- 6 Ιουλίου, 2025
Βραδιά ποντιακής γευσιγνωσίας στο Subito – Νοστιμότατες συνταγές για το περέκ και τα ωτία



Η Ένωση Ποντίων Μαγνησίας και ο τοπικός Σύλλογος Ποντίων Ευξεινούπολης – Αλμυρού σε συνεργασία με το Subito -που βρίσκεται πλησίον του χώρου της λαϊκής αγοράς- πραγματοποίησαν βραδιά ποντιακής γευσιγνωσίας.
Οι κυρίες Σαββίδου Ελίνα και, Ζωή Καλαϊτζίδου μας παρουσίασαν τα ωτία και οι κυρίες Τσουχνίκα Πόπη και Ιωαννίδου Κορίνα από τον Σύλλογο Βόλου μας παρουσίασαν τα περέκ. Την βραδιά έντυσε μουσικά με ποντιακούς και έντεχνους σκοπούς ο κ. Παυλίδης Γιώργος.
Αρχικά η κυρία Βίκυ Αγγελίδη, ως οικοδέσποινα ευχαρίστησε τα μέλη των ΔΣ των Συλλόγων και τις κυρίες που δέχτηκαν να παρουσιάσουν τις συνταγές και ευχήθηκε πολλές ακόμη εκδηλώσεις γύρω από τον Ποντιακό πολιτισμό και την ποντιακή κουλτούρα.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ευξεινούπολης κυρία Χαρτοματσίδου Ευσταθία με τη σειρά της καλωσόρισε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου που παρευρέθησαν στην βραδιά, ευχαρίστησε την κα Αγγελίδη για την φιλοξενία και είπε μεταξύ άλλων: Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην περιοχή μας. Επιφυλασσόμαστε ότι θα είναι μία από τις δράσεις που θα ξεκινήσουμε από Οκτώβρη. Θα έχουμε την ευκαιρία λοιπόν να μαγειρέψουμε ποντιακά εδέσματα και άλλες φορές. Μιλώντας με τον κύριο Περκουλίδη ήξερα πως θα κάνουν αλμυρό, οπότε ο σύλλογός μας επέλεξε να κάνουμε ένα γλυκό. Ένα γλύκισμα το οποίο δεν λείπει από τα σπίτια των ποντίων σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Λέγεται ωτία. Ωτία στα ποντιακά είναι τα αυτιά. Βέβαια έχει και άλλη ονομασία, ρέσκες.
Ο κ. Περκουλίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Μαγνησίας δήλωσε στην κάμερα του «Λαού»: Με χαρά μας βλέπουμε ότι ο σύλλογος Ποντίων της Ευξεινούπολης κάνει πολλές δράσεις. Είναι αξιόλογος παρά το νεαρό της ηλικίας. Οπότε είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι για αυτή την πρόοδο που παρουσιάζει η τοπική ποντιακή κοινότητα. Αγαπημένο ποντιακό φαγητό είναι αυτό που φτιάχνουμε τώρα η ποντιακή πίτα, το περέκ.
Γενικά η ποντιακή διατροφή είναι από τις πλέον υγιεινές. Είναι ταπεινή αλλά έχει μεγαλοπρέπεια και είναι πάρα πολύ εύγευστη. Συνδυάζει πολλά είδη γαστρονομίας σχετικά με τα ψάρια, σχετικά με τα κρέατα, σχετικά με τα τυριά. Κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος βασίζεται στα τυριά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό είναι το μεγάλο της πλεονέκτημα και αυτό είναι εννοείται χωρίς επεξεργασία. Σήμερα θα παρουσιάσουμε αυτό που κάνανε παλιά οι γιαγιάδες μας, οι προ-γιαγιάδες μας… μπορούσαν σε 5-10 λεπτά να στήσουν ένα τραπέζι και να κάτσουν να φάνε 10-15 άτομα με αυτά τα απλά υλικά που είχε ένα ποντιακό σπίτι.
Η αλληλεγγύη ήταν από τις βασικές αξίες του ποντιακού ελληνισμού, ειδικά και γενικά του προσφυγικού ελληνισμού, είναι η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, η ανοχή στην διαφορετικότητα. Όλα αυτά είναι βασικές αξίες της παράδοσης μας.
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά σημεία της παρουσίασης που μπορείτε να βρείτε στο live που κάναμε από την δροσερή αυλή του subito:
Η ποντιακή γαστρονομία δεν στερείται γεύσης και πρωτοτυπίας. Αν θα αναζητούσαμε ένα επίθετο για να χαρακτηρίσουμε την κουζίνα των Ποντίων θα τη λέγαμε γενναία. Μια γαστρονομία λιτή που δεν είχε την τύχη να ασχοληθούν μαζί της αυτοκρατορικοί μάγειρες, είναι όμως η κουζίνα της νοικοκυράς που ξέρει να ανοίγει φύλλα με κλειστά μάτια σε πέντε λεπτά και αν χρειαστεί σκαρώνει ένα τραπέζι με ελάχιστο χρόνο για να φάει μια μεγάλη παρέα όπως είμαστε εδώ και σήμερα. Σημαντική θέση στην ποντική γαστρονομία κατέχουν τα προψημένα ζυμαρικά όπως το περέκ που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα. Η λέξη περέκ έχει αραβική προέλευση και σημαίνει «ουράνιος ευλογία» ή «ευλογία θεού» και είναι απόλυτο φυσικό που η ποντιακή διάλεκτος λόγω της θέσης του πόντου δέχτηκε και ενσωμάτωσε διάφορες λέξεις αραβικές, περσικές, λατινικές κτλ.
Τα φύλλα περέκ που λέγονται και φυλλωτά παρασκευάζονται με δύο απλά υλικά αλεύρι και νερό και φυσικά αλάτι. Για να χρησιμοποιήσουμε ένα φύλλο περέκ απλά το βρέχουμε με νερό και το βάζουμε στο τηγάνι με λίγο βούτυρο αγελαδινό ή λάδι. Ανάμεσα στα φύλλα προσθέτουμε ό,τι μας αρέσει.
Εμείς σήμερα προσθέσαμε τυρί, φέτα. Παραδοσιακά το φύλλο ψήνεται στο σάτς, μια λαμαρίνα δηλαδή, η οποία μπαίνει επάνω στη φωτιά και εκεί τοποθετούνται τα φύλλα μέχρι να ψηθούν και να αφυδατωθούν τελείως. Αποθηκεύονται σε ξηρό και σκοτεινό μέρος για τουλάχιστον ένα χρόνο και η γεύση τους θα σας καταπλήξει.
Τα περέκ, τα βάζουμε μέσα στο ταψί με το νερό. Αφού έχει κάψει βούτυρο τα κόβουμε σε κομμάτια και μετά ενδιάμεσα βάζουμε το τυρί φέτα και από πάνω πάλι φύλλο με βούτυρο.
Χρειάζονται 400 γραμμάρια γιαούρτι, τρία αυγά, σε ένα μικρό φιτζανάκι γάλα με λίγο σόδα, μισό κουταλάκι του γλυκού, μπέικιν πάουντερ, μισή κούπα ζάχαρη και μισή κούπα σπορέλαιο. Και αλεύρι όσο πάρει και λίγο αλάτι. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι σφιχτή, πρέπει να είναι μαλακή, να είναι εύπλαστη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και μετά την χωρίζουμε σε μπαλάκια. Ανοίγουμε το φύλλο. Το τηγάνι πρέπει να είναι πολύ ζεστό όταν βάλουμε τα ωτία μέσα στο λάδι… πρέπει να «κολυμπάνε».
Το φύλλο το φτιάχνουμε τετραγωνισμένο όσο μπορούμε, κόβουμε λωρίδες, λοξά περίπου σαν ρόμβο και στο κέντρο κάνουμε μία μικρή χαραγμή. Από μέσα θα περάσει το ζυμαράκι και θα γίνει το σχήμα. Όταν τηγανίζεται φουσκώνει πολύ η ζύμη και παίρνει χρώμα. Το φτιάχνανε για τους γάμους, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονταν στα τραπέζια των ποντίων. Σε κάποιες περιοχές δεν βάζανε ζάχαρη, αλλά σιρόπι.