• 18 Οκτωβρίου, 2016

Η αξία και ανάγκη διατήρησης του ελληνικού ποιμενικού επισημάνθηκαν στην Ημερίδα της Κυριακής

Η αξία και ανάγκη διατήρησης του ελληνικού ποιμενικού επισημάνθηκαν στην Ημερίδα της Κυριακής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016, στο δάσος Κουρί η ημερίδα – συνάντηση κτηνοτρόφων με θέμα «Ελληνικός Ποιμενικός & Ελληνική Κτηνοτροφία».

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

1) Ο Ελληνικός Ποιμενικός-Τσομπανόσκυλο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ομιλητής: Dr. Κοσμόπουλος Applled Sclence
2)  Αλληλοεπιδράσεις στην υγεία ποιμενικών σκύλων και παραγωγικών ζώων» Ομιλητής Dr Α.Η. Τζιβάρα, Κτηνίατρος, ΕΔΙΠ Παθολογικής Κλινικής Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Καρδίτσα.
3) Η Ελληνική Κτηνοτροφία σήμερα. Ομιλητής Φώτης Μπερίκος, Δημοσιογράφος.

Στην ημερίδα παρευρέθησαν οι : Μπουκώρος Χρήστος, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ηλιόπουλος Παναγιώτης, Βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χατζόπουλος Βασίλειος, Αντι-περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Εσερίδης Δημήτριος, Δήμαρχος Αλμυρού, Πρίντζος  Νικήτας, Πρόεδρος Α.Σ. Βόλου, Καλλίμορφος Ιωάννης, Αντι-πρόεδρος Α.Σ. Ένωση Αγρινίου , Γκρίνιας Ιωάννης, Αντιπρόεδρος κτηνοτρόφων Μαγνησίας και αγρότες της περιοχής μας.

Διοργανωτές της ημερίδας αυτής ήταν οι: «Ελεύθεροι Αγρότες» και  «Ελληνικός Ποιμενικός-Τσομπανόσκυλο», με την ευγενή χορηγία του Α.Σ. Ένωση Αγρινίου και της ΑΜΦΙΓΑΛ, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αλμυρού.
Δημοσιεύουμε το σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας e-ea.gr:

Ο Ελληνικός Ποιμενικός ανήκει στους Έλληνες Κτηνοτρόφους και αυτοί είναι που οφείλουν να τον ανακαλύψουν ξανά, να τον γνωρίσουν, να τον αγαπήσουν, να τον εμπιστευτούν και να τον διασώσουν. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της πολύ ενδιαφέρουσας ημερίδας.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε η ανάγκη ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων για την αντιμετώπιση μείζονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας, ενώ υιοθετήθηκε η πρόταση για αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε η διαχείριση του Ποιμενικού να επιστρέψει στο φυσικό του χώρο, εκεί όπου επί χιλιάδες χρόνια ανήκε, στην ελληνική κτηνοτροφία δηλαδή. Και αυτό χωρίς κανέναν μεσάζοντα, με απ’ ευθείας ενίσχυση των ίδιων των κτηνοτρόφων, που θα αναλάβουν να διατηρήσουν τον θρυλικό Ποιμενικό, ο οποίος και σήμερα απειλείται με εξαφάνιση, κυρίως λόγω της εισαγωγής ξενικών σκύλων και των διασταυρώσεων που ανεξέλεγκτα έχουν υπάρξει. Για την ιστορία του Ποιμενικού και την εξέλιξή του, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, μίλησε ο κ. Περικλής Κοσμόπουλος, ο οποίος και αναλυτικά παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ελληνικού Ποιμενικού, εξηγώντας την πραγματική του αξία για την κτηνοτροφία και τη διατήρηση της αγροτικής-ποιμενικής ζωής, ως στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους παραβρισκόμενους, που μετέβησαν στον Αλμυρό από διάφορες περιοχές της χώρας, είχε η επιτόπια μορφομετρία σε Ποιμενικούς που για το σκοπό αυτό οι κτηνοτρόφοι ιδιοκτήτες τους είχαν μεταφέρει στο χώρο της εκδήλωσης. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Καρδίτσας κα Αθανασία Τζιβάρα παρουσίασε τις αλληλοεπιδράσεις που υπάρχουν στην υγεία μεταξύ των ποιμενικών σκύλων και των παραγωγικών ζώων, παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές για μια σειρά από ασθένειες, με τις οποίες συχνά έρχονται αντιμέτωποι οι κτηνοτρόφοι. Τέλος, ο δημοσιογράφος Φώτης Μπερίκος παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση στην Ελληνική Κτηνοτροφία, καταγράφοντας τα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές ενός κλάδου, οι δυνατότητες ανάπτυξης του οποίου παραμένουν μεγάλες.
 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …