- 19 Μαΐου, 2025
Γιώργος Πατελοδήμος: Έργα ουσίας για τον Πλάτανο
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας παρουσιάζει τις παρεμβάσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα και τις μελλοντικές στοχεύσεις για την περιοχή
Ο κύκλος των εκπομπών Laos Online με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Αλμυρού συνεχίστηκε στον Πλάτανο. Εκεί, στο κοινοτικό κατάστημα, ο κος Γιώργος Πατελοδήμος μάς περίμενε στο γραφείο του και συνομίλησε με την Βιβή Τσιντσίνη για έργα που γίνονται, υλοποιήθηκαν ή έχουν δρομολογηθεί. Τη συνέντευξη μπορείτε να την παρακολουθήσετε στα social media του «Λαού» ή να διαβάσετε ένας μέρος της παρακάτω στην απομαγνητοφώνηση.
Βιβή Τσιντσίνη (Β.Τ.): Να μιλήσουμε λίγο για το χαρακτήρα του χωριού.
Γιώργος Πατελοδήμος (Γ.Π.): Το χωριό εγκαταστάθηκε εδώ, ο Νέος Πλάτανος, το 1962. Μέχρι το 1999 ήμασταν ανεξάρτητη κοινότητα Πλατάνου. Με τον νόμο Καποδίστρια υπαχθήκαμε στον ευρύτερο Δήμο Αλμυρού. Με την απογραφή του 2021 έχουμε 588 κατοίκους και μία από τις μεγαλύτερες εκτάσεις στη Μαγνησία. 68.000 στρέμματα είναι η έκταση του Πλατάνου. Ξεκινάει από τη θάλασσα, υπάρχουν αυτά τα σπίτια και τα χωράφια και φτάνουμε μέχρι την κεντρική πλατεία. Ανεβαίνοντας τα σύνορα με τον Αλμυρό είναι ακριβώς στη μέση των δύο λιμνών στα Ζερέλια. Συνορεύουμε με Αγία Τριάδα, Σούρπη, Βρύναινα, Κωφούς, Κοκκωτούς, Αλμυρό κι από θαλάσσης με τον Αλμυρό, την Αμαλιάπολη και την Αγία Τριάδα. Μέσα στα σύνορα του Πλατάνου είναι τα αρχαία της Άλου.
Β.Τ.: Και βέβαια είναι και ο παλιός Πλάτανος ο οποίος αναμένει ίσως προσοχής και αξιοποίησης…
Γ.Π.: Έχουμε κάποια σχέδια με το κοινοτικό συμβούλιο και με κατοίκους εδώ του χωριού και ειδικά με τον πολιτιστικό σύλλογο. Έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε εκδηλώσεις στον παλιό Πλάτανο και να αναδείξουμε ιστορικά μνημεία του. Δηλαδή να καθαριστούν, να φανούν γιατί είναι μέσα στα χόρτα και ευελπιστώ σιγά σιγά ξεκινώντας από φέτος να κάνουμε μια καλή αρχή και να αναδείξουμε τον παλιό Πλάτανο όσο μπορούμε.
Β.Τ.: Είναι η πρώτη σας θητεία αυτή…. Είχατε όμως στο περιβάλλον σας πολλούς πρόεδρους αλλά πώς είναι να το ζεις;
Γ.Π.: Πρώτη ως πρόεδρος, δεύτερη ως σύμβουλος. Πράγματι, ο τελευταίος δήμαρχος του παλιού Πλατάνου το 1912 ήταν ο Περικλής Πατελοδήμος, προπάππους μου. Από τότε έχουν διατελέσει σύμβουλοι ο πατέρας μου και θείοι μου και ο αείμνηστος ο Βασίλης Πατελοδήμος, πρώην πρόεδρος της κοινότητας, είναι και αυτός ο θείος μου. Να σας πω την αλήθεια, μ’ αρέσει. Κουράζομαι πολύ, ασχολούμαι πολύ με την κοινότητα, αλλά δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα, δηλαδή δεν πτοούμαι, μ’ αρέσει που ασχολούμαι και προσφέρω ό,τι μπορώ να προσφέρω στους κατοίκους και στο χωριό μου μέσα από έργα ουσίας.
Β.Τ.: Η θητεία είναι ακόμα στην αρχή. Έχουν γίνει κάποια έργα μέχρι σήμερα;
Γ.Π.: Ναι, βεβαίως. Όταν αναλάβαμε τον Ιανουάριο του 2024 που εκλέχθηκα πρόεδρος με τον δήμαρχο τον κο Εσερίδη, είχαμε αρκετά προβλήματα, είχαμε τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και έπρεπε να διαχειριστούμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Πιστεύω ότι κερδίσαμε το στοίχημα γιατί γρήγορα καθαρίσαμε το χωριό, ιδιαίτερα είχαμε μεγάλο πρόβλημα στο Χοροστάσι με μεγάλες καταστροφές. Και αν θυμάμαι καλά ήταν στο τέλος Φεβρουαρίου που καθαρίστηκε όλο το Χοροστάσι από τα φερτά υλικά, τα σκουπίδια, τα ξύλα. Πραγματικά το Χοροστάσι έγινε καλύτερο απ’ ό,τι ήταν πρώτα. Είχαμε να διαχειριστούμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με τα αδέσποτα, όπως είναι σε όλο τον Δήμο. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τόσο σοβαρό πρόβλημα. Ευτυχώς ο Δήμος Αλμυρού σιγά-σιγά μπόρεσε αρκετά αδέσποτα να τα στειρώσει, είχαμε και τη βοήθεια ενός ιδιώτη ο οποίος από μόνος του με δικά του έξοδα στείρωσε κάποια και μας βοήθησε πάρα πολύ. Ήμασταν επίσης τυχεροί γιατί κάποια σκυλιά φύγανε από μόνα τους έξω από το χωριό.
Είχαμε μια υπόσχεση του Δημάρχου κ. Εσερίδη και όντως υπήρχε μόνιμος εργάτης στον Πλάτανο όταν αναλάβαμε στη θητεία μας. Έληξε η σύμβασή του, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αλλά με τις καινούργιες συμβάσεις που θα γίνουν από τον Δήμο, πιστεύω ότι θα έχουμε πάλι. Είναι απαραίτητος ένας μόνιμος εργάτη στον Πλάτανο. Βέβαια και χωρίς τον μόνιμο εργάτη, δεν έχω κανένα παράπονο από τις υπηρεσίες του Δήμου, ανταποκρίνονται άμεσα σε ό,τι χρειαστώ με συνεργεία, με μηχανήματα και έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία.
Ένα πρόβλημα για το χωριό ήταν ο καθαρισμός της δεξαμενής. Έγινε τον Ιούλιο του ‘24. Είχε να καθαριστεί από το 2017 πάλι επί δημαρχίας κ. Εσερίδη και προέδρου της ΔΕΥΑΑΛ κ. Δαλακούρα, καθαρίστηκε η δεξαμενή αλλά και όλο το δίκτυο υδροδότησης του Πλατάνου. Ανοιχτήκαν 7-8 βάνες που υπάρχουν από τη ΔΕΥΑΑΛ, καθαρίστηκε το νερό και έχουμε προγραμματίσει να το κάνουμε κάθε χρόνο, μπορεί και κάθε έξι μήνες αν είναι απαραίτητο. Ήταν κάτι πολύ καλό και το εκτίμησε πάρα πολύ ο κόσμος. Πέρσι είχαμε την εφαρμογή πρώτη φορά του νόμου για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Ήταν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Είχαμε να διαχειριστούμε έναν τεράστιο όγκο χόρτων, κλαδιών, εκτός των κοινοτικών που έχουμε τα δικά μας οικόπεδα, είχαμε και όλα τα ιδιωτικά. Ευτυχώς ανταποκριθήκαμε, ο Δήμος ανταποκρίθηκε άμεσα και δίναμε συνεχώς λύσεις κάθε μέρα να μαζεύονται αυτά τα χόρτα από τους δρόμους, από τα πεζοδρόμια, από τα οικόπεδα και πήγαμε πάρα πολύ καλά. Με εντολή του Δημάρχου, έχουμε ξεκινήσει κάθε κοινότητα -εγώ ξεκίνησα πρώτος ως πρόεδρος Πλατάνου- να δηλώνουμε στο κτηματολόγιο όλη την περιουσία της κάθε κοινότητας. Πάνω από 150 ακίνητα έχει ο Πλάτανος κι όταν λέμε ακίνητα εννοούμε και τα αγροτεμάχια, χωράφια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, κοινοτικά καταστήματα, όλα αυτά βέβαια. Από την προηγούμενη δημοτική και κοινοτική Αρχή, βρήκα δηλωμένο περίπου το 30% και τώρα εμάς μάς απομένει το υπόλοιπο 70%. Ήμασταν η πρώτη κοινότητα πέρυσι, στις αρχές Ιουνίου, που κάναμε εγκαίρως αντιπυρικές ζώνες.
Β.Τ.: Έχετε στην περιοχή σας και τα «βαριά όπλα» της βιομηχανικής περιοχής του Αλμυρού. Οι σχέσεις και η συνεργασία με αυτά τα εργοστάσια είναι πάρα πολύ σημαντική για τους κατοίκους του Πλατάνου.
Γ.Π.: Ναι, βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο συνεννοήσεως. Να πω είναι εκτός την Αειφόρο και την ΣΟΒΕΛ, είναι η ΑΓΕΤ, είναι η ελαιουργία, είναι το πρώην ΑΔΕΛΚΑΝ που δε λειτουργεί τώρα, έχουμε ελαιοτριβεία εντός των ορίων μας, μάντρες με υλικά οικοδομών, βιοτεχνία, συνεργεία αυτοκινήτων, αποθήκες δημητριακών προϊόντων. Υπάρχει συνεργασία πάρα πολύ καλή με όλα τα εργοστάσια. Βέβαια πάντα προηγείται η ποιότητα ζωής των κατοίκων και η προστασία του περιβάλλοντος, δίνουμε βάση και έμφαση σε αυτό. Αλλά τα εργοστάσια πραγματικά, όταν ζητήθηκε κάτι από την κοινότητα, πάντα μας βοήθησαν.
Β.Τ.: Μέριμνα για τα παιδιά στο χωριό υπάρχει; Ζητούν οι κάτοικοι παιδικές χαρές, χώρο να παίζουν, το βλέπουμε και σε άλλες περιοχές αυτό…
Γ.Π.: Για την παιδική χαρά έχει ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης, θα στρωθεί κάτω καινούργιο υλικό, θα αλλάξουν κάποια παιχνίδια που δεν είναι πιστοποιημένα και πιστεύω πολύ σύντομα θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι σήμερα. Επίσης είμαστε σε συζητήσεις με τον Δήμο και με την Περιφέρεια, για την κατασκευή ενός γηπέδου 5×5 και ενός γηπέδου μπάσκετ στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου.
Β.Τ.: Να πούμε και για την ενημερωτική πινακίδα που στήσατε;
Γ.Π.: Αυτή η πινακίδα ήταν μια πρωτοβουλία δική μου, ήθελα να έχει κάτι το χωριό να φαίνεται για έναν επισκέπτη που θα έρθει. Με βοήθησε πάρα πολύ η εταιρεία του ανιψιού μου διότι αλλιώς θα πλήρωνα πολλά χρήματα και ένας ιδιώτης από το χωριό ο οποίος χρηματοδότησε το τρίλεπτο βίντεο που υπάρχει με όλα τα αξιοθέατα. Σε αυτή την ταμπέλα φαίνεται όλη η έκταση του χωριού με σημαδεμένα τα σημεία ενδιαφέροντος, εξωκκλήσια, τον παλιό Πλάτανο, τους οικισμούς, κάποιες γενικές πληροφορίες και βρίσκεται δίπλα στη στάση του ΚΤΕΛ στο κεντρικότερο σημείο του χωριού. Σκέφτομαι να κάνουμε ακόμη μία ανάλογη ταμπέλα για τον παλιό Πλάτανο. Το QR code σε παραπέμπει σε κανάλι του YouTube που έχουμε φτιάξει για την κοινότητα και βλέπουμε αυτά που είναι αποτυπωμένα στον πίνακα σε ένα βίντεο.
Β.Τ.: Έχουμε παραλείψει κάτι από τα έργα που έχουν γίνει ή από αυτά που έχουν δρομολογηθεί;
Γ.Π.: Επιγραμματικά είναι το οστεοφυλάκιο που σε μερικές μέρες θα είναι έτοιμο και τα αρδευτικά του Πλατάνου, ένα πολύ μεγάλο έργο που έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, προϋπολογισμού 2.100.000 ευρώ. Είχαν κατατεθεί αυτά τα χρήματα στην προηγούμενη δημοτική Αρχή από την Περιφέρεια, από το Υπουργείο, εμείς ξεκινάμε τώρα και το υλοποιούμε. Έχει έρθει ο εργολάβος, έχει αναλάβει ώστε να αντικατασταθούν οι αρδευτικές γεωτρήσεις, τα καλώδια, οι πίνακες. Θα υπάρχει στην έξοδο κάθε αντλιοστασίου -αυτό το κυριότερο απ’ όλα- κάρτα που θα προπληρώνει ο αγρότης το νερό που θα καταναλώνει, οπότε θα γίνεται σωστή διαχείριση νερού, οικονομία και θα είναι ευκολία για τον αγρότη.
Β.Τ.: Ήταν ένα θέμα που χρόνιζε στην περιοχή.
Γ.Π.: Βεβαίως. Θα ήθελα να πω και για ένα άλλο πρόγραμμα παρόμοιο που έχει ξεκινήσει η διαδικασία με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Εσερίδη. Δεν γνωρίζω το ακριβές ποσό. Πιστεύω ότι θα είναι πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό έχει την προσωπική σφραγίδα του Δημάρχου. Αφορά το εξής: Υπάρχει ένα σημείο με πηγαία νερά. Έχουμε ένα μικρό φράγμα του 1950 και μέσω αυτού, ποτίζουμε τμήμα του βάλτου γύρω στα 2.000 στρέμματα. Με αυτό το έργο τα αυλάκια θα μετατραπούν σε κλειστού αγωγούς, θα επισκευαστεί το φράγμα και θα γίνουν δεξαμενές. Οπότε θα εκμεταλλευτούμε τα χαμένα νερά που πηγαίνουν στη θάλασσα και θα δώσουμε λύσεις στους αγρότες για να ποτίζουν τα χωράφια τους, καλύτερα και πιο γρήγορα.
Β.Τ.: Ξέρετε, γι’ αυτό είχε κάνει στη θητεία του γυμνασιάρχη του κ. Καλλέ, το Γυμνάσιο μια μελέτη για ένα φράγμα το οποίο μάλιστα εκτός από την αξιοποίηση του νερού με τον τρόπο αυτό που λέτε για πότισμα, θα έδινε και ρεύμα. Αφού θα γίνει έτσι κι αλλιώς, με την ίδια δηλαδή διαδικασία αλλά φαντάζομαι με τις προσθήκες που χρειάζεται για να υπάρχει και παραγωγή ενέργειας, αξίζει να το δείτε παράλληλα. Εξάλλου την έχει καταθέσει, την έχει υποβάλει, θα υπάρχει κάπου στο αρχείο. Έχουμε πορεία μέχρι την υλοποίηση…
Γ.Π.: Έχει πορεία, φυσικά. Και ότι είναι πρωτοποριακό ίσως για όλη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι δεν θα αργήσει πολύ γιατί ο Δήμαρχος δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον και το θεωρεί πρώτης προτεραιότητας. Επιπροσθέτως, είναι κάποια έργα τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει όπως η ανάπλαση του αλσυλλίου. Ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, ο εργολάβος ετοίμασε τον χώρο, πιστεύω πολύ γρήγορα θα συνεχίσει και θα γίνει πολύ γρήγορα το έργο. Έχουμε τώρα στο πρόγραμμα τις επισκευές του αγροτικού δικτύου που κάνουμε κάθε χρόνο, σε 70 χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας. Κάτω στο Χοροστάσι κάποια έργα θα γίνουν με τη βοήθεια της ΣΟΒΕΛ, ήδη είχαμε θετική ανταπόκριση να χρηματοδοτήσει ένα μέρος τους. Ακόμη, μείζον θέμα είναι η ασφάλεια του κεντρικού δρόμου. Στο πρόσφατο συμβούλιο διατυπώσαμε κάποιες προτάσεις προς τον Δήμο Αλμυρού σχετικά με την υπερβολική ταχύτητα των αυτοκινήτων και τις παράνομες σταθμεύσεις. Απαγορεύονται τα σαμαράκια και τα κολωνάκια κι έχουμε κάνει πρόταση να τοποθετηθούν δύο κάμερες που θα ελέγχουν την ταχύτητα και θα φωτογραφίζουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων. Δεν ξέρω αν αυτό είναι νόμιμο ή αν μπορεί να γίνει, πάντως πιστεύω ότι θα δώσει λύση στην υπερβολική ταχύτητα.
Β.Τ.: Είναι κάτι άλλο που χρειάζεται να διεκδικήσει ο Πλάτανος;
Γ.Π.: Είναι μεγάλα έργα, έργα υποδομών όπως είναι το αποχετευτικό, το οποίο έχει δρομολογηθεί και αυτό για μελέτες μαζί με κατασκευή αγωγών όμβριων υδάτων. Έχουμε στο χωριό αρκετούς αγωγούς, αλλά δεν επαρκούν. Χρειάζονται και άλλοι. Αυτή τη στιγμή είναι τρία σπίτια απ’ όπου περνάνε οι αγωγοί των ομβρίων, έχουμε προτείνει να αλλάξει η χάραξη, να ‘ρθουν οι αρμόδιοι μηχανικοί να δούμε που μπορούμε να κατασκευάσουμε τους νέους αγωγούς και να διαχειριστούμε τον μεγάλο όγκο των βρόχινων νερών. Κάποια σπίτια πλημμυρίζουν. Επίσης θέλω να αναφερθώ στο γήπεδο του Πλατάνου, στο οποίο πρέπει να γίνει καινούργιος χλοοτάπητας, να επεκταθεί ο φωτισμός και να κατασκευαστεί μια πτυσσόμενη κερκίδα.
Β.Τ.: Ο Πλάτανος έχει ενεργούς συλλόγους. Πως είναι η συνεργασία σας;
Γ.Π.: Ναι, εκτός της ποδοσφαιρικής ομάδας, έχουμε τον πολιτιστικό σύλλογο γυναικών Πλατάνου ο οποίος αποτελείται από γυναίκες, κατοίκους αλλά και άλλες που κατάγονται από τον Πλάτανο. Είναι από το 1974 ο σύλλογος αυτός, με πλούσιο έργο, όλες οι εκδηλώσεις στο χωριό όπως το άναμμα της φωτιάς, ομιλίες, είναι απ’ αυτόν τον σύλλογο. Φέτος προγραμματίζει να διοργανώσει μπιτς πάρτυ που δεν έχει γίνει ποτέ στο Χοροστάσι. Να μην παραλείψω να αναφέρω ότι υπάρχουν άλλοι δύο σύλλογοι που τώρα είναι ανενεργοί: ο σύλλογος αποκατάστασης μνημείων ο οποίος είχε ασχοληθεί με την αποκατάσταση του παλιού Πλατάνου και ο σύλλογος απανταχού Πλατανιωτών.
Στον επίλογο της εκπομπής, ο κος Πατελοδήμος ανέφερε ότι το ιστορικό γεφύρι του Χατζηαλέξη χρειάζεται επισκευές στα θεμέλια διότι έχει φθαρεί από το πέρασμα του χρόνου και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους αυτούς με τους οποίους συνεργάζεται, τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους, τους προέδρους των κοινοτήτων, τα μέλη του τοπικού συμβουλίου, τους δημοτικούς συμβούλους και ειδικά τον Δημήτρη Κωστόπουλο, τις υπηρεσίες και τους εργαζομένους του Δήμου, τους τοπικούς συλλόγους, τους πρώην προέδρους της κοινότητας, τους εθελοντές, την Βάγια Σπανού, την Σοφία Τσιάντου, τον Ηλία Μπάρδα και την Έφη Μαρκάκη για την βοήθεια που προσφέρει στις εργασίες της κοινότητας.