη, Γερμανία και αλλού.

Αμέτρητες και επώνυμες είναι οι καταγγελίες που έχουν κατακλύσει τις τελευταίες ώρες τα τουρκικά social media και οι οποίες κάνουν λόγο για «βρώμικους ταξιτζήδες». Οι εν λόγω καταγγελίες, που ερευνώνται από τις Τουρκικές Αρχές και αναμένεται να απασχολήσουν μέσα στις επόμενες ώρες και τα τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι μετά το αιματοκύλισμα στο Reina, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, ταξιτζήδες που βρίσκονταν έξω από το διασημότερο club της Πόλης, ζητούσαν στους απεγνωσμένους ανθρώπους που το εγκατέλειπαν πόσα που κυμαίνονταν από 500 έως 1000 δολάρια, προκειμένου να τους οδηγήσουν σε κάποιο ασφαλές σημείο. Γι’ αυτή την κτηνώδη περίπτωση, οι Λατίνοι έλεγαν το ρητό «Ηomo, homini, lupus» (Ο άνθρωπος, για τον άνθρωπο, λύκος).

Δεν ξέρω πόση ζημιά θα κάνει το ασυνήθιστο ψύχος που έρχεται, το Σαββατοκύριακο και τις επόμενες μέρες, ειδικότερα στο περιβάλλον και στο αγροτικό κεφάλαιο της χώρας. Δεν ξέρω ακόμη πόσο θα το πληρώσει η ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν άστεγοι, οικογένειες που κρυώνουν, σπιτικά χωρίς θέρμανση, που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα κτλ. Πρέπει να περάσει το κακό και μετά να γίνει αποτίμηση, η οποία ευχόμαστε να μην είναι τραγική και ζημιογόνα. Πέρα από το να προφυλάξουμε -όσο καλύτερα μπορεί ο καθένας και η καθεμιά- τις ζωές και τις περιουσίες μας, ωστόσο, κρίσιμο είναι το πόσο σωστά και με ποια πληρότητα θα ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός και οι κατά τόπους Περιφέρειες, Δήμοι και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς. Μακάρι, να περάσει …ξώφαλτσα κι αυτό. Το χιόνι το χρειάζεται ο υδροφόρος ορίζοντας, ειδικότερα όταν οι ιδικοί λένε ότι το 2016 που έφυγε ήταν η πιο θερμή χρονιά ίσαμε τώρα. Η παγωνιά όμως; Ποιες και πόσες ζημιές θα κάνει, ειδικότερα σε φυτά και δένδρα;

Ας βγάλει έγκαιρα ο Δήμος μας μια ανακοίνωση για τους θερμαινόμενους χώρους, που μπορεί να διαθέσει, μέρα και νύχτα, ακόμη και μέσα στις αργίες, για όσους πιθανόν θα κρυώνουν στην παγωνιά.

Υπάρχουν κάποιες απλές, αλλά και εντυπωσιακές, πράξεις καλοσύνης, που δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα για το ανθρώπινο είδος. Όσοι έχουν βοηθήσει κάποιον, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, γνωρίζουν ότι η καλοσύνη δεν είναι μια πράξη που πρέπει να επιδοκιμάζεται απλά από τους άλλους, αλλά κάτι που γίνεται από αφιλοκέρδεια. Παρουσιάζω μερικές ιστορίες ανθρώπων, που οι ζεστές και γεμάτες καλοσύνη καρδιές τους μπορούν να ζεστάνουν ολόκληρη τη Γη.

Ένας αστυνομικός υιοθετεί ζώα που έχει διασώσει. Ένας νεαρός αστυνομικός από τη Νότια Καρολίνα πρόσφατα δημοσίευσε φωτογραφία του νέου του «συναδέλφου», ένα μικρό γατάκι που σώθηκε χάρη σε μια κλήση από έναν ντόπιο πολίτη. Ο αστυνομικός αποφάσισε να κρατήσει το γατάκι και έγινε μέλος της οικογένειάς του που αποτελείται από μερικές γάτες και σκυλιά, κάτι σαν το δικό του μικρό καταφύγιο ζώων. Το νέο μέλος έγινε ευπρόσδεκτο με μεγάλη χαρά.

Ένας άστεγος άντρας βοήθησε μια κοπέλα και έμεινε έκπληκτος από την ευγνωμοσύνη της. Η Nicole άργησε να φτάσει για το τελευταίο τρένο από το Λονδίνο και όταν ο σταθμός έκλεισε, αναγκάστηκε να μείνει στο δρόμο όλο το βράδυ. Και η βοήθεια ήρθε από έναν άστεγο άντρα, με το όνομα Mark. Την συνόδευσε σε μια 24ωρη καφετέρια και το πρωί την πήγε ξανά στο σταθμό. Η Nicole ξεκίνησε μια καμπάνια με δωρεές μέσω Διαδικτύου για τον Mark και για άλλους αστέγους και κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 13.000 λίρες Αγγλίας, μέσα σε μερικές μέρες.

Ένας δισεκατομμυριούχος έδωσε όλη την περιουσία του στην επιστημονική κοινότητα. Ο Olav Thon, ένας 92χρονος Νορβηγός, αποφάσισε να δωρίσει όλη την περιουσία του (περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια) στην ιατρική έρευνα. Πρέπει να τονίσουμε, ότι ο ηλικιωμένος άντρας δεν έχει παιδιά, έτσι δε θα στερηθεί κάποιος κληρονόμος τη περιουσία του. «Δε θα μπορούσα να τα πάρω όλα μαζί μου,» εξηγεί ο Olav γελώντας, «Έχω το ποδήλατό μου και τα σκι μου, και δεν τρώω πολύ.»

Ένας αστυνομικός ήταν έτοιμος να κόψει μια κλήση σε έναν άντρα, καθώς δεν είχε παιδικό καθισματάκι στο αυτοκίνητό του. Ο αστυνομικός τον ρώτησε, γιατί δε το είχε τοποθετήσει ακόμα στο αυτοκίνητο, αλλά στη συνέχεια κατάλαβε ότι ο άντρας μετά βίας έβγαζε κάποιο εισόδημα. Έτσι ο αστυνομικός πήγε στο πιο κοντινό κατάστημα και αγόρασε ένα παιδικό καθισματάκι ο ίδιος.

Δύο νεαροί από την Αλαμπάμα αποφάσισαν να βοηθήσουν μια 93χρονη γυναίκα να κουρέψει το γρασίδι της και με τον καιρό έγινε ολόκληρο εθελοντικό κίνημα. Σήμερα, μια ολόκληρη ομάδα από εθελοντές βοηθούν ηλικιωμένους πολίτες, άτομα με αναπηρίες και μονογονεϊκές οικογένειες για να κόψουν το γρασίδι, ενώ δέχονται δωρεές από όλο το κόσμο για να αγοράζουν τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά.

Μαθητές και δάσκαλοι ανοίγουν δρόμο για να περάσει αυτή η πάπια με τα μικρά της στους διαδρόμου του σχολείου κάθε χρόνο Για 13 χρόνια στη σειρά, μια πάπια με το όνομα Βανέσα φτιάχνει τη φωλιά της και γεννάει τα αυγά της στην αυλή ενός δημοτικού σχολείο στο Μίσιγκαν. Όταν φτάνει η ώρα να μεταφέρει τα παπάκια στη λίμνη, οι δάσκαλοι και οι μαθητές κάνουν χώρο για τη Βανέσα και τα μικρά της για να περάσουν από τους διαδρόμους του σχολείου, και δε τα ενοχλούν καθόλου.

Ένας άντρας Ινδικής καταγωγής που ζει στον Καναδά δίνει φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη στο εστιατόριό του χωρίς καμία χρέωση. «Αν πεινάτε, αλλά δεν έχετε χρήματα να πληρώσετε για φαγητό, απλά χτυπήστε το κουδούνι ή μπείτε μέσα για να πάρετε ένα πακέτο ή καφέ οποιαδήποτε στιγμή,» γράφει ένα σημείωμα στη πόρτα. Ο ιδιοκτήτης εξηγεί ότι πέρασε και ο ίδιος δύσκολες στιγμές, αλλά ντρεπόταν να ζητήσει για βοήθεια.

Μαθητές κάνουν έκπληξη στην καθηγήτριά τους, δωρίζοντάς της γατάκια, καθώς πρόσφατα είχε χάσει τη γάτα της Αυτή η γυναίκα θρηνούσε την απώλεια του αγαπημένου της γάτου Felix, που ήταν το πιο κοντινό πλάσμα που είχε. Οι μαθητές της έκαναν έκπληξη δύο γατάκια που είχαν διασωθεί.

Μια νεαρή γυναίκα ήθελε να γίνει μητέρα και αποφάσισε να προχωρήσει σε υιοθεσία ενός παιδιού. Ωστόσο, έτυχε να υιοθετήσει όχι ένα, αλλά τέσσερα παιδιά ταυτόχρονα. Αργότερα, υιοθέτησε δύο ακόμα αδερφούλες. «Η ζωή μου χωρίς αυτές θα ήταν άδεια,» δηλώνει η μητέρα 6 κοριτσιών.

Έδωσε η Google στην δημοσιότητα την λίστα με τις 10 συχνότερες αναζητήσεις των Ελλήνων για το 2016. Ανάμεσα τους δεσπόζουν λέξεις – κλειδιά που μαρτυρούν το βάθος του …πνεύματος αυτού του λαού σήμερα, όπως «Kara Sevda», «Παντελίδης», «Δίδυμα Φεγγάρια», «Φέξε μου και γλίστρησα» (το τελευταίο δικό μου)…


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…