- 8 Ιουλίου, 2025
Αυξημένος ο πληθυσμός του δάκου, απειλεί την φετινή ελαιοπαραγωγή



Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά εμφανίστηκε ο σημαντικότερος εχθρός της ελιάς λόγω των καιρικών συνθηκών
Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά εμφανίστηκε ο δάκος στα ελαιοπερίβολα της περιοχής μας καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη μεγάλου πληθυσμού του εντόμου, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η καλή φετινή σοδειά. Παραγωγοί κάνουν λόγο για καθυστερημένη δακοκτονία, αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη διαβροχή και περιμένουν τα αποτελέσματα για να δουν εάν θα χρειαστεί επαναληπτικός ψεκασμός.
Ο πρόεδρος του ελαιουργικού συνεταιρισμού Αγίων Θεοδώρων, Στέργιος Κραβαρίτης, μάς ανέφερε πως υπάρχει πολύ μεγάλος πληθυσμός σε όλη την περιοχή, οι ψεκασμοί είναι συχνοί αλλά ο δάκος εμφανίζεται αμέσως καθώς δεν «έκανε» καιρό για να σκοτωθεί το έντομο, ενώ η υγρασία που παρατηρείται ευνοεί την ανάπτυξή του. Επισήμανε χαρακτηριστικά πως πέρυσι δεν είχε καθόλου, ενώ ο ίδιος δεν θυμάται άλλη χρονιά με δάκο τόσο νωρίς καθώς συνήθως εμφανιζόταν από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο, ενώ τώρα είναι ήδη από τον Ιούνιο.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Πτελεού, Αθανάσιος Νεοχωρίτης, ελαιοπαραγωγός ο ίδιος αλλά και μέλος του συνεργείου ψεκασμού για τον δάκο, είπε πως «το ψέκασμα ολοκληρώθηκε την Τρίτη 1η Ιουλίου, η λεγόμενη διαβροχή και τώρα θα πρέπει να περιμένουμε μία εβδομάδα για να δούμε τα αποτελέσματα, εάν θα μειωθεί ο πληθυσμός. Κάναμε την κάλυψη της περιοχής με τρακτέρ και πεζοπόρο συνεργείο και αναμένουμε τις νέες μετρήσεις στις παγίδες που έχουμε βάλει στα δένδρα». Πρόσθεσε ακόμη ότι η δακοκτονία καθυστέρησε κι έπρεπε να γίνει νωρίτερα, το ίδιο μάς είπαν κι άλλοι παραγωγοί.
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως σε ορισμένα σημεία, στις παγίδες ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται τρία-τέσσερα έντομα, βρέθηκε πληθυσμός 120 εντόμων και μάλιστα τα μισά θηλυκά, που είναι αυτά που προκαλούν τη ζημιά στον καρπό. Απ’ αυτό το νούμερο γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.
Όσον αφορά στους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής Νέας Αγχιάλου, υπάρχουν περιοχές με δάκο κι άλλες που δεν έχουν, ο πληθυσμός είναι ασαφής, οπότε καλό θα είναι να συνεχιστούν οι προληπτικοί ψεκασμοί. Μάλιστα σε μεγάλο μέρος των περιβολιών, σταθεροποιήθηκε ο πληθυσμός μετά τις καλύψεις των προηγούμενων ημερών όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και όλα δείχνουν πως δεν έχει ακόμη ανακάμψει. Πάντως, «επικίνδυνα» είναι τα δένδρα που βρίσκονται πλησίον σε κτηνοτροφικές μονάδες διότι ο δάκος «αγαπάει» την κοπριά.
Το καλοκαίρι ήταν σχετικά δροσερό μέχρι τώρα και έπεσαν βροχές τον προηγούμενο μήνα, άρα η υγρασία ευνόησε την ανάπτυξη του εντόμου. Αναφέρουμε πως το πρωί της Κυριακής στην περιοχή Αχιλλείου, Αγίου Δημητρίου, Γλύφας έβρεξε πολύ. Οι ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση του δάκου είναι ο συνδυασμός της υψηλής σχετικής ατμοσφαιρικής υγρασίας πάνω από 60% και θερμοκρασίας μεταξύ 20-28 βαθμών Κελσίου. Αντιθέτως, όσο πιο ακραίες είναι οι τιμές της θερμοκρασίες κάθε εποχή, τόσο πιο πολύ αδρανοποιείται ο δάκος που μπορεί να διακόψει την ωοτοκία του ή να απωλέσει τις προνύμφες του που καταστρέφονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Είναι τοπικής φύσεως φαινόμενο, ωστόσο εάν αφεθεί ανεξέλεγκτος, μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική: μείωση της παραγωγής και υποβάθμιση της εμπορικής αξίας του καρπού, να καταστήσει την βρώσιμη ελιά μη εμπορεύσιμη και την ελαιοποιήσιμη με λάδι που δεν θα χαρακτηρίζεται έξτρα παρθένο, λόγω αύξησης της οξύτητας, της οξείδωσης και της αλλοίωσης των οργανοληπτικών του ιδιοτήτων, άρα κατ’ επέκταση με μικρότερη ζήτηση και χαμηλότερη τιμή.
Τέλος, οι παραγωγοί «πονάνε» στην σοδειά τους αλλά και στην τσέπη καθώς μετά την κατάργηση της οργανοφωσφορικής ομάδας εντομοκτόνων, το κόστος των φαρμάκων έχει εκτοξευτεί. Έτσι, εκεί που είχαν κοστολόγιο 10 ευρώ στα 10 στρέμματα, πλέον με τα καινούργια φάρμακα που χρησιμοποιούν, πληρώνουν πολύ περισσότερο καθώς κοστίζουν τέσσερις φορές παραπάνω. Και σε χρονιές με δάκο στα δένδρα, μπορεί να χρειαστεί να κάνουν ψεκασμούς ανά δεκαπενθήμερο, πέντε με δέκα ψεκασμούς για να προστατέψουν την παραγωγή τους. Μάλιστα, όπως μάς επισήμανε ένας ελαιοπαραγωγός, τα νέα φάρμακα είναι πιο φιλικά για το περιβάλλον και πιο εχθρικά για εμάς, κοστίζουν περισσότερο και αντέχουν μία εβδομάδα, ενώ παλιότερα χρησιμοποιούσαμε φάρμακα που μάς κάλυπταν για είκοσι ημέρες ή έναν μήνα.