- 1 Ιουλίου, 2025
Τουρισμός – Μπορούμε και καλύτερα… Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης



Είναι γνωστό ότι ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας μας, Το 2024 η συνολική συμβολή του τουριστικού τομέα στην οικονομία της χώρας ανήλθε σύμφωνα με το INSETE περίπου στα 75 δις ευρώ δηλαδή στο 30% του ΑΕΠ ενώ η άμεση συμβολή ανήλθε στα 30,2 δις ευρώ. Oι επενδύσεις στο χώρο του τουρισμού ανήλθαν στα 5 δις περίπου εκ των οποίων οι μισές αποτελούν εγχώρια προστιθέμενη αξία. Ένας άλλος δείκτης που αποτυπώνει τη συνεισφορά του τουρισμού στην ελληνική οικονομία είναι η αγορά εργασίας. Η απασχόληση το 2024 αυξήθηκε κατά 4,8%, φτάνοντας τους 401.000 εργαζόμενους. Στην αιχμή της σεζόν, εκτιμάται πως ο τουρισμός δημιούργησε έως και 713.140 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 16,5% της συνολικής απασχόλησης.
Αν τώρα εξεταστεί η γεωγραφική κατανομή των εσόδων θα διαπιστωθεί ότι το 77% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού προήλθαν εκτός Αττικής με «πρωταθλητή το Ν. Αιγαίο και 28% των εισερχόμενων εσόδων να ακολουθείται από την Κρήτη με 22% τα Ιόνια Νησιά με 10% και την Κεντρική Μακεδονία με 7%. Η Θεσσαλία βρίσκεται στις κατώτερες θέσεις μεταξύ περιφερειών. Την προηγούμενη χρονιά (2023) η Θεσσαλία κατείχε την 9η θέση σε επίπεδο εισπράξεων από τον Τουρισμό με ποσοστό 1,3% της συνολικής εισπράξεως με κύριες αγορές το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ιταλία. Η Θεσσαλία θεωρείται μαζί με την Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Στερεά Ελλάδα μη αναπτυγμένη τουριστικά περιφέρεια.
Το 2022, μια χρονιά μετά τον κορωνοϊό όπου ο κόσμος «διψούσε» να ταξιδέψει η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποδέχθηκε το 2% επί του συνόλου των επισκέψεων, με μείωση κατά 20% σε σύγκριση με το 2019 (από 806 χιλ. σε 646 χιλ.).
Η Θεσσαλία και συγκεκριμένα η Μαγνησία έχει πολλά τουριστικά προϊόντα να προσφέρει. Έχει υπέροχες παραλίες, yachting, κρουαζιέρα, ο Βόλος προσφέρεται για city break όλο τον χρόνο, τοπία φυσικού κάλλους, πολιτιστικό και θρησκευτικό απόθεμα, γαστρονομία, εναλλακτικές δραστηριότητες και οινοτουρισμό. Επιπλέον υπάρχουν συνεδριακές υποδομές όπως το Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Αργαλαστή Πηλίου, και σε ξενοδοχειακές μονάδες σε Βόλο και Σκιάθο.
Θα ήθελα να επεκταθώ λίγο στο πολιτισμικό και θρησκευτικό τουρισμό. Είναι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που κατά τη γνώμη μου δεν έχουμε εκμεταλλευτεί στο Νομό Μαγνησίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης του ιστορικού, θρησκευτικού και μυθολογικού πλαισίου. Αλμυρός και Όθρυς Το βουνό των Τιτάνων, Άλος η «χώρα» του μυθικού Αχιλλέα, Βόλος (Ιωλκός) η πόλη των Αργοναυτών, Πήλιο η περιοχή των κενταύρων και των νυμφών, Ρήγας Φεραίος στο Βελεστίνο. Επιπλέον υπάρχουν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι όπως μεταξύ δεκάδων άλλων ο Προϊστορικός Οικισμός Σέσκλου, ο Αρχαιολογικός χώρος: Νεολιθικός Οικισμό Διμηνιού, οι Φθιώτιδες Θήβες, η Αρχαία Άλος (Αλμυρός). Άλλες χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν μύθους από το τίποτε και εμείς έχουμε παγκοσμίως γνωστή μυθολογία και ιστορία και δεν την εκμεταλλευόμαστε.
Όπως έχω αναφερθεί και σε παλιότερο άρθρο μου Ο αρχαιολογικός τουρισμός αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα και η Μαγνησία είναι ένας από τους νομούς ο οποίος η οποία θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει την τουριστική του κίνηση εάν φρόντιζε καλύτερα τις υποδομές του, εκσυγχρόνιζε τις υπηρεσίες της και προωθούσε καλύτερα αυτού του είδους τον ιδιαίτερο τουρισμό. Άνθρωποι οι οποίοι ταξιδεύουν για να απολαύσουν τους αρχαίους θησαυρούς μιας χώρας είναι άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου, όπως επίσης έχουν καλό οικονομικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μείνουν περισσότερες ημέρες και να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα κάτι το οποίο θα βοηθήσει τους επαγγελματίες του Νομού.
Η χερσαία Μαγνησία διαθέτει αεροδρόμιο στη Ν. Αγχίαλο το οποίο πρέπει να προβληθεί περισσότερο και με δράσεις της Α΄θμιας και Β΄θμιας τοπικής αυτοδιοίκησης μαζί με τη βοήθεια της κεντρική εξουσίας να προσελκύσει πτήσεις και συνδεσιμότητα με θέσπιση σταθερού πτητικού προγράμματος. Επίσης χρειάζεται βελτιωμένη συνδεσιμότητα με περισσότερους προορισμούς τουλάχιστον την αυξημένη τουριστική περίοδο. Υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού του λιμένα του Βόλου για τα κρουαζιερόπλοια, καθώς ο λιμένας στερείται σύγχρονων υποδομών υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών κρουαζιέρας. Ανάπτυξη και Ενίσχυση συνδεσιμότητας των ανατολικών παράλιων του Πηλίου με τις Σποράδες μέσω αναβάθμισης κυρίως λιμένων του Πηλίου και Αμαλιάπολης Αλμυρού. Είναι απαραίτητη η βελτίωση της οδικής σύνδεσης μεταξύ του αεροδρομίου της Αγχιάλου με το λιμάνι του Βόλου και γενικότερα τους βασικούς προορισμούς της Μαγνησίας. Η Μαγνησία έχει ανάγκη δημιουργίας brand name στον τουριστικό τομέα και δημιουργία ενιαίας ταυτότητας του προορισμού που θα στοχεύει στη δυνατότητα του να καλύψει μία διευρυμένη και σχεδόν ολόχρονη τουριστική περίοδο που θα βασίζεται στον ορεινό όγκο του Πηλίου και της Όθρυος και στον αστικό ιστό του Βόλου και του Αλμυρού κατά τους χειμερινούς μήνες και στις παραλίες του Πηλίου και τις Σποράδες κατά τους θερινούς.
Ο ελληνικός τουρισμός αναμένεται να παραμείνει σε ανοδική τροχιά το 2025, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν σε αύξηση αφίξεων της τάξης του 3%-5%, συμβαδίζοντας με την παγκόσμια τάση. Οι αναδυόμενες παγκόσμιες τάσεις “ταιριάζουν” με το “νέο και εναλλακτικό” που μπορούν να προσφέρουν οι λιγότερο γνωστοί ελληνικοί προορισμοί, σε λιγότερο αναπτυγμένες τουριστικά ελληνικές περιφέρειες, όπως η Θεσσαλία, η υιοθέτηση μιας πιο αναπτυξιακής και στοχευμένης στρατηγικής θα τους επιτρέψει να δρέψουν σημαντικά οφέλη από το νέο τουριστικό κύμα.