• 2 Νοεμβρίου, 2016

Ο Αλμυρός αγκάλιασε θερμά τη νέα ποιητική συλλογή της Χρύσας Μαρδάκη

Ο Αλμυρός αγκάλιασε θερμά τη νέα ποιητική συλλογή της Χρύσας Μαρδάκη

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Αλμυρός για τη ποιητική συλλογή της Χρύσας Μαρδάκη η οποία παρουσιάστηκε σε μια καλοδουλεμένη εκδήλωση το περασμένο Σάββατο. Ακολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Διδασκόντων ΓΕΛ Αλμυρού.

Κατάμεστο ήταν το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της Διευθύντριας του Γενικού Λυκείου Αλμυρού κας  Χρύσας Μαρδάκη το απόγευμα του Σαββάτου 29 Οκτώβρη.

Τη συλλογή με τίτλο «Όσα ξέρω για τους ανθρώπους» παρουσίασε και επιμελήθηκε η φιλόλογος του ΓΕΛ Αλμυρού κα Ζωή Ράπου , ενώ η δικηγόρος κα Σταυρούλα Μαρδάκη με την αισθαντική της χροιά και η φοιτήτρια φιλολογίας του ΑΠΘ Νίκη Μαυρίκη με τη νεανική της δροσιά απογείωσαν με την απαγγελία τους τα ποιητικά κείμενα. Η καθηγήτρια μουσικός κα Μαριάννα Σαμαρτζή δάνεισε επίσης τη φωνή της σε μερικά ποιήματα και επένδυσε μουσικά την εκδήλωση με το πιάνο της και τη διεύθυνση φωνητικού συνόλου, που απαρτιζόταν από τις μαθήτριες Μαρία Αγγελή, Σωτηρία Βλαχονάτσιου, Καλλιόπη Καλογήρου και Αναστασία Κεχαγιά. Ο νεαρός Γιάννης Τζανέτος συνόδεψε με την κιθάρα του την απαγγελία των ποιημάτων, ενώ ιδιαίτερο τόνο προσέθεσαν και οι φωτογραφίες του κ. Μεταξιώτη, οι οποίες κόσμησαν το χώρο της εκδήλωσης, αλλά και το εξώφυλλο και το εσωτερικό του βιβλίου.

Πλήθος καλεσμένων της ποιητικής αυτής βραδιάς, μεταξύ των οποίων η Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Δ/ντής της Β/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτριος Εσερίδης, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Αλμυρού κ. Νίκος Καλλές, η εντεταλμένη Σύμβουλος του Δήμου Αλμυρού για θέματα παιδείας κ. Μαρία Σταυραντώνη και ο Αρχιμανδρίτης πατέρας Γεώργιος Γιαννιός είχαν την ευκαιρία ν’ ακούσουν ποιήματα με διαχρονικά θέματα. Τέτοια ήταν  η φιλία, η πατρίδα, η ευτυχία, η γυναίκα, ο έρωτας, η μοναξιά, ο άνθρωπος, μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο που η αναδρομή στο παρελθόν συναντά το ανάβρυσμα του παρόντος. Οι στίχοι των ποιημάτων γραμμένοι με ρεαλισμό αλλά και υπέρβαση, συνταιριάζοντας το αυθόρμητο με τη φαντασία, δημιουργούν μια ποίηση καθαρή, μεστωμένη, μ’ έντονο το χρώμα της πραγματικότητας και κάποια μνήμη νοσταλγικής βίωσης.

Το «Όσα ξέρω για τους ανθρώπους» αποτελεί μια πραγματική ανατομία του ανθρώπου που ακροβατεί ανάμεσα σε υψηλά αισθήματα και στη φθορά της καθημερινότητας· του ανθρώπου που αναδεικνύεται σε τραγικό πρόσωπο καθώς προσπαθεί να δαμάσει τη φύση του, εγκλωβίζεται, όμως, από τη μιζέρια και παγιδεύεται στο εφήμερο, έχοντας έτσι απωλέσει μια εις βάθος θέαση του κόσμου και του εαυτού του. Άλλες φορές πάλι, ανώτερες αξίες όπως ο έρωτας, η φιλία, η αγάπη προς την πατρίδα σπάζουν τα δεσμά του, τον απελευθερώνουν και τον υψώνουν στη σφαίρα του άφθαρτου. Σε κάθε περίπτωση ο άνθρωπος είναι πρωταγωνιστής σ’ ένα δρώμενο του οποίου τα νήματα κρατούν ανώτερες από τον ίδιο δυνάμεις.

Η κ. Μαρδάκη κατάφερε μ’ ένα δικό της ελεύθερο ρυθμό να δώσει μηνύματα απ’ το παρελθόν που ενισχύουν το παρόν με ανθρωπιά και αγάπη. Η εκδήλωση, μέσα σ’ ένα κλίμα καλλιτεχνικής μεστότητας, έκλεισε με συζήτηση για την έμπνευση και τις ποιητικές παραστάσεις της ποιήτριας.

Η συγκινησιακή φόρτιση που αισθανθήκαμε όλοι οι παριστάμενοι στην εκδήλωση αποτέλεσε εισιτήριο για τη μετάβασή μας σ’ έναν κόσμο μαγικό, αυτόν της ποιήσεως, και καταφέραμε με ήχους και εικόνες να ξεκλειδώσουμε κώδικες απροσπέλαστους μέχρι τότε σε εμάς. Έτσι, μέσα από αυτή τη μυσταγωγία δραπετεύσαμε από τα στενά πλαίσια της καθημερινότητας και ρίξαμε μια κλεφτή ματιά στο παραθύρι ενός άλλου κόσμου, όχι όμως μακρινού, αλλά πάρα πολύ δικού μας! Ακούσαμε κάπου έναν ξεχασμένο εαυτό να μας μιλά με τη δική μας φωνή!

Τέτοιες εκδηλώσεις ανεβάζουν το πνευματικό επίπεδο της πόλης μας και μεταμορφώνουν τις ψυχές. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές και διοργανωτές της βραδιάς αυτής και ενθαρρύνουμε για ανάλογες μελλοντικές πρωτοβουλίες.

Χρύσα, σ’ ευχαριστούμε από καρδιάς γι’ αυτήν την εμπειρία που μας χάρισες και είθε το βιβλίο σου να είναι καλοτάξιδο!

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

ΓΕΛ ΑΛΜΥΡΟΥ

 

 

 

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …