• 5 Οκτωβρίου, 2016

Drones: Δηλωμένα, με άδεια χειριστή, όχι πάνω από πλήθος, ασφαλισμένα – κανονισμός ΥΠΑ

Drones: Δηλωμένα, με άδεια χειριστή, όχι πάνω από πλήθος, ασφαλισμένα – κανονισμός ΥΠΑ

Δηλωμένα σε μητρώο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας θα πρέπει να είναι όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που πετούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από τον χειριστή τους ανεξαρτήτως από τους λόγους χρήσης τους.

Ακόμα και τα ερασιτεχνικά θα πρέπει να δηλώνονται μέσω μιας απλής δήλωσης που θα συμπληρώνεται και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά. Βάσει του νέου κανονισμού της ΥΠΑ, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις των συγκεκριμένων πτήσεων, τα drones χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

1. Ανοιχτή κατηγορία: Εδώ ο χειριστής έχει απευθείας οπτική επαφή με το drone, το οποίο είναι έως 25 κιλά και η πτήση διεξάγεται σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τον χειριστή. Το μεγαλύτερο επιτρεπόμενο ύψος πτήσης είναι τα 400 πόδια και οι πτήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας απαγορεύονται πάνω από συγκεντρώσεις προσώπων, εκτός αν διαθέτουν άδεια επαγγελματικής χρήσης και πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας.

2. Ειδική κατηγορία: Στην περίπτωση αυτή απαιτείται άδεια πτητικής λειτουργίας, η οποία χορηγείται εφόσον ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει σχέδιο αξιολόγησης κινδύνων ασφαλείας, εγχειρίδιο πτητικής λειτουργίας και ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Σε περίπτωση εμπορικής χρήσης απαιτείται και η εγγραφή του drone σε ειδικό μητρώο και η εξασφάλιση ειδικής άδειας μέσω της πληρωμής παραβόλου.

3. Πιστοποιημένη κατηγορία: Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η νηολόγηση του αεροσκάφους σε ειδικό μητρώο και η έκδοση πιστοποιητικού αξιοπλοΐας. Ο χειριστής αυτής της κατηγορίας θα διαθέτει ειδική εκπαίδευση, το περιεχόμενο και οι εξετάσεις της οποίας θα καθοριστούν με απόφαση του διοικητή της ΥΠΑ.

Ακόμα και στην πρώτη, «ελαφριά» κατηγορία, στην περίπτωση που η χρήση των drones δεν είναι ερασιτεχνική, ο χειριστής τους οφείλει να παρακολουθήσει ορισμένα μαθήματα προκειμένου να λάβει μια σχετική πιστοποίηση. Επιπλέον τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς και εμπορικούς σκοπούς θα πρέπει να ασφαλίζονται.

«Ανεξαρτήτως του αν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για εμπορικό, επιστημονικό ή ψυχαγωγικό σκοπό καθώς και για την εκτέλεση πτήσεων αεροπορικών εργασιών, ο ιδιοκτήτης ή μισθωτής τους είναι υποχρεωμένος να δηλώνει στην αεροπορική αρχή το είδος της χρήσης τους» επισημαίνεται, ενώ τονίζεται ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Για την εμπορική εκμετάλλευση μη επανδρωμένου αεροσκάφους οποιασδήποτε κατηγορίας απαιτείται ειδική άδεια της ΥΠΑ, η οποία έχει δωδεκάμηνη ισχύ και ανανεώνεται ύστερα από επανέλεγχο και πληρωμή νέου παραβόλου. Υποχρεωτική είναι και η ασφάλιση σε περίπτωση επαγγελματικής χρήσης ή ένταξης στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία έναντι υλικών ζημιών τρίτων έως 150.000 και για σωματικές βλάβες έως 1 εκατομμύριο.

Eκπαίδευση
Οσον αφορά στους χειριστές, σε περίπτωση επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά και στην ειδική και πιστοποιημένη κατηγορία οφείλουν να λάβουν σχετική εκπαίδευση και να περάσουν από γραπτή δοκιμασία ενώπιον εκπαιδευτή της ΥΠΑ.

Οπως προκύπτει από τον κανονισμό, οι πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτρέπονται σε γενικές γραμμές σε εναέριο χώρο διαχωρισμένο από αυτόν που χρησιμοποιείται από τα επανδρωμένα αεροσκάφη και πιο συγκεκριμένα κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια για την κυκλοφορία των συμβατικών αεροσκαφών με μέγιστο ύψος τα 400 πόδια πάνω από το έδαφος ή την επιφάνεια της θάλασσας και πάνω από τα ανώτερα όρια του ελεγχόμενου εναέριου χώρου. Οι πτήσεις μπορούν να ξεκινούν μισή ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου και να τερματίζονται μία ώρα μετά τη δύση.

…η συνέχεια του άρθρου εδώ…


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …